Περιεδρικό απόστημα

Περιεδρικό απόστημα ονομάζουμε μία κοιλότητα γεμάτη πύον, η οποία δημιουργείται στον πρωκτικό σωλήνα και συγκεκριμένα στο τελικό τμήμα του παχέος εντέρου. Εκτός από πύον, στην κοιλότητα αυτή δημιουργείται και διόγκωση. Ο ασθενής νιώθει την περιοχή πρησμένη και έχει αρκετό πόνο.

Το απόστημα δημιουργείται εξαιτίας των μικροβίων που βρίσκονται φυσιολογικά στο έντερο και στο τελείωμα του πρωκτικού σωλήνα. Το πύον με το πέρασμα των ημερών εισέρχεται στους πρωκτικούς αδένες, δημιουργώντας κι άλλες περιοχές με πύον. Τα συμπτώματα που πιθανόν να αναμένει ο ασθενής είναι τα τυπικά συμπτώματα της φλεγμονής (οίδημα, ερυθρότητα κ.τ.λ.). Για τη διάγνωση της πάθησης αρκεί η κλινική εξέταση από τον γιατρό.

Όσον αφορά τη θεραπεία, αυτό που προτείνουν όλοι οι γιατροί, είναι η διάνοιξη, παροχέτευση και ο χειρουργικός καθαρισμός της περιοχής από το απόστημα. Στην περίπτωση που το απόστημα είναι αρκετά σοβαρό, θα πρέπει να γίνει γενική αναισθησία.

Είναι πολύ σημαντικό να γίνει έγκαιρη αντιμετώπιση του αποστήματος, προκειμένου να μην υπάρχουν ποσοστά να εξελιχθεί η πάθηση σε περιεδρικό συρίγγιο. Αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά το απόστημα, τότε αναμένεται το συρίγγιο πρωκτού να κάνει την εμφάνισή του σε έναν μήνα περίπου.

Κύστη κόκκυγος

Η κύστη κόκκυγος είναι πιο συχνή στους άνδρες, οι οποίοι έχουν περισσότερες τρίχες στους γλουτούς. Πρόκειται για μία κύστη, η οποία μπορεί να υπάρχει από την εμβρυϊκή ηλικία και να εμφανίσει συμπτώματα αργότερα όταν θα αρχίσουν οι τρίχες να βγαίνουν στην περιοχή. Οι τρίχες αυτές εισχωρούν στους υποδοχείς του συριγγίου που εκεί υπάρχει.

Με την σωστή διάγνωση θα χαρτογραφηθεί η περιοχή για να γίνει σωστός καθαρισμός και να εκμηδενιστεί η πιθανότητα να ξανασυμβεί κύστη κόκκυγος. Η ενδοσκοπική μέθοδος αντιμετώπισης διαρκεί περίπου 20 λεπτά.

Απόστολος Σταματιάδης

Χειρουργός – Πρωκτολόγος

proctology.gr

loading...