Δήμαρχος Θήρας: «Δημιουργείται η αστυνομική υποδιεύθυνση Σαντορίνης με 130 ένστολους»

0

Συνοδευόμενος από τον Ακαδημαϊκό μας Καθηγητή κ. Χαράλαμπο Ρούσσο και τον Επιστημονικό μου σύμβουλο κ. Παναγιώτη Ρήγα, συναντήθηκα σήμερα με τον Υπουργό προστασίας του πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και όλο το επιτελείο της ηγεσίας του υπουργείου, παρόντος του αρχηγού της ΕΛΑΣ κ. Μιχάλη Καραμαλάκη,
για το νέο project αστυνόμευσης της Σαντορίνης, που εγγυάται πλέον την ασφάλεια στο Δήμο μας.

Κατά τη συζήτηση και αφού εισηγήθηκα όλα τα προβλήματα αποτυπώνοντας τη σημερινή κατάσταση, ταυτίστηκαν οι απόψεις μας με τον κ. Υπουργό ότι αυτό, το έως σήμερα υποστελεχωμένο μοντέλο δεν μπορεί να λειτουργήσει και φέτος..!!

Μετά την εισήγηση του κ. Υπουργού για “fast track” δημιουργία αυτόνομης Υποδιεύθυνσης στη Σαντορίνη, με την πρόσθεση 10 έμπειρων αξιωματικών και 80 αστυνομικών και ειδικών φρουρών σε ένα νέο χώρο, συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του σχεδιου, με την ταυτόχρονη στήριξη του Δήμου θήρας και των επιχειρηματιών μας..!!

Φυσικά θα παραμείνω στην Αθήνα για να επισκεφτώ τον Υπουργό Εσωτερικών κ.Τάκη Θεοδωρικάκο, τον υφυπουργό δημοσιονομικής πολιτικής κ.Θόδωρο Σκυλακάκη και τον γ.γ. κ. Θάνο Πετραλιά για την έγκριση υλοποίησης του..!!

 

Η άμεση εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου που θα εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας και θα εγγυηθεί την τήρηση της νομιμότητας, σε κάθε κοινωνική δραστηριότητα στη Σαντορίνη, συμφωνήθηκε μεταξύ του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Δημάρχου Θήρας κ. Αντώνη Σιγάλα.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Υπουργού μετά από πρόσκλησή του, την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου το απόγευμα, με παρούσα την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Δήμαρχος εξέθεσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, ολόκληρο το χρόνο, η Σαντορίνη στον τομέα της αστυνόμευσης, κατέθεσε τις προτάσεις της νέας δημοτικής αρχής και δήλωσε την αποφασιστικότητα και τη βούλησή του για συμβολή του Δήμου στην επίλυση του προβλήματος.

Ο Υπουργός έκανε σαφή τη βούληση του Υπουργείου του και συνολικά της Κυβέρνησης για ριζική και μόνιμη λύση του προβλήματος της αστυνόμευσης και της ασφάλειας στη  Σαντορίνη και παρουσίασε το σχετικό επιχειρησιακό Σχέδιο που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Μετά από γόνιμη ανταλλαγή απόψεων συμφωνήθηκαν τα ακόλουθα.

  • Το Υπουργείο προχωρεί άμεσα στην προκήρυξη για πρόσληψη 80 ειδικών φρουρών, οι οποίοι μετά από εκπαίδευσή τους σε συγκεκριμένα αντικείμενα, τοποθετούνται όλοι ως μόνιμοι στη Σαντορίνη επιπλέον των ήδη υπηρετούντων σήμερα στο νησί. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας σύμφωνα με τον Υπουργό, τοποθετείται χρονικά εντός του καλοκαιριού του 2020.
  • Η δομή της Αστυνομίας, στην οποία θα ενταχθούν οι 80 αστυνομικοί θα λειτουργεί με την ελάχιστη γραφειοκρατία, έτσι ώστε το σύνολο σχεδόν του προσωπικού να ασχολείται αποκλειστικά με το αστυνομικό έργο επί του πεδίου.
  • Οι δέκα περίπου βαθμοφόροι αστυνομικοί που θα τοποθετηθούν στην ιεραρχία της νέας αστυνομικής δομής της Σαντορίνης θα είναι έμπειροι και θα γνωρίζουν άριστα το αντικείμενο με το οποίο θα ασχοληθούν.
  • Ο θεσμός της μετακίνησης των δόκιμων αστυνομικών στη Σαντορίνης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, θα συνεχίσει να ισχύει με τη διευκρίνιση ότι θα απασχολούνται και το Σαββατοκύριακο.

Ο Δήμος από την πλευρά του θα συνδράμει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των αναγκών στέγασης της νέας αστυνομικής δομής αλλά και των μόνιμων αστυνομικών που θα τοποθετηθούν στο νησί.

Ο Δήμαρχος δεσμεύθηκε για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας εκ μέρους του Δήμου αλλά και των επιχειρηματιών του νησιού, προκειμένου να λειτουργήσει γρήγορα κι απρόσκοπτα η νέα αστυνομική υπηρεσία.

Η Σαντορίνη ως κορυφαίος τουριστικός προορισμός πρέπει να είναι ασφαλής για τους επισκέπτες αλλά και τους μόνιμους κατοίκους.

Ο Δήμος εργάζεται ήδη και συμβάλλει καθοριστικά στην υλοποίηση και αυτού του στόχου.