Πραγματοποιήθηκε από τις 29 Νοεμβρίου έως και 6 Δεκεμβρίου 2019 υπό την αιγίδα του Δήμου Καλλιθέας στο πανέμορφο κτίριο του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών  Καλλιθέας , Λαογραφική έκθεση της Ειρήνης Φράγκου – Πρίντεζη  με χειροποίητες κούκλες  με παραδοσιακές φορεσιές και με επαγγέλματα που χάνονται στο χρόνο.

Την Πέμπτη 5-12-2019 παραβρέθηκε μετά από πρόσκληση στην έκθεση  της Ειρήνης Φράγκου-Πρίντεζη ο πρόεδρος και χοροδιδάσκαλος του Παραδοσιακού Εργαστηρίου Σύρου ΑΡΩΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ  κ. Νίκος Σολάρης.

Μια έκθεση που σου προκαλεί θαυμαστό ,απορία,  για την υπομονή, αγάπη , λεπτομέρεια που παρατηρείς στις κούκλες με τις παραδοσιακές φορεσιές, παραδοσιακά επαγγέλματα και παραδοσιακά παιχνίδια. Πραγματικά όπως έγραψε στο Βιβλίο επισκεπτών ο Νίκος Σολάρης , Τα λόγια είναι περιττά,μιλάνε μόνα τους τα έργα. Είναι επίσης ενδιαφέρον να δεις το πώς κατασκευάζονται αυτές οι κούκλες.

 

Η Ειρήνη Φράκου – Πρίντεζη έχει καταγωγή εκτός από την Μικρά  Ασία  και από την Σύρο. Ασχολείται χρόνια με την κατασκευή κούκλων και την παρουσίαση των παραδοσιακών φορεσιών και επαγγελμάτων. Η επόμενη παρουσίαση θα είναι και παραδοσιακά παιχνίδια. Πραγματικά βλέποντας όλα αυτά σε συγκινεί η αγάπη της για την παράδοση. Μήπως θα έπρεπε το υπουργείο Πολιτισμού  να προβάλει και να προωθήσει αυτή την πανέμορφη έκθεση ; Μήπως θα πρέπει να γίνονται σεμινάρια εκμάθησης κατασκευής και επισκευής  κούκλων ;

Είναι  σημαντικό ότι στην έκθεση αυτή παρουσιάστηκαν και οι αυθεντικές φορεσιές της Σύρου που έφτιαξε το Άρωμα Παράδοσης.

Σε συνεννόηση της Ειρήνης Φράγκου –Πρίντεζη με τον Νίκο Σολάρη  συζητήθηκε  να προγραμματιστεί και να  πραγματοποιηθεί η έκθεση αυτή στην Σύρο.

 

Ένα επίσης σημαντικό η Ειρήνη Φράκου –Πρίντεζη έχει Ιατρείο Κουκλών. Επισκευάζει παλιές κούκλες που έχουν λόγο της παλαιότητας υποστεί κάποια φθορά. Για το λόγο αυτό σας αναφέρουμε το τηλέφωνό της για όποιον ενδιαφέρεται.

Ειρήνη Φράγκου – Πρίντεζη : 693 259 9934

Έχει πραγματοποιήσει πριν πολλά χρόνια στην Σύρο την έκθεση αυτή  με λιγότερες κούκλες.  Μάλιστα ο Δήμος Ερμούπολης είχε τότε εκδώσει ημερολόγιο με τις κούκλες αυτές.

Συγχαρητήρια Ειρήνη και σε περιμένουμε στην Σύρο.

loading...