Δικαίωση για τους κατοίκους της Σαντορίνης – Διαγωνισμός για την ανέλκυση του Sea Diamond

Στην πιο καθοριστική της φάση μπαίνει η διεκδίκηση της ανέλκυσης του SEA DIAMOND από την καρδιά της Καλντέρας.

Η Δημόσια Αρχή Λιμένων (ΔΑΛ), δρομολόγησε την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού που λήγει στις 20 Ιανουαρίου 2020. Το συνολικό ύψος της δαπάνης ανέρχεται στα 434.000.000 ευρώ και οι όροι συμμετοχής έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Δημόσιας Αρχής Λιμένων (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

Όπως αναφέρει στο σκεπτικό της η ΔΑΛ: «Ως βέλτιστη λύση (από περιβαλλοντικής απόψεως) προκρίνεται η ολική ανέλκυση του σκάφους. Η τελευταία κατόπτευση του ναυαγίου (Ιούλιος 2019) μέσω της χρήσης του ROV της εταιρείας Planet Blue κατέδειξε ότι το ναυάγιο του Sea Diamond ευρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση γεγονός το οποίο ενισχύει την ως άνω αναφερόμενη επιλογή…

Η επιβάρυνση που έχει επιφέρει το ναυάγιο στην περιοχή είναι σαφής και ο μοναδικός τρόπος αποτροπής της είναι η οριστική απομάκρυνσή του. Κάθε άλλη καθυστέρηση ή ενέργεια θα έχει ως αποτέλεσμα την οικολογική και όχι μόνο καταστροφή της Καλντέρας. Από την πολιτεία θα πρέπει να απαιτηθεί η εφαρμογή του άρθρου 24 του Συντάγματος για την αποκατάσταση της βλάβης του θαλασσίου περιβάλλοντος και την προστασία της υγείας των πολιτών…”.

Σημειώνει ακόμα: «Το επίδικο ναυάγιο εξακολουθεί ως και σήμερα να αποτελεί ενεργό εστία ρύπανσης, καθόσον συνεχίζει καθημερινά να απελευθερώνει ρύπους στο περιβάλλον αφενός από πετρελαιοειδή…….αφετέρου δε από τον σκελετό, αλλά και τον εν γένει εξοπλισμό του Κ/Ζ SEA DIAMOND, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη την προϊούσα διάβρωση του πλοίου. Πάντα έτσι τ’ ανωτέρω στοιχειοθετούν σοβαρή θαλάσσια ρύπανση».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

ΠΗΓΗ: santonews.com

loading...