Τη θέση της για όσα συνέβησαν στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, εκφράζει με ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, επιρρόπτοντας την ευθύνη προς την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, την οποία κατηγορεί ότι πυροδότησε τη διαδικασία.

Επίσης, η παράταξη του δημάρχου, Νίκου Λειβαδάρα, ενημερώνει για τις ενέργιες που έχει κάνει μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της δειγματοληψίας που διενεργήθηκε στο λιμάνι της Ερμούπολης, σημειώνοντας ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη διερεύνηση της υπόθεσης των βαρέων μετάλλων.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Οι συνάδελφοι της δημοτικής παράταξης «Η Σύρος που αξίζουμε», αφού πυροδότησαν τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου συμπεριφερόμενοι με πρωτοφανή καιροσκοπισμό, αποχώρησαν πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση του θέματος για την ανίχνευση βαρέων μετάλλων στον βυθό του λιμανιού της Ερμούπολης. Σε μια στιγμή που πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και η τεκμηριωμένη πληροφόρηση των πολιτών, εκείνοι επέλεξαν να επενδύσουν στον διχασμό, αποσκοπώντας με ανεύθυνο τρόπο σε πολιτικά οφέλη που είχαν σαν τελικό αποτέλεσμα τα έκτροπα που δημιουργήθηκαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτές οι τακτικές, τους οδήγησαν στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Είχαν το θράσος να μας κατηγορήσουν για συγκάλυψη, παρά την αναλυτική ενημέρωση που παρατέθηκε από τον Δήμαρχο για τις ενέργειες που έχουν γίνει μετά την κοινοποίηση στον Δήμο των αποτελεσμάτων της  Aegean Rebreath, αναφορικά με την ύπαρξη βαρέων μετάλλων στο λιμάνι της Ερμούπολης.

Η Δημοτική Αρχή, συναισθανόμενη την αγωνία των δημοτών, κινητοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή προκειμένου να επιτύχει την όσο το δυνατόν ταχύτερη διενέργεια της απαραίτητης δειγματοληψίας από τον καθ’ ύλην αρμόδιο Εθνικό Φορέα, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) ώστε να διασφαλιστεί παράλληλα το αδιάβλητο της όλης διαδικασίας.

Ειδικότερα, αμέσως μετά την κοινοποίηση στον Δήμο της επιστολής της Aegean Rebreath, ενημερώθηκε το Τμήμα Περιβάλλοντος Φυσικών Πόρων και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου, το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενώ υπήρχε συνεχής επικοινωνία με τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γιώργο Λεονταρίτη με σκοπό τον συντονισμό των ενεργειών για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Συγκεκριμένα, επικοινωνήσαμε με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), προκειμένου να προβεί σε λήψη και ανάλυση δειγμάτων ιζήματος από διάφορα σημεία του πυθμένα του λιμανιού της Ερμούπολης, με σκοπό τον εντοπισμό της κλίμακας ρύπανσης. Το ΕΛΚΕΘΕ ήδη ετοιμάζει σχέδιο μελέτης, το οποίο, όπως εκτιμάται, θα είναι έτοιμο εντός των προσεχών δεκαπέντε ημερών.

Με βάση τα αποτελέσματα των δειγμάτων και σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες.

loading...