Η περίφημη γκαλερί “Κυκλάδες” στην Κύπρο έκλεισε 46 χρόνια λειτουργίας

Η γκαλερί «Κυκλάδες» που μετρά 46 χρόνια ζωή και βρίσκεται στην οδό Μ. Αλεξάνδρου στο κέντρο της Λευκωσίας άνοιξε χθες το βράδυ τις πύλες της για το κοινό με εκθέματα που χρονολογούνται από το 1870 και μετά. Πίνακες κυρίως από ακρυλικό, χάρτες της Κύπρου και πορτρέτα είναι μερικά από τα εκθέματα που θαύμασαν όσοι επισκέφθηκαν την έκθεση που διοργάνωσε ο ιδιοκτήτης της γκαλερί Λεωνίδας Λεωνίδου.

Παιδικό όνειρο

  • Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με την τέχνη;
    Από μικρό παιδί μου άρεσε η ζωγραφική γι’ αυτό και αποφάσισα να ασχοληθώ αρχικά με την τέχνη. Στη συνέχεια ωστόσο πηγαίνοντας σε Τεχνική Σχολή, σπούδασα την τέχνη της κορνιζοποιίας. Το να σμιλεύεις στην ουσία το «κουτί» όπου θα τοποθετηθεί ένα καλλιτεχνικό έργο κάποιου ζωγράφου είναι επίσης μια τέχνη κατ’ εμένα.
  • Πότε αποφασίσατε να ανοίξετε τη δική σας γκαλερί;
    Όταν τελείωσα από την Τεχνική σχολή που πήγαινα για να μάθω την τέχνη της κορνίζας, αποφάσισα πως θα ήθελα να έχω τον δικό μου χώρο και να συνεργάζομαι ο ίδιος με ζωγράφους. Έτσι βρήκα τον χώρο εδώ στη Μ. Αλεξάνδρου και ξεκίνησα δειλά – δειλά να ψάχνω για ζωγράφους που θα ήθελαν να μου εμπιστευτούν πίνακές τους. Σήμερα ο κόσμος μπορεί να δει σχεδόν 500 εκθέματα.
  • Χάρτες, πορτρέτα και πίνακες. Τι άλλο μπορεί να θαυμάσει ο επισκέπτης;
    Υπάρχουν σουρεαλιστικοί, υπερρεαλιστικοί, πίνακες ζωγραφισμένοι από παστέλ ή κάρβουνο και μινιμαλιστικοί. Υπάρχει μοντέρνα τέχνη, τοπία. Μέσα από την εμπειρία μου και από τις δημοπρασίες που έχω επισκεφθεί θεωρώ ότι έχω να κάνω με φιλότεχνο κοινό. Οι Κύπριοι αντιλαμβάνονται τι βλέπουν, όσο παράξενο και να ακούγεται.

Είναι επένδυση
Ξεκινώντας ο κ. Λεωνίδου την ξενάγηση στην γκαλερί μάς ανέφερε ότι η τέχνη αποτελεί επένδυση. «Οι 500 πίνακες που βρίσκονται στον χώρο είναι για όλα τα γούστα και μπορούν να τοποθετηθούν παντού, ωστόσο όποιος θέλει να αποκτήσει πίνακα, εκτός από χρήματα, πρέπει πρωτίστως να ξέρει ν’ αγαπά την τέχνη», κατέληξε.