Ξύπνησαν μνήμες σήμερα στη Ραφήνα, 37 χρόνια μετά από την μαύρη εκείνη μέρα του 1983, που το πλοίο “Χρυσή Αυγή” βυθίστηκε στα ανοικτά της θάλασσας κοντά στο ακρωτήρι Μαντήλι της Εύβοιας, παρασύροντας στον θάνατο συνολικά 28 ανθρώπους, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν μέλη του πληρώματος.

Εκείνο το πρωινό είχε κάνει το δρομολόγιο Τήνος- Άνδρος- Ραφήνα και το απόγευμα της ίδιας ημέρας απέπλευσε ξανά από τη Ραφήνα μεταφέροντας εννέα βυτιοφόρα, τέσσερα φορτηγά, 21 επιβάτες και 21 μέλη του πληρώματος….

Το πλοίου απέπλευσε με δυσμενείς καιρικές συνθήκες από το Λιμάνι της Ραφήνας, με προορισμό τα νησιά της Πάρου και της Νάξου.

Εκείνη η μαύρη μέρα, έχει μείνει βαθιά χαραγμένη στις μνήμες όχι μόνο των κατοίκων της Ραφήνας που έζησαν από πρώτο χέρι τις εφιαλτικές στιγμές του ναυαγίου αλλά και όλης της Ελλάδος.

Οι παλιοί θυμούνται έντονα εκείνες τις δραματικές ώρες, όπου το θλιβερό μαντάτο έφθασε όταν το πλοίο βυθιζόταν ανοιχτά της Καρύστου.

Σήμερα Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Κυρήνεια, στο μνημείο που έχει στηθεί εκεί, επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του ναυαγίου του πλοίου.

Να θυμίσουμε ότι είναι η τρίτη φορά που πραγματοποιείται επιμνημόσυνη δέηση , μετά από απόφαση της προηγούμενης Διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας, και όπως δήλωσε η νέα Διευθύνουσα Σύμβουλος του Οργανισμού κ. Δέσποινα Γκικάκη, θα συνεχίζεται και τα επόμενα χρόνια.

Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο πατέρας Δημήτριος του Ιερού Ναού της Παντοβασίλισσας Ραφήνας, ενώ μετά το τέλος τον λόγο πήρε η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας Δέσποινα Γκικάκη η οποία ανέφερε πως αν και έχουν περάσει 37 χρόνια, οι μνήμες είναι ακόμα νωπές και στη Ραφήνα δεν ξεχνούν όλα όσα συνέβησαν εκείνη την μοιραία ημέρα. Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε όλους αυτούς που έφυγαν τόσο άδικα, είπε χαρακτηριστικά η κα. Γκικάκη

Ο Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου ευχαρίστησε την κα. Γκικάκη και τον Οργανισμό Λιμένος Ραφήνας για αυτή την πρωτοβουλία, εξέφρασε την ελπίδα την επόμενη χρονιά να είναι περισσότερος ο κόσμος, όπως και να παραβρίσκονται μέλη από τις οικογένειες των θυμάτων, όπως επίσης να φροντίσει ο καθένας από την μεριά του να μην ξανασυμβεί άλλο τέτοιο τραγικό γεγονός.

Τέλος ο νέος Λιμενάρχης Δημήτρης Κυριακουλόπουλος, ευχαρίστησε από την πλευρά του τον Οργανισμό Λιμένος Ραφήνας και τόνισε πως θα πρέπει να θωρακίσουμε τα μέτρα ασφάλειας ώστε να μην ξανασυμβούν τέτοια περιστατικά

Στην συνέχεια, όλοι όσοι παρέστησαν στην επιμνημόσυνη δέηση, κατευθύνθηκαν στο παλιό λιμάνι της Ραφήνας, όπου η κα. Γκικάκη μαζί με τον Λιμενάρχη Ραφήνας κ. Κυριακουλόπουλο, έριξαν στεφάνι στην θάλασσα.

Στην επιμνημόσυνη δέηση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας Δέσποινα Γκικάκη, ο Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς, ο Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Καλφαντής, ο επικεφαλής της “Νέας Αρχής” και πρ Δήμαρχος Βασίλης Πιστικίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Εμπόρων Ραφήνας Σπύρος Μαυρολέων, η τοπική σύμβουλος Πικερμίου Κωνστ. Λουλάκη, από το Λιμεναρχείο Ραφήνας ο νέος Λιμενάρχης Δημήτρης Κυριακουλόπουλος και ο Στέφανος Γερακάκης, ο  Cpt Κώστας Τζώρτζης, ο ιατρός Κ. Μπαρμπής και προσωπικό του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας.

Το μνημόσυνο είχε επιμεληθεί το Γραφείο τελετών “Παπαμακάριος”.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

irafina.gr

loading...