Καμία μέριμνα για τον καθαρισμό ρεμάτων στην Σύρο – Αδυναμία Περιφέρειας, αδιαφορία Δήμου

Η χειμερινή περίοδος έχει κάνει την εμφάνισή της χωρίς, ωστόσο, μετά από αρκετά χρόνια, να παρουσιάζεται κάποια μέριμνα για τον καθαρισμό των ρεμάτων και κοιτών ποταμών στην Σύρο, παρέμβαση η οποία θεωρείται απαραίτητη για την αντιπλημμυρική προστασία του νησιού.

Η εποπτεία και ο καθαρισμός των ρεμάτων έχει περάσει στην αρμοδιότητα των Περιφερειών με βάση τις διατάξεις του «Κλεισθένη». Επειδή η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν διαθέτει ιδία μέσα και προσωπικό, προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού για τον καθαρισμό των ρεμάτων στα νησιά των Κυκλάδων, ο οποίος παρουσιάζει σοβαρή καθυστέρηση λόγω άκαρπων διαδικασιών.

Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει καμία προθυμία από πλευράς υπεύθυνων του Δήμου να συνδράμουν υποβοηθητικά στον καθαρισμό των ρεμάτων.

Παρά το γεγονός ότι ο Δήμος διαθέτει μηχανήματα έργου και κατάλληλο προσωπικό (με τις πρόσφατες προσλήψεις από την προκήρυξη 3Κ, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης για πρώτη φορά έχει στο δυναμικό του 3 μόνιμους υπαλλήλους ειδικότητας χειριστών μηχανημάτων έργου), δηλώνει αναρμόδιος πετώντας το «μπαλάκι» της ευθύνης στην Περιφέρεια.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο, κατά την οποία, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη γενναία χρηματοδότηση σημαντικών έργων και μελετών του Δήμου (γήπεδο Καμινίων, γήπεδα Βάρης – Πάγου, κολυμβητήριο Ερμούπολης κ.α.) χωρίς να έχει την παραμικρή αρμοδιότητα γι αυτά.

Έστω κι αν παρουσιάστηκε αδυναμία στην εκτέλεση μίας αρμοδιότητας της Περιφέρειας, απ’ τη στιγμή που ο Δήμος έχει την δυνατότητα να υποστηρίξει τέτοιου είδους παρεμβάσεις, όφειλε να είχε αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες με γνώμονα το κοινό καλό και την προστασία του νησιού από πλημμυρικά φαινόμενα.