Σύρος: Τα κτίρια “φαντάσματα” και η δημόσια απειλή – Υπάρχει εφικτή λύση;

0

Έντονος είναι ο προβληματισμός για την κακή έως τραγική κατάσταση δεκάδων κτιρίων στην Σύρο αρχοντικών, διατηρητέων και άλλων κτισμάτων,  τα οποία τελούν υπό κατάρρευση λόγω της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας των ιδιοκτητών τους.

Ο προβληματισμός έχει εκφραστεί δια μέσω του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Κυκλάδων και άλλων τοπικών φορέων, βλέποντας την κατάσταση να χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου.

«Νησί υπό κατάρρευση», χαρακτήρισε την Σύρο σε πρόσφατη τοποθέτησή του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής, εστιάζοντας κυρίως στο σοβαρό πρόβλημα που εντοπίζεται με τα επικίνδυνα παλιά κτίσματα στην Ερμούπολη και στον οικισμό της Άνω Σύρου.

Τα κτίσματα τα οποία αποτελούν εστία κινδύνου ολοένα και αυξάνονται. Η πρόσφατη περίπτωση κατάρρευσης τμήματος των παλιών εργοστασίων Λαδόπουλου στην Ερμούπολη ήταν ένα ηχηρό καμπανάκι, εντείνοντας ακόμη περισσότερο τον προβληματισμό. Αν ανατρέξουμε στο πρόσφατο παρελθόν θα θυμηθούμε κι άλλες περιπτώσεις ατυχημάτων όπως το ερειπωμένο παλιό εργοστάσιο στη συμβολή των οδών Ν. Μανδηλαρά και Αλ. Παναγούλη, το παλιό αρχοντικό Κληροδότημα Άννης Κουτσοδόντη (αυτό τουλάχιστον μπαίνει σε πρόγραμμα επισκευής και αξιοποίησης), το διώροφο ερείπιο της οδού Ύδρας, το εγκαταλειμμένο κτίριο της οδού Κοτσοβίλλη, το κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και πολλά άλλα.

Τα περισσότερα υπό κατάρρευση κτίρια ανήκουν σε ιδιώτες και σε διάφορους κληρονόμους. Για λόγους αδιαφορίας, οικονομικής αδυναμίας ή και δυσκολιών που απορρέουν μέσα από τις χρονοβόρες διαδικασίες και απαγορεύσεις του πολεοδομικού καθεστώτος που διέπει Ερμούπολη και Άνω Σύρο, πολλά κτίρια μετατρέπονται σε «φαντάσματα» που αποτελούν δημόσια απειλή.

Είναι ανέφικτη η εξεύρεση λύσης σε ένα τέτοιο σοβαρό πρόβλημα; Αρκεί να σημειωθεί ότι πολλά απ’ αυτά τα κτίρια, ούτε καν έχουν χαρακτηρισθεί επικίνδυνα. Εξάλλου, στις περισσότερες περιπτώσεις κτισμάτων που έχουν κριθεί επικίνδυνα κατόπιν αυτοψίας της πολεοδομικής υπηρεσίας, οι ιδιοκτήτες τους εξακολουθούν να μην επιδεικνύουν το παραμικρό ενδιαφέρον για την επισκευή τους ή την ανάληψη πρωτοβουλιών για την άρση επικινδυνότητας.

Η πρόταση του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών 

Μια πρωτοποριακή (για τα τοπικά δεδομένα) σκέψη εξέφρασε ο Μηνάς Αληφραγκής, η οποία χαρακτηρίζεται από μεγάλο βαθμό δυσκολίας ως προς την πρακτική της εφαρμογή, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν αξίζει τον κόπο να καταβληθεί προσπάθεια για την –έστω και μερική – υλοποίησή της.

Για τα κηρυγμένα ως επικίνδυνα κτίρια οι ιδιοκτήτες των οποίων δε μεριμνούν για την αποκατάστασή τους, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, σκέφτεται την υιοθέτηση του μοντέλου που εφαρμόστηκε στην περίπτωση των ερειπίων Λαδόπουλου.

Δηλαδή, όπου αυτό είναι εφικτό, ο Δήμος να αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την κατεδάφιση αυτών των κτισμάτων. Βεβαίως, οι ιδιοκτήτες τους δε μπορεί να μένουν ατιμώρητοι και να «επιβραβεύονται» για την αδιαφορία τους, γι αυτό και ο κ. Αληφραγκής τόνισε ότι θα πρέπει να χρεώνονται με το αντίστοιχο ποσό κατεδάφισης, πιθανότατα και με κάποιο πρόστιμο.

Εφόσον εφαρμοστεί στην πράξη ένα τέτοιο σχέδιο, ενδεχομένως να συμβάλει στην άμβλυνση του σημερινό μέγεθος του προβλήματος , αλλά και στην αλλαγή νοοτροπίας κάποιων εκ των ιδιοκτητών επικίνδυνων κτισμάτων που σφυρούν αδιάφορα στο βωμό της ατιμωρησίας.