Πρόσκληση προς τους επενδυτές να εμπιστευθούν τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και τη χώρα, με την δέσμευση ότι η Περιφέρεια θα στηρίξει κάθε υγιή, επενδυτική πρωτοβουλία που θα δώσει προοπτική στον τόπο, μετά από μια δεκαετία μεγάλης αγωνίας, απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, κατά την ομιλία του στην τελετή μεταβίβασης του Ναυπηγείου “Νεώριο” της Σύρου “ONEX Shiyards”, γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, την οικονομία του νησιού και της χώρας ολόκληρης.

Η περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας στον τουρισμό, αποτελεί σταθερό στόχο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στόχο στον οποίο στέκεται αρωγός και ο Αμερικανός Πρέσβης, όπως και ο ίδιος δήλωσε σχετικά στην κοινή συνέντευξη τύπου που ακολούθησε της συνάντησης. Στην κοινή συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο γραφείο του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, ο Περιφερειάρχης δήλωσε :

“Η σημερινή επίσκεψη του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt, γίνεται με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της μεταβίβασης στην ΟΝΕΧ Shipyards του Ναυπηγείου Νεώριον της Σύρου, μεταβίαβαση στην οποία ο ίδιος είχε έναν εξαιρετικά εποικοδομητικό ρόλο. 

Η σημερινή, είναι μια ιδιαίτερη μέρα για την Σύρο, την Περιφέρεια μας και την Ελλάδα. Είναι η μέρα που επισημοποιεί την επαναλειτουργία με νέο ιδιοκτήτη μιας ιδιαίτερα σημαντικής βιομηχανικής εγκατάστασης.

Η μέρα που στέλνουμε τη δική μας πρόσκληση στους επενδυτές, να εμπιστευθούν τα νησιά μας και την χώρα μας, πρόσκληση που συνοδεύεται και από την δέσμευση να στηρίξουμε κάθε επενδυτική πρωτοβουλία, που θα δώσει χαμόγελο σε ένα λαό που υπέφερε μια δεκαετία μεγάλης αγωνίας”.

Στην τελετή που έλαβε χώρα στους χώρους του Ναυπηγείου Νεώριον της Σύρου και κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε εκεί ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, δήλωσε :

Αν είχαμε ακούσει τις σειρήνες που μας έλεγαν να κλείσουμε το Ναυπηγείο, θα είχαμε συμπράξει στην λογική της ισοπέδωσης προς τα κάτω. Πρωτιές παντού, για τα νησιά που δίνουν στην χώρα προοπτική, έσοδα και αισιοδοξία. Αυτή είναι η δική μας φιλοσοφία για έξοδο από την κρίση. Αυτήν υπηρετούμε και σήμερα, στη Σύρο ζούμε την δικαίωση της απόφασής μας να αντισταθούμε στην “εύκολη λύση”.Το restart του Ναυπηγείου Σύρου, μας πείθει ότι κάτι αλλάζει, επιτέλους”.

Σημειώνεται πως η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, τα τελευταία 3 χρόνια έχει ραγδαία ανάπτυξη και το 90% της ανάπτυξης αυτής οφείλεται στο Νεώριο της Σύρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προσφάτως παρουσίασε η “ONEX Syros Shipyards” για το ναυπηγείο του Νεωρίου, το 2019 «τρέχει» με αύξηση εργασιών της τάξης του 45%, τα έσοδα θα κινηθούν στο επίπεδο των 25-30 εκατ. δολαρίων και οι επενδύσεις που έχουν γίνει από την αρχή του εγχειρήματος μέχρι σήμερα ξεπερνούν τα 9 εκατ. δολάρια, όλες σε εξοπλισμό και βελτιώσεις υποδομών.

Περαιτέρω, στόχος για το 2020 είναι αφενός το ναυπηγείο του Νεωρίου να «πιάσει» τα 120-150 πλοία (σ.σ. ήδη ξεπερνά τα 110 σε ετήσια βάση), καθώς επίσης και η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την απόκτηση μιας μεγαλύτερης δεξαμενής, τύπου Aframax, με την οποία θα επιτευχθεί αύξηση του όγκου εργασιών κατά περίπου 80%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την αναβίωσή του το Νεώριο Σύρου έχει δημιουργήσει μέχρι σήμερα περίπου 700 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

loading...