Ημέρα τιμής και συγκίνησης ήταν η σημερινή για την Τήνο, καθώς το πρωί της Κυριακής 8 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αείμνηστου δημάρχου του νησιού, Σίμου Ορφανού, δύο χρόνια μετά από το θάνατό του.

Η συγκινητική τελετή έγινε σε εξωτερικό χώρο του δημαρχείου Τήνου, ενώ μετά το τελετουργικό από τους εκπροσώπους της Εκκλησίας, ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής τα οποία έγιναν από το δήμαρχο Γιάννη Σιώτο και την κόρη του Σίμου Ορφανού, Σοφία.

Το μαρμάρινο γλυπτό που απεικονίζει τον τέως δήμαρχο, ήταν σκεπασμένο με την ελληνική σημεία, ενώ τα αποκαλυπτήρια συνοδεύτηκαν από το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου.

Η οικογένειά του, συγγενείς, φίλοι, παλιοί συνεργάτες του και πολλοί κάτοικοι της Τήνου τίμησαν με την παρουσία τους τη μνήμη του Σίμου Ορφανού.

Παρόντες στην τελετή ήταν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιάννης Βρούτσης, οι βουλευτές Κυκλάδων, Κατερίνα Μονογυιού και Φίλιππος Φόρτωμας, η έπαρχος Τήνου Αναστασία Δεληγιάννη – Άσπρου, ο δήμαρχος Τήνου, Γιάννης Σιώτος, ο πρώην δήμαρχος του νησιού, Σάββας Απέργης επί των ημερών του οποίου εξελέγη για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος ο Σίμος Ορφανός την περίοδο 1999-2002, ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και τοπικών φορέων.

Ο Σίμος Ορφανός γεννήθηκε στην Τήνο το 1960 και ήταν παντρεμένος με τη Μαρίνα Σουράνη με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά.

Στο νησί των Κυκλάδων έζησε τα μαθητικά του χρόνια, ενώ το 1977 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου τελείωσε το Λύκειο. Στην Τήνο επέστρεψε τη δεκαετία του ’80 και εργάστηκε ως πολιτικός μηχανικός στις επιχειρήσεις του πατέρα του Ιωάννη Ορφανού, που και αυτός διατέλεσε δήμαρχος Τήνου την περίοδο 1995-1998.

Ο Σίμος Ορφανός, κατά την ενασχόληση του με την τοπική αυτοδιοίκηση, αρχικά υπήρξε νομαρχιακός – επαρχιακός σύμβουλος Τήνου για μία δεκαετία ως μετακλητός και ως αιρετός, την περίοδο 1988-1998. Στη συνέχεια εξελέγη δημοτικός σύμβουλος από το 1999 έως το 2002 με δήμαρχο τον Σάββα Απέργη και αντιδήμαρχος από το 2003 έως το 2006 επί θητείας του αείμνηστου Κωνσταντίνου Αθηναίου.

Στη συνέχεια δημιούργησε δικό του δημοτικό συνδυασμό και εξελέγη δήμαρχος του παλιού Δήμου Τήνου (επί νόμου Καποδίστρια) από το 2007 έως το 2010 και του ενιαίου Δήμου του νησιού (επί νόμου Καλλικράτη) από το 2014 έως την ημέρα της αποβίωσής του στις αρχές Δεκεμβρίου του 2017.

«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 57 ετών μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο. Ο χαμός του προκάλεσε θλίψη και συγκίνηση όχι μόνο στην τοπική κοινωνία της Τήνου, της οποίας υπήρξε ένας από τους πιο αγαπητούς και αναγνωρίσιμους δημάρχους στην ιστορία του νησιού, αλλά γενικότερα, στο σύνολο της κοινότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης των Κυκλάδων και της ελληνικής επικράτειας.

Αγαπούσε με πάθος το νησί του, αγωνίστηκε για την ενότητα και την πρόοδο της Τήνου, υπήρξε υπηρέτης του κοινού καλού του τόπου, ενώ στην ιστορία έχει γράφτηκε η φράση του: «Η Τήνος μόνο ενωμένη πάει μπροστά».

Η τοποθέτηση της προτομής του έγινε κατόπιν ομόφωνης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Τήνου.

*Οι φωτογραφίες της σημερινής εκδήλωσης είναι από το tinostoday.gr

 

loading...