Η Σύρος τίμησε τον πολιούχο της και προστάτη των ναυτικών, Άγιο Νικόλαο (φωτο)

0

Με λαμπρότητα, μεγαλοπρέπεια και τις αρμόζουσες θρησκευτικές τιμές εορτάσθηκε το πρωί της Παρασκευής, 6 Δεκεμβρίου, ο πολιούχος της Σύρου και προστάτης των απανταχού ναυτικών, Άγιος Νικόλαος.

Παρά το τσουχτερό κρύο, πλήθος κόσμου και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών συμμετείχαν στις διήμερες εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Σύρου. Την παραμονή της γιορτής, το βράδυ της Πέμπτης 5 Δεκεμβρίου, τελέσθηκε ο Μέγας Εόρτιος Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ι. Ναό του Αγίου Νικολάου και ακολούθησε παράκληση υπέρ των ναυτικών.

Το πρωί της Παρασκευής, η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Β’, ενώ πριν το τέλος αυτής, τιμήθηκε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων, για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυσή του.

Ακολούθησε η πάνδημη λιτανεία της ιεράς εικόνας και του τμήματος των τιμίων Λειψάνων του Αγίου Νικολάου στους δρόμους της Ερμούπολης με επικεφαλής τη Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και τη συμμετοχή Μελών του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, Σπουδαστών της Ναυτικής Ακαδημίας, Μαθητών, Προσκόπων & Αγήματος του Πολεμικού Ναυτικού, του Καθολικού Επισκόπου Σύρου κ. Πέτρου Στεφάνου, των βουλευτών Κυκλάδων, Κατερίνας Μονογυιού και Φίλιππου Φόρτωμα, των αντιπεριφερειαρχών, Γιώργου Λεονταρίτη και Μάρκου Δαδάου, του δημάρχου, Νίκου Λειβαδάρα, εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και τοπικών φορέων.

Στην Πλατεία Μιαούλη, αναπέμφθει δέηση υπέρ των ναυτιλλομένων από τον Μητροπολίτη Σύρου και στην Πλατεία Κανάρη πραγματοποιήθηκε η ρίψη στεφάνων στη θάλασσα στη μνήμη των πνιγέντων ναυτικών. Πλωτά του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος, μαζί με ιδιωτικά σκάφη απέδωσαν τιμές με την παρουσία τους κατά τη διάρκεια του τελετουργικού.