Σε μεγάλες περιπέτειες η επέκταση στο αεροδρόμιο Σύρου – Διάλυση σύμβασης με εργολάβο – Πολιτικές κόντρες και διαβεβαιώσεις για συνέχιση του έργου

0

 

Από συμπληγάδες περνάει το σημαντικό έργο μικρής επέκτασης του διαδρόμου προσαπωγειώσεων αεροσκαφών στο αεροδρόμιο Σύρου.

Τα προβλήματα είχαν διαφανεί εδώ και μήνες μετά τη διακοπή εργασιών από την κατασκευαστική εταιρία «3Κ Τεχνική Α.Ε.» λόγω καθυστέρησης πληρωμών, αλλά κυρίως,  λόγω των διαπιστωμένων και ουσιωδών ελαττωμάτων στην εξέλιξη του έργου, τα οποία ουδέποτε αποκαταστάθηκαν από τον ανάδοχο, παρά τις ρητές παρατηρήσεις της επιβλέπουσας αρχής.

Μετά πολλά, ο ανάδοχος του έργου ζήτησε τη διάλυση της εργολαβίας, αίτημα το οποίο έγινε αποδεκτό από την Γ.Γ. Μεταφορών του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών στις 21 Νοεμβρίου, με την επισήμανση ότι συντρέχουν οι κατά νόμο προϋποθέσεις, χωρίς ωστόσο να επιβληθούν κυρώσεις στην εργολήπτρια εταιρία για τις αστοχίες της.

Κατόπιν αυτών των εξελίξεων, το έργο της επέκτασης μπήκε σε μεγάλες περιπέτειες.

Στην απόφαση διάλυσης εργολαβίας, η οποία υπογράφεται από τον αναπληρωτή προϊστάμενο του Τμήματος Κατασκευής Έργων Αθήνας, Μ. Παπαθεοδώρου, αναφέρεται ότι: «Η αποδοχή της διάλυσης επέχει τη θέση της βεβαίωσης για την περαίωση των εργασιών, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 161 του Ν. 4412/2016 περί διακοπής εργασιών και διάλυσης συμβάσεων.

Πολιτική κόντρα και εκατέρωθεν απόδοση ευθυνών 

Το γεγονός γνωστοποίησε με σημερινή της ανακοίνωση η παράταξης της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό, αφήνοντας αιχμές προς τους αρμόδιους παράγοντες του Υπουργείου, αλλά κυρίως, ασκώντας κριτική απέναντι στην παθητική στάση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση, την οποία κράτησε η νυν δημοτική αρχή και ο δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας.

Για δημαγωγική αντιπολιτευτική τακτική και θράσος κατηγόρησε ο Νίκος Λειβαδάρας την παράταξη του Γιώργου Μαραγκού, σημειώνοντας ότι το έργο της επέκτασης επήλθε σε αδιέξοδο κατά το τέλος της θητείας της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Επίσης, ο κ. Λειβαδάρας έκανε γνωστό ότι συναντήθηκε με τον Γ.Γ. του Υπουργείου Μεταφορών και τον διαβεβαίωσε ότι το έργο θα συνεχιστεί απρόσκοπτα, ενώ προσεχώς θα γίνει γνωστό το νέο χρονοδιάγραμμα.

Εξάλλου, εντός της ημέρας υπήρξε δήλωση του Βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας Φίλιππου Φόρτωμα, ο οποίος έκανε γνωστό ότι μετά από σημερινή συνάντηση που είχε με πολιτικούς και διοικητικούς παράγοντες του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, εισέπραξε τη διαβεβαίωσε ότι το έργο δεν πρόκειται να παραμείνει σε ημιτελική φάση, αλλά θα ολοκληρωθεί, προφανώς με άλλον ανάδοχο και μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

 

loading...