Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται τα τελευταία χρόνια η αντιμετώπιση του αποχετευτικού προβλήματος της Σύρου.

Το ζήτημα είναι αρκετά σύνθετο και χρονοβόρο, ωστόσο υπάρχει στον ορίζοντα μια ελπιδοφόρα προοπτική επίλυσης ενός εκ των σημαντικότερων θεμάτων του νησιού, η οποία θα γίνει τμηματικά σε διάφορες φάσεις.

Η πρώτη φάση ενίσχυσης του αποχετευτικού δικτύου ξεκινάει, οσονούπω, με τις περιοχές της Βάρης και του Μέγα Γιαλού

Το έργο της δημιουργίας αποχετευτικών δικτύων για τη συλλογή και προσαγωγή αστικών λυμάτων στις δύο παραπάνω περιοχές έχει προυπολογισμό 2,925 εκ. ευρώ και βρίσκεται σε φάση εκκίνησης με εργολήπτρια εταιρία την Κατασκευαστική Ανώνυμη Τεχνική Εταιρία Δημόσιων και Ιδιωτικών Έργων και φορέα υλοποίησης την Δημοτική Επιχείριση Ύδρευσης Αποχέτευσης Σύρου.

Λογικά, εντός του 2020 θα ξεκινήσει και το δεύτερο σημαντικό υποέργο, το οποίο συνδέεται άμεσα με το πρώτο και αφορά την επαύξηση δυναμικότητας και εκσυγχρονισμού της μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού Ερμούπολης, στην οποία θα διοχετεύονται τα αστικά λύματα Βάρης και Μέγα Γιαλού μέσω του νέου δικτύου.

Η επόμενη φάση του πλάνου αντιμετώπισης του αποχετευτικού της Σύρου, περιλαμβάνει τις υπόλοιπες περιοχές του πρώην Δήμου Ποσειδωνίας. Όπως ανακοινώθηκε επίσημα την Τρίτη, έγινε δεκτή από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων η πρόταση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για τη χρηματοδότηση μελέτης ύψους 250.000 ευρώ για το έργο συλλογής, μεταφοράς και επεξεργασίας λυμάτων των οικισμών Φοίνικα, Βήσσα, Ποσειδωνίας.

Αναμφισβήτητα θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων μελετών, εγκρίσεων και διαδικασιών ωρίμανσης – διαγωνισμών προκειμένου να φτάσουμε στη φάση υλοποίησης του εν λόγω έργου, ωστόσο, το θετικό είναι ότι δημιουργούνται οι κατάλληλες βάσεις και μπαίνει σε στάδιο προγραμματισμού.

Σε μελλοντικότερο χρόνο αναμένεται να ξεκινήσει ο σχεδιασμός αποχετευτικού έργου στον οικισμό του Γαλησσά.

Αυτό είναι το συνολικότερο πλάνο για το αποχετευτικό της Σύρου, το οποίο θα υλοποιείται σταδιακά μέσα στην επόμενη δεκαετία.

 

 

loading...