ΟΑΕΔ: Αρνητική ήταν η απάντηση του υπουργείου Εργασίας στο αίτημα των εργαζομένων να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στους δήμους καθώς όπως τους απάντησαν το νέο πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο και το πιθανότερο είναι ότι δεν θα μπορούν να πάρουν μέρος σε αυτό όσοι συμμετείχαν στο παρελθόν σε ανάλογα προγράμματα.

Ειδικότερα συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν σήμερα οι εργαζόμενοι με το λεγόμενο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στο Δήμο Βύρωνα. Σκοπός της συγκέντρωσης ήταν να ακουστεί η φωνή και τα αιτήματα των εργαζομένων και όχι ωφελούμενων όπως αρέσκονται να τους ονομάζουν οι κυβερνήσεις, Ε.Ε και Δήμαρχοι στο αρμόδιο υπουργείο που χαράσσει και εφαρμόζει αυτά τα προγράμματα υπερεκμετάλλευσης των ανέργων.

Στην διάρκεια της συγκέντρωσης αντιπροσωπεία του σωματείου μαζί με εργαζόμενους στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας και το δημοτικό σύμβουλο κ. Μαυρόπουλο Τάσο συναντήθηκε και συζήτησε με τον Διευθυντή εργασιακών σχέσεων κ. Αγραπιδά .

Ο κ. Αγραπιδάς ενημέρωσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων για το πρόγραμμα και το χαρακτήρα του, που καθορίζεται και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το νέο πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο και θα έχει την ίδια διάρκεια, δεν θα εφαρμοστεί η συλλογική σύμβαση. Πιθανότερο είναι ότι δεν θα μπορούν να πάρουν μέρος σε αυτό όσοι συμμετείχαν στο παρελθόν. Ενώ για το επίδομα ανεργίας ανέφερε ότι αυτό είναι ένα γενικότερο ζήτημα το οποίο δεν αλλάζει. Και συνέχισε λέγοντας δεν γνωρίζω εάν τελικά δοθεί παράταση στο πρόγραμμα για τους δήμους. Εάν υπάρχουν χρήματα στις δημόσιες δαπάνες γιατί η παρατάσεις πληρώνονται από εθνικούς πόρους. Το αίτημα για παράταση είναι δίκαιο θα το μεταφέρω, όπως και όλα τα αιτήματα στην πολιτική ηγεσία.

Το σωματείο των εργαζομένων θα συνεχίσει και θα εντείνει τον αγώνα ενάντια στην αντεργατική πολιτική που κλιμακώνεται ακόμη περισσότερο από την νεοφιλελεύθερη πολιτική της Ν.Δ.

Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων

Παράλληλα επιτακτική ανάγκη κρίνει την παραμονή και αποκατάσταση της εργασιακής σχέσης των συμμετεχόντων στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας (8/2018) στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου το Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων. Όπως σημειώνει “είναι ξεκάθαρο πως σε ότι αφορά την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας (8/2018) εξελίχθηκε σε καθεστώς ευέλικτης και ελαστικής απασχόλησης.

Η επιλογή της κάλυψης τρεχουσών και τακτικών αναγκών από συμμετέχοντες στο εν λόγω Πρόγραμμα συνιστά μια καταχρηστική πρακτική σε βάρος τους”. Τονίζοντας ότι η πρακτική «θεραπείας» της υποστελέχωσης με Προγράμματα επιβάλλεται να εκλείψει.” Όσο, όμως, συνεχίζεται, δημιουργείται και ενδυναμώνεται ο βάσιμος λόγος για τη μετατροπή τους σε εξαρτημένη εργασία. Τα κενά είναι δεδομένα και οι εργαζόμενοι που τα καλύπτουν δεν μπορεί να είναι στη λογική «φύγε εσύ-έλα εσύ»” σημειώνει το Εργατικό Κέντρο.

dikaiologitika.gr

loading...

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here