Σε σημαντικό θέμα της τοπικής μας επικαιρότητας και όχι μόνο έχει αναδειχθεί η δειγματοληψία από τον πυθμένα του λιμανιού της Σύρου, τα αποτελέσματα της οποίας είναι ανησυχητικά, όμως, δεν προκαλούν κάποια ιδιαίτερη έκπληξη.

Από τις αναλύσεις του περιβαλλοντικού φορέα Aegean Reabreath, εντοπίστηκαν στο βυθό του λιμένα δείγματα βαρέων μετάλλων, ρυπογόνων για το περιβάλλον και απειλητικών για τη δημόσια υγεία.

Τα συγκεκριμένα δείγματα, εστάλησαν προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ το θέμα πήρε ευρεία δημοσιότητα στο πανελλήνιο τόσο από τa ΜΜΕ, όσο και από παρεμβάσεις που έγιναν στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Το αποτέλεσμα των δειγμάτων δεν αποτύπωσε κάτι το παράξενο ή αναπάντεχο. Αντίθετα, αυτό το αποτέλεσμα ήταν το απολύτως αναμενόμενο. Τι περίμενε κάποιος να βρεθεί στο βυθό μιας λιμενικής ζώνης, εντός της οποίας εδώ και πολλές δεκαετίες ασκούνται βιομηχανικές δραστηριότητες με ένα μεγάλο ναυπηγείο κι άλλες μικρότερες επιχειρήσεις του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα; Σίγουρα, όχι, καταγάλανα νερά με ποσειδωνίες και κοχύλια. Εξυπακούεται ότι το αποτέλεσμα της δειγματοληψίας συνδέεται άμεσα με τη λειτουργία αυτών των μονάδων και δε χρειάζεται να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, ούτε να αποφεύγουμε αναφορές για τα αυτονόητα, τα οποία έχουν ονοματεπώνυμο.

Επιτακτική θεωρείται η λήψη μέτρων προστασίας και ειδικότερα η απορρύπανση του βυθού, ζητήματα για τα οποία θα πρέπει να παρθούν αποφασιστικές πρωτοβουλίες ακόμη κι αν χρειαστεί γενναία χρηματοδότηση από την Πολιτεία.

Ωστόσο, επειδή είναι φρόνιμο να κρίνουμε τα δεδομένα με σοβαρότητα και αντικειμενικότητα, αποδίδοντας τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, είναι σίγουρο, πως για όλη αυτή την κατάσταση που δημιουργήθηκε στο βυθό του λιμανιού, δεν ευθύνεται η ONEX A.E. και η νέα ιδιοκτησία του Νεωρίου. Για το τι γινόταν τις προηγούμενες δεκαετίες και υπό ποιες περιβαλλοντικές συνθήκες λειτουργούσε το ναυπηγείο, προφανώς και δε θα απολογηθεί η νέα ηγεσία του ναυπηγείου η οποία κάνει ένα καινούργιο ξεκίνημα.

Ότι σ’ αυτό το νέο ξεκίνημα είναι αναγκαία η λήψη επιπρόσθετων μέτρων που θα διασφαλίσουν τη λειτουργία του ναυπηγείου μέσα φιλικότερο προς το περιβάλλον πλαίσιο, αυτό είναι εκ των ουκ άνευ, αποτελεί όμως μια ξεχωριστή υπόθεση και θα πρέπει να τη διαχωρίσουμε από το παρελθόν.

Γενικότερα, το ζήτημα των βαρέων μετάλλων στο λιμάνι της Ερμούπολης, θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο να το εξετάσουμε από μια διαφορετική οπτική γωνία, με ψυχραιμία και νηφαλιότητα.

Μόνο αρνητική εξέλιξη δεν είναι το γεγονός ότι  για πρώτη φορά ενεργοποιούνται μηχανισμοί, διεξάγονται έρευνες και αναλύσεις και παρουσιάζεται μια κινητικότητα σε διάφορα επίπεδα. Κάθε πρόβλημα αποτελεί μια πρόκληση και συνοδεύεται από μια λύση.

Ας αντιμετωπίσουμε αυτή την υπόθεση ως ευκαιρία συνολικότερης ευαισθητοποίησης και αφύπνισης όλων των εμπλεκόμενων ή ενδιαφερόμενων (των ναυπηγικών επιχειρήσεων, των ελεγκτικών μηχανισμών, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του κρατικού μηχανισμού, της τοπικής κοινωνίας) για την ουσιαστικότερη αντιμετώπιση σημαντικών περιβαλλοντικών ζητημάτων.

loading...