Φωτογραφία αρχείου

Την ανάδειξη αρχαίου αντικειμένου που χρονολογείται από τη ρωμαϊκή εποχή, εφόσον αυτό επιστραφεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, ζητά η Κοινότητα Βάρης Σύρου.

Ένα ενδιαφέρον θέμα έθεσε στην τελευταία συνεδρίαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Βάρης, ο κοινοτάρχης, Νίκος Βαρθαλίτης.

Όπως έκανε γνωστό, προ ημερών η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων παρέλαβε για συντήρηση ένα αντικείμενο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που επί δεκαετίες βρισκόταν τοποθετημένο δίπλα στο δημοτικό πηγάδι του Όρμου Βάρης.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρθαλίτη, πρόκειται για ένα μαρμάρινο αρχαιολογικό αντικείμενο αγνώστου ταυτότητας που πιθανόν να ήταν κάλυμμα ρωμαϊκής σαρκοφάγου, το οποίο έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία. Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της Βάρης, από διηγήσεις παλιών κατοίκων της περιοχής προκύπτει ότι το εν λόγω αντικείμενο έφτασε στην Σύρο από την Πάρο, όταν το μετέφεραν κάποιοι ψαράδες που το χρησιμοποιούσαν για βαφή και πλύσιμο των διχτυών ψαρέματος, ενώ σε άγνωστο χρόνο τοποθετήθηκε δίπλα στο προαναφερόμενο μικρό πηγάδι.

Το αντικείμενο παρελήφθη προ ημερών από κλιμάκιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων προκειμένου να συντηρηθεί. Μετά από πρόταση του κ. Βαρθαλίτη, η Κοινότητα της Βάρης αποφάσισε να ζητήσει την επιστροφή του μνημειακού καλύμματος στη θέση του, ούτως ώστε να αναδειχθεί κατάλληλα με φωτισμό, περίφραξη και τοποθέτηση επεξηγηματικής πινακίδας, με σκοπό να αποτελέσει ένα αξιόλογο τοπόσημο και στοιχείο πολιτισμού της περιοχής, καθώς έχει συνδεθεί με τη νεότερη ιστορία της Βάρης.

loading...