Επειδή στην Σύρο υπάρχουν  ευτυχώς ελάχιστοι καλοπροαίρετοι  καταστροφείς των παραδόσεων της Σύρου και ότι γίνεται τους ξινίζει, τους προτρέπω να αλλάξουν πατρίδα.

Άκουσα πάλι ένα σωρό για το σπάσιμο των Πήλινων ότι αυτό είναι έθιμο της Κέρκυρας και ότι στην αναβίωση στην Άνω Σύρο μας κυνήγησαν οι Απανωσυριανοί. Ίσως αυτοί ζουν σε άλλο πλανήτη και θέλουν να θίξουν εμένα και κατ επέκταση και το χορευτικό μου. Κάνουν ένα μεγάλο λάθος , γιατί πάντα τα γραπτά στοιχεία και οι βιντεοσκοπήσεις  με παλιούς Συριανούς θα τους διαψεύδουν συνεχώς.

Έχω μια απορία, όταν αναβίωνα το έθιμο των Ζεϊμπεκιών εδώ και χρόνια με το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, γιατί δεν έλεγαν τίποτα τότε; Ξέρω ότι δεν θα πάρω απάντηση.

Την Παρασκευή 28/2/2020 στις 5.30 μ.μ στην γραφική Άνω Σύρο θα γίνει το σπάσιμο των πήλινων. Καλώ λοιπόν αυτούς τους ανεγκέφαλους να ανέβουν στην Άνω Σύρο μήπως σπάσει κανένα πήλινο στο κεφάλι τους και συνέλθουν.

Παρακάτω δημοσιεύουμε ένα άρθρο για το σπάσιμο των πήλινων (με την άδεια της κόρης του Λουϊζας Γάδ ), του γνωστού και πολύ παλιού Δημοσιογράφου και Τυπογράφου Μιχαήλ Π. Στεφάνου.

 Γέννημα θρέμμα Απανωσυριανός και Δημοσιογράφος σχολαστικός, αυθεντικός με αγάπη για την Άνω Σύρο και για τα έθιμά της. Ο Αείμνηστος Μιχάλης Στεφάνου έχει εκδώσει αρκετά βιβλία για την Σύρο τα περισσότερα Λαογραφικού περιεχομένου.

Το συγκεκριμένο άρθρο είναι από το βιβλίο ΣΥΡΙΑΝΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ τόμος πρώτος σελίδα 102. Αξίζει να διαβάσετε με πόση λεπτομέρεια σχολιάζει το σπάσιμο των πήλινων.

 Έστω και αργά ας μάθουν και κάποια πράγματα οι ελάχιστοι ανίδεοι  και καταστροφείς των παραδόσεων της Σύρου. Αν δεν πειστούν και με την αναφορά του Μιχάλη Στεφάνου για το σπάσιμο των πήλινων στην Άνω Σύρο , δεν τους μένει τίποτα άλλο παρά να ασχοληθούν με την δημιουργία Παραμυθιών.

Και επειδή αυτοί που τα σχολιάζουν, ανήκουν σε κάποιο χορευτικό θα πρέπει να ξέρουν ότι πριν σχολιάζουν να σέβονται όχι εμένα αλλά τους παλιούς Συριανούς που μου αφηγήθηκαν και βιντεοσκόπησα μαρτυρίες τους για τα έθιμα , χορούς και τραγούδια της Σύρου.

Από ότι βλέπετε αρχίζω πλέον και απαντάω και αυτό για ορισμένους δεν θα βγει σε καλό, θα χάσουν τον ύπνο τους.

Σεβασμός στην Παράδοση

Νίκος Σολάρης

loading...