Σπουδαία χρονιά με εκπλήξεις και πλούσιες δράσεις για το «Άρωμα Παράδοσης»

Σε εορταστικό κλίμα και με την ενεργή συμμετοχή των μελών του, το Παραδοσιακό Εργαστήρι Σύρου «Άρωμα Παράδοσης» πραγματοποίησε την εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του στον χώρο του Ιδιωτικού Σχολείου «Άγιος Γεώργιος».

Η εκδήλωση «άνοιξε» με τα παραδοσιακά κάλαντα συνοδείας χορωδίας και παραδοσιακής ορχήστρας που αποτελείτο από το Βιολί, λαούτο, σαντούρι, τουμπελέκι, ακορντεόν και Κρητική λύρα.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του συλλόγου και χοροδιδάσκαλος του Εργαστηρίου κ. Σολάρης απηύθυνε ευχές στους παριστάμενους και προχώρησε σε έναν αναλυτικό απολογισμό των δράσεων του προηγούμενου έτους και σε  ένα προγραμματισμό για την νέα χρονιά.

Από την ομιλία του δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι ευχαριστίες προς όλους όσους βοηθούν, στηρίζουν και ενισχύουν τον σύλλογο με το δικό τους τρόπο, ενώ αναφέρθηκε στη σημαντική χρονιά που διανύουμε καθώς το Άρωμα Παράδοσης γιορτάζει τα κιόλας τα 5 χρόνια και ταυτόχρονα τα 55 χρόνια του κ. Σολάρη κοντά στη Παράδοση.  Μια χρονιά σημαντική τόσο για τον ίδιο όσο και για το σύλλογο καθώς θα υλοποιηθούν σημαντικές δράσεις και όνειρα ετών.

Ο κ. Σολάρης αναφέρθηκε στα δύο βιβλία που είναι σχεδόν έτοιμα και απομένουν οι τελευταίες πινελιές από το γνωστό μουσικολόγο και παρουσιαστή από την εκπομπή το αλάτι της γης, κ. Λάμπρο Λιάβα.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για δύο βιβλία, που έρχονται μετά από μακροχρόνια έρευνα και έχουν να κάνουν με την λαογραφία της Σύρου και το δεύτερο βιβλίο με την μουσικοχορευτική παράδοση της Σύρου. Μάλιστα το ένα βιβλίο από τα δύο όπως ανακοίνωσε θα το αφιερώσει σε μία γυναίκα η οποία έχει σταθεί σαν δεύτερη μητέρα του και με την οποία έχει άριστες σχέσεις και οφείλει πολλά στα 55 χρόνια της πλούσιας παραδοσιακής πορείας του. Πρόκειται για την πρώην πρόεδρο του Λυκείου των Ελληνίδων Σύρου κα Ματίνα Παπαδοπούλου.

Διανύοντας τον 5ο χρόνο λειτουργίας του, ο σύλλογος (ο οποίος αποτελείται από ανθρώπους με περίσσια όρεξη, πλούσια εμπειρία και αυθεντικότητα) έχει ως σκοπό την πολιτιστική, πνευματική και κοινωνική ανάδειξη του πολιτισμού, της παράδοσης και της λαογραφίας της Σύρου.
«Ταυτότητα» του συλλόγου είναι ο παραδοσιακός χορός, ωστόσο φέτος υπάρχουν τμήματα για κάθε ηλικία και επίπεδο, με τους μικρότερους χορευτές να είναι τεσσάρων ετών!

Βασικό σύνθημα και κεντρικός άξονας του Συλλόγου παραμένει ο σεβασμός στην παράδοση. Σύμφωνα με τον κ. Σολάρη, «σε αυτό θα παραμείνουμε πιστοί χωρίς να αλλοιώνουμε χορούς και παραδόσεις. Θα πρέπει να σεβαστούμε την ιστορία κάθε χορού. Η παράδοση θέλει σεβασμό, αγάπη, αυθεντικότητα, προσεκτικούς χειρισμούς.

Η δεύτερη σημαντική ανακοίνωση είχε να κάνει με τη συμμετοχή στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου και στη συνέχεια στην παρουσίαση Παραδοσιακών χορών στην Πλατεία Μιαούλη σε μια σειρά εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί για φέτος  στα πλαίσια των 55 χρόνων ενασχόλησης με τα μονοπάτια της παράδοσης του Νίκου Σολάρη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση το παρών έδωσαν ο Σεβασμιώτατος Επίσκοπος Καθολικών π. Πέτρος Στεφάνου, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης αρχιμανδρίτης π. Νικόλαος Γαβαλάς, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα Αλίκη Λεονταρίτη , ο πρόεδρος της κοινότητας Άνω Σύρου Πέτρος Ραουζαίος και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων του νησιού.

Δείτε το βίντεο με την καλλιτεχνική ματιά του Μπάμπη Κουλούρα: