Εγκυμοσύνη: Τι συμβαίνει κατά τον τοκετό;

Άρθρο του μαιευτήρα-γυναικολόγου Δρ. Στέφανου Χανδακά

0

Εγκυμοσύνη: Τι συμβαίνει κατά τον τοκετό;

Υπάρχουν τρία στάδια στον τοκετό. Στο πρώτο στάδιο, ο τράχηλος αρχίζει και ανοίγει (διαστέλλεται) και να μικραίνει σε μήκος (εξαλείφεται). Στο δεύτερο στάδιο, το μωρό φτάνει στον κόλπο και γεννιέται και στο τρίτο στάδιο, ο πλακούντας αποκολλάται από το τοίχωμα της μήτρας και βγαίνει από τον κόλπο.
Το πρώτο στάδιο: Η διαστολή και εξάλειψη του τραχήλου
Οι συσπάσεις στην αρχή του τοκετού βοηθάνε στη διαστολή και εξάλειψη του τραχήλου. Τότε, ο τράχηλος θα ανοίξει περίπου 10 εκατοστά, ενώ αρχικά έχει μηδενική διάμετρο. Το άνοιγμα αυτό είναι αρκετά μεγάλο για να βγει το μωρό και ονομάζεται ‘πλήρης διαστολή’. Κάποιες φορές η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει ώρες πριν ο γιατρός σας αναφέρει ότι έχετε μπει σε ενεργό τοκετό. Αυτό συμβαίνει όταν ο τράχηλός σας έχει διασταλεί τουλάχιστον 3 εκατοστά.
Εάν πάτε στο νοσοκομείο πριν ξεκινήσει το πρώτο στάδιο του τοκετού, μπορεί να σας ρωτήσουν εάν προτιμάτε να πάτε στο σπίτι για λίγο, παρά να παραμείνετε στο νοσοκομείο για τόσες ώρες. Όταν ξεκινήσει ο τοκετός, ο γιατρός ή η μαία θα σας ελέγχει κάθε τόσο για να δει πώς τα πάτε. Κατά τον πρώτο σας τοκετό, η διάρκεια από την έναρξη του τοκετού στην πλήρη διαστολή είναι μεταξύ 6 και 12 ωρών. Στους μετέπειτα τοκετούς, η διάρκεια είναι συνήθως μικρότερη.
Προς το τέλος του πρώτου σταδίου, μπορεί να νιώθετε ότι θέλετε να σπρώξετε σε κάθε σύσπαση. Θα σας συμβουλέψουν να μην προσπαθείτε να σπρώξετε μέχρι να διασταλεί πλήρως η τράχηλός σας και το κεφάλι του μωρού σας να είναι ορατό. Για να ξεπεράσετε την ανάγκη να σπρώξετε, προσπαθήστε να φυσήξετε αργά και απαλά ή εάν η ανάγκη είναι πολύ μεγάλη, δοκιμάστε τις κοφτές αναπνοές. Μερικές γυναίκες βρίσκουν ότι τους βοηθάει να κάθονται στο πλάι ή στους αγκώνες και στα γόνατα, για να μειώσουν την πίεση του κεφαλιού του μωρού στον τράχηλο.
Τι μπορείτε να κάνετε κατά την διάρκεια του τοκετού;
✓ Μπορείτε να κινήστε ελεύθερα εάν το επιθυμείτε.
✓ Θα μπορείτε να πίνετε γουλιές νερό αλλά όταν ξεκινήσει ο τοκετός τότε δεν θα μπορείτε να φάτε τίποτα. Αυτό γίνεται για την περίπτωση που χρειαστείτε αναισθησία μετά. Ορισμένα νοσοκομεία επιτρέπουν τα υγρά και κάποια ελαφριά διατροφή.
✓ Εάν χρειαστείτε νοσοκόμα, να πατήσετε το κουδούνι
✓ Καθώς οι συσπάσεις θα γίνονται πιο δυνατές και επίπονες, θα μπορείτε να εξασκήσετε τις ασκήσεις αναπνοών και χαλάρωσης που μάθατε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
✓ Ο σύντροφός ή κάποιος φίλος σας μπορεί να σας βοηθήσει κάνοντας τις ασκήσεις μαζί σας και τρίβοντας σας την πλάτη, εάν αυτό σας βοηθάει να νιώθετε λιγότερο πόνο.
loading...