Τραγικά γεγονότα έλαβαν χώρα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σύρου Ερμούπολης, κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος αναφορικά με τις αναλύσεις της οργάνωσης Aegean Rebreath για το βυθό του λιμένα της Ερμούπολης.

Στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου παραβρέθηκαν περίπου 100 δημότες, αρκετοί εργαζόμενοι του Νεωρίου, αλλά και ενεργοί πολίτες.

Το θέμα εισήλθε στη συνεδρίαση μετά από δύο γραπτά αιτήματα του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου, Νίκου Καΐλη.

Η συζήτηση διεξήχθη κάτω από κλίμα έντασης και μύριζε μπαρούτι από χιλιόμετρα.

Τα αίματα δεν άργησαν να ανάψουν και η κατάσταση ξέφυγε τελείως μετά από αντεγκλήσεις ,κυρίως, μεταξύ δημοτών. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Γιάννης Κεράνης, διέκοψε τη συνεδρίαση για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, ωστόσο, αμέσως μετά, σημειώθηκαν επεισόδια και εκτυλίχθηκαν σκηνές σκληρού ροκ που παραπέμπουν σε γήπεδο.

Εκτός από τις βωμολοχίες και τους τραμπουκισμούς, δημότες πιάστηκαν στα χέρια στο φουαγιέ της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου, έπεσαν σφαλιάρες και κλωτσιές.

Παρά την παρέμβαση των ψυχραιμότερων, η ένταση δε μειώθηκε και ειδοποιήθηκαν άνδρες του αστυνομικού τμήματος Σύρου προκειμένου να επιβάλουν την τάξη. Πυροσβεστικά λειτούργησαν αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι, ακόμη και ο δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας που προσπάθησε μέχρι και να χωρίσει όσους τσακώνονταν.

Από τις εντάσεις, προκλήθηκαν και μικρές υλικές ζημιές με σπάσιμο τζαμιών. Το κλίμα έντασης συνεχίστηκε για αρκετή ώρα.

Διαπαραταξιακή επιτροπή για την υπόθεση των βαρέων μετάλλων – Αποχώρηση της μείζονος μειοψηφίας

Στην ουσία του θέματος και μετά από αρκετή ώρα, αποφασίστηκε να συσταθεί 5μελης επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν  οι Λειβαδάρας Νικόλαος, Καϊλης Νικόλαος, Καζαντζάκη Μαρία, Μαραγκού Καντιώ και Αληφραγκής Μηνάς, στην οποία δεν επελέγησαν  μέλη της μείζονος μειοψηφίας, καθώς αποχώρησαν από τη συνεδρίαση εις ένδειξη διαμαρτυρίας. Η αποχώρηση οφείλεται, σύμφωνα με την μειoψηφία , στη συμπεριφορά του Ανδρέα Γιαλόγλου, απέναντι στον εισηγητή της μείζονος μειοψηφίας, Γιώργο Δούναβη, τον οποίον διέκοπτε κατά την τοποθέτησή του. 

Από τη πλευρά του κυρίου Γιαλόγλου, δήλωσε ότι διέκοπτε τον κ. Δούναβη διότι του ζητούσε να ανακαλέσει τα όσα προσβλητικά είχε αναφέρει σε βάρος του δημάρχου.

Η επιτροπή θα έχει αντικείμενο την περαιτέρω ανάλυση της δειγματοληψίας και των αποτελεσμάτων των μετρήσεων, τη λήψη μέτρων απορρύπανσης σε περίπτωση που αυτό απαιτηθεί, τον εντοπισμό της πηγής της ρύπανσης και τη συνεργασία με τους αρμόδιους τοπικούς και κρατικούς φορείς για τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Από τη πλευρά των εργαζομένων αναφέρθηκε ότι προκλήθηκαν τρεις φορές κατά την διάρκεια της συζήτησης κι ότι ο τρόπος που κινήθηκε η Λαϊκή Συσπείρωση ήταν προσχεδιασμένος από άτομα τα οποία το μόνο που επιδιώκουν είναι το κλείσιμο του Ναυπηγείου.

Από την αντίθετη πλευρά, αναμένουμε την επίσημη απάντηση της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Αποχώρησαν πολιτισμένα

Tο αξιοσημείωτο είναι ότι και οι δύο πλευρές αποχώρησαν με πολιτισμένο τρόπο, ενώ τα πηγαδάκια και οι συζητήσεις μετά το πέρας της συνεδρίασης κινήθηκαν σε ήρεμα  πλαίσια. Έτσι άλλωστε όπως αρμόζει σε στιγμές κατά τις οποίες αρμόζουν ψύχραιμες αποφάσεις που προς το κοινό καλό του τόπου.

Σίγουρα όλοι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ειδικά όταν μιλάμε για τόσο σοβαρά θέματα, σε αναζήτηση μιας μέσης λύσης. Σίγουρα δεν είναι ότι καλύτερο να βρισκόμαστε έτοιμοι… για μάχη με τα νεύρα τεντωμένα, θα πρέπει οι συζητήσεις να γίνονται σε πολιτισμένα πλαίσια, με περιβαλλοντική συνείδηση και φυσικά να μη δημιουργούμε πρόβλημα και στο τουρισμό του νησιού, καθώς το συγκεκριμένο δημοσίευμα της Καθημερινής, περισσότερα αρνητικά επέφερε για τη Σύρο.

Απαραίτητη είναι, μετά το θόρυβο ο οποίος δημιουργήθηκε και η παρέμβαση του κρατικού μηχανισμού.

Ηρεμία λοιπόν, σε ένα νησί όλοι ζούμε…αρκεί να κάτσουμε σε ένα τραπέζι με πολιτισμένο τρόπο.

Υ.Γ. Η συγνώμη στο δήμαρχο κ. Λειβαδάρα του Προέδρου του Εργοστασιακού σωματείου, Αντώνη Χατζαντώνη, κατά την αποχώρηση των εργαζομένων, για το γεγονός ότι ξέφυγε η κατάσταση και η αποκατάσταση του τζαμιού

 

 

loading...