Η Γαστρονομική Κοινότητα Αμοργού εντυπωσίασε στην έκθεση Expotrof 2020

Η Γαστρονομική Κοινότητα της Αμοργού, παρότι είναι η πιο πρόσφατη κοινότητα που εντάχθηκε στο καινοτόμο πρόγραμμα του Γιώργου Πίττα και του Greek Gastronomy Guide, έκανε αισθητή την παρουσία της στην έκθεση Expotrof 2020

0

Η Γαστρονομική Κοινότητα Αμοργού εντυπωσίασε στην έκθεση Expotrof 2020

Η Γαστρονομική Κοινότητα της Αμοργού παρότι είναι η πιο πρόσφατη κοινότητα που εντάχθηκε στο καινοτόμο πρόγραμμα του Γιώργου Πίττα και του Greek Gastronomy Guide έκανε αισθητή την παρουσία της στην έκθεση Expotrof 2020, όπου παρουσιάστηκε η δουλειά που γίνεται εδώ και ένα χρόνο στις πρώτες δέκα (10) Γαστρονομικές Κοινότητες της χώρας

Στην 7η Έκθεση Expotrof 2020 οι φίλοι της ελληνικής γαστρονομίας παρευρέθηκαν στην πρώτη δημόσια εμφάνιση του προγράμματος “Γαστρονομικές Κοινότητες – Gastronomy and Wine Tourism” και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα φιλόδοξο project που αποσκοπεί – μέσα από την αφύπνιση των κοιμισμένων συλλογικοτήτων – να αναπτύξει τη γαστρονομία στα κύτταρά της και να αναδείξει τον γαστρονομικό πλούτο κάθε περιοχής, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη του αγροδιατροφικού κλάδου και της τοπικής οικονομίας, ενισχύοντας την ταυτότητα κάθε τουριστικού προορισμού.

Η Πόπη Δεσποτίδη αντιδήμαρχος Τουρισμού-Πολιτισμού, η Ευαγγελία Ρούσου μαγείρισσα της Αμοργού και η Ποθητή Δεσποτίδη από το ζαχαροπλαστείο “τα γλυκά της Ποθητής”, τρία νέα κορίτσια όλο ενθουσιασμό, δημιουργικότητα και πάθος να τιμήσουν το νησί τους και τον γαστρονομικό του πολιτισμό του, μετέφεραν την σπίθα τους στο κοινό της έκθεσης.

Η Ευαγγελία Ρούσου από το γραφικό ταβερνάκι “Στον Πύργο” μαγείρεψε δυό τυπικά παραδοσιακά φαγητά του νησιού την ομελέτα με καβουρμά. Καβουρμάς είναι ένας τρόπος διατήρησης του χοιρινού κρέατος στο λίπος, που προηγουμένως σιγομαγειρεύεται με μυρωδικά και μπαχάρια κι όταν χρειαστείς αποσπάς από το σκεύος  που το έχει κανείς αποθηκευμένο και το τηγανίζεις με τα αυγά.

Το επόμενο μαγείρεμα της Ευαγγελίτσας ήταν οι Αμοργιανές χορτόπιτες – που όπως και σ’ όλες τις Κυκλάδες οι πίτες – τηγανίζονται στο ελαιόλαδο.

Η όμορφη και λαχταριστή παρουσίαση τελείωσε με την παρουσίαση των ξεροτηγάνων που είναι το χαρακτηριστικό γλυκό της Αμοργού.

Την περιγραφή της συνταγής έκανε η Ποθητή Δεσποτίδη που διατηρεί το ζαχαροπλαστείο “της Ποθητής” που παράγει τραγανά και πεντανόστιμα ξεροτήγανα στα Κατάπολα.

«Αγαπάμε το καλό φαγητό και το ποιοτικό κρασί, όπως και τις ιστορίες γύρω από αυτά και τους ανθρώπους που τα δημιουργούν. Το πάθος μας για τη γαστρονομία έγινε η δουλειά μας»: Αυτή είναι η πρώτη από τις 12 αρχές ενός ιδιαίτερου μανιφέστου, του Μανιφέστου των Γαστρονομικών Κοινοτήτων.

Αμοργός, Καλαμάτα, Κερκίνη, Κέρκυρα, Νάουσα, Νεμέα, Πήλιο, Ρόδος, Σκιάθος και Ζαγόρι: Δέκα τόποι, δέκα γαστρονομικές κοινότητες, δεκάδες τοπικά προϊόντα, εκατοντάδες άνθρωποι.

Και οι παραπάνω δέκα κοινότητες φαίνεται ότι έχουν αντιληφθεί πολύ καλά τη δυναμική τους. Το εγχείρημα «Γαστρονομικές Κοινότητες» οφείλεται σε μεγάλο βαθμό τον Γιώργο Πίττα, ξενοδόχο, συγγραφέα, ιδρυτή της ιστοσελίδας Greek Gastronomy Guide και εμπνευστή του «Ελληνικού Πρωινού» του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Το πρόγραμμα «Γαστρονομικές Κοινότητες», στο οποίο οι πρωταγωνιστές είναι οι επαγγελματίες της γαστρονομίας, επιχειρεί να καταγράψει τον γαστρονομικό πλούτο και να αναδείξει την ταυτότητα των προορισμών, να ενδυναμώσει τις αξίες της συλλογικότητας και της συνεργατικότητας μέσα από σεμινάρια, εκπαίδευση και κοινές δράσεις, να αξιοποιήσει την ψηφιακή τεχνολογία και να ενισχύσει την εξωστρέφεια του  κάθε τόπου, της κάθε κοινότητας.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Γαστρονομική Κοινότητα Αμοργού https://www.greekgastronomyguide.gr/i-gastronomiki-koinotita-amorgou-stin-expotrof-2020/

loading...