Να σε κάψω Γιάννη, να σ αλείψω λάδι!!!

0

ΝΑ ΣΕ ΚΑΨΩ ΓΙΑΝΝΗ, ΝΑ Σ ΑΛΕΙΨΩ ΛΑΔΙ!!!!!

Αυξήσεις έως και 120 ευρώ με αναδρομικά 3 μηνών – Ποιοι και πότε θα τα πάρουν.

Το σχέδιο των αλλαγών από το υπουργείο Εργασίας μετά την απόφαση του ΣτΕ.

Αυξήσεις ως και 120 ευρώ σε 260.000 συνταξιούχους με τη μορφή της επιστροφής μέρους ή και ολόκληρης της μείωσης που είχαν στις επικουρικές τους συντάξεις τον Ιούνιο του 2016 φέρνει ο νόμος που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας για την αποκατάσταση των περικοπών αυτών, οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές με τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που δημοσιοποιήθηκαν στο σύνολο τους την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», οι όποιες αυξήσεις θα έρθουν από την 1/1/2020, αλλά θα έχουν και αναδρομικά τριών μηνών, καθώς η απόφαση του ΣτΕ ισχύει από τις 4 Οκτωβρίου που δημοσιεύτηκε.

Το σχέδιο που εξετάζεται ήδη στο υπουργείο Εργασίας περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες, την επιστροφή μέρους των μειώσεων σε όσους είχαν περικοπές πάνω από 20%.

Μια εκδοχή είναι να επιστραφεί για παράδειγμα το 50% της μείωσης σε όσους είχαν τις μεγαλύτερες περικοπές όπως οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ που έχασαν το 50,7%, της πρώην Τράπεζας Πίστεως που είχαν μείωση 55%, του ΝΑΤ που είχαν μείωση 40,24%.

Άλλη σκέψη που εξετάζεται είναι να μηδενιστεί το κοντέρ και να βρεθεί μέσω αναλογιστικής μελέτης το «νέο μίγμα» των κανόνων βιωσιμότητας των επικουρικών συντάξεων, με στόχο να μη βγαίνει ελλειμματικό το ΕΤΕΑΕΠ. Δεν αποκλείεται να επιστραφεί το σύνολο των περικοπών σε ασφαλισμένους που έχουν πληρώσει πολλές εισφορές, με αντίβαρο τις μικρότερες επιστροφές μειώσεων για τους υπόλοιπους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι συνταξιούχοι που υπέστησαν τις πιο μεγάλες περικοπές του Ιουνίου του 2016, θα έχουν να κερδίσουν από τον νέο νόμο ένα μικρό ή μεγάλο ποσό επιστροφής από τη μείωση που τους επιβλήθηκε με τον νόμο 4387/2016.

Το κρίσιμο στοίχημα και η δύσκολη εξίσωση όμως που πρέπει να κερδηθεί είναι ότι το ΕΤΕΑΕΠ θα πρέπει να καλύψει ένα κενό της τάξης των 300 εκατ. ευρώ. Αυτό
το ποσό το είχε εξασφαλίσει με μειώσεις ως 55% σε 260.000 συνταξιούχους. Με την απόφαση του ΣτΕ που ακύρωσε τον νόμο Κατρούγκαλου και τις μειώσεις στις επικουρικές, τα 300 εκατ. ευρώ δεν υπάρχουν ως μαξιλάρι και αναζητείται ο τρόπος που θα αποκαταστήσει το χρηματοδοτικό κενό από τη μια και τις συντάξεις από την άλλη.

Το κλειδί φαίνεται να το δίνει η απόφαση του ΣτΕ που ανοίγει παράθυρο για νόμιμη κρατική ενίσχυση του ΕΤΕΑΕΠ σε έκτακτες συνθήκες για την αποφυγή ελλειμμάτων! Στελέχη του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν πως είναι εφικτό να επιστραφεί ένα μέρος των μειώσεων και το κενό που θα μείνει να καλυφθεί με κρατική -ενίσχυση στη βάση της απόφασης. Με το σχέδιο αυτό οι συνταξιούχοι θα πάρουν πίσω τα 150 εκατ. ευρώ και τα άλλα 150 . εκατ. ευρώ θα «πληρωθούν» από το κράτος ή και εν μέρει με την αξιοποίηση των αποθεματικών του ΕΤΕΑΕΠ και της περιουσίας που διαθέτει μετά τις ενοποιήσεις ίων ταμείων πρόνοιας.

Αναλυτικά παραδείγματα

Με την ακύρωση των μειώσεων και την επιστροφή ενός μέρους τους, οι συνταξιούχοι θα ωφεληθούν με αύξηση επικουρικής σύνταξης.

Για παράδειγμα:

Συνταξιούχος ΙΚΑ με άθροισμα συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ και με επικουρική 380 ευρώ μέχρι τον Μάιο του 2016, είχε επανυπολογισμό τον Ιούνιο με τον νόμο Κατρούγκαλου. Ο συντελεστής επανυπολογισμού ήταν 0,4927, δηλαδή η επικουρική του μειώθηκε κατά 50,73% και κατέβηκε στα 187 ευρώ με μείωση 193 ευρώ. Η μείωση αυτή έχει ακυρωθεί μετά την απόφαση του ΣτΕ και εξετάζεται να επιστραφεί κατά το ήμισυ με τον νέο νόμο. Ετσι ο συνταξιούχος θα πάρει 96 ευρώ «αύξηση», με την επικουρική από τα 187 ευρώ στα 284 ευρώ.

  • Συνταξιούχος με άθροισμα συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ και με επικουρική 470 ευρώ από το Ταμείο Εμποροϋπαλλήλων (ΤΕΑΥΕΚ) μέχρι τον Μάιο του 2016, είχε επανυπολογισμό τον Ιούνιο με τον νόμο Κατρούγκαλου. Ο συντελεστής επανυπολογισμού ήταν 0,5211, δηλαδή η επικουρική του μειώθηκε κατά 47,89% και κατέβηκε στα 245 ευρώ με μείωση 225 ευρώ που έχει ακυρωθεί μετά την απόφαση του ΣτΕ και εξετάζεται να επιστραφεί κατά το ήμισυ με τον νέο νόμο. Έτσι ο συνταξιούχος μπορεί να πάρει 113 ευρώ «αύξηση», με την επικουρική από τα’245 ευρώ στα 357 ευρώ.
  • Συνταξιούχος με άθροισμα συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ και με επικουρική 450 ευρώ από το επικουρικό της πρώην Τράπεζας Πίστεως (ΤΑΠΤΠ) μέχρι τον Μάιο του 2016, είχε επανυπολογισμό τον Ιούνιο με τον νόμο Κατρούγκαλου. Ο συντελεστής επανυπολογισκού ήταν 0,452, δηλαδή η επικουρική του μειώθηκε κατά 54,8% και κατέβηκε στα 203 ευρώ. Η μείωση είναι 247 ευρώ και έχει ακυρωθεί μετά την απόφαση του ΣτΕ. Τώρα εξετάζεται να επιστραφεί κατά το ήμισυ με τον νέο νόμο. Ετσι ο συνταξιούχος μπορεί να έχει αύξηση 123 ευρώ, με την επικουρική από τα 203 ευρώ σία 327 ευρώ.
  • Συνταξιούχος με άθροισμα συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ και με επικουρική 400 ευρώ από το ΝΑΤ-ΚΕΑΝ, είχε επανυπολογισμό τον Ιούνιο με τον νόμο Κατρούγκαλου με μείωση κατά 40,24%. Η επικουρική κατέβηκε στα 239 ευρώ με μείωση 161 ευρώ που τώρα εξετάζεται να επιστραφεί κατά το ήμισυ με τον νέο νόμο. Έτσι ο συνταξιούχος θα έχει 80 ευρώ «αύξηση», με την επικουρική από τα 239 ευρώ στα 320 ευρώ.

Επί πλέον, σύμφωνα με τον συνημμένο πίνακα, οι κύριες συντάξεις πρέπει αντίστοιχα να αυξηθούν με την, κατά περίπτωση, «αναπλήρωση» στο ποσό των συντάξεων για όσους συνταξιούχους είχαν προϋπηρεσία πάνω από 35 χρόνια και η οποία δεν είχε ληφθεί υπόψη στην αρχική απόφαση, με συνέπεια να αδικηθούν – τιμωρηθούν!!!, όσοι είχαν μεγάλη ασφαλιστική εργασία πάνω από 10,500 ημερομίσθια και δεν τους είχε δοθεί η επί πλέον αναλογία που είχαν συμπληρώσει.

Εδώ πρέπει να θεωρηθούν, αυτές οι αποφάσεις του Σ.Τ.Ε., «μνημείο» αδικίας για όλους τους συνταξιούχους, αφού ενώ αναγνωρίζουν για ορισμένες διατάξεις του «Νόμου Κατρούγκαλου» 4387/2016, και των προηγούμενων μνημονιακών μειώσεων ως αντισυνταγματικές, αναφέρουν το «εκπληκτικό – πρωτάκουστο και αμίμητο», ότι, δεν προβλέπεται αναδρομικότητα στις αντισυνταγματικές περικοπές, λες και οι συνταξιούχου έζησαν σε «χειμερία νάρκη» και δεν στερήθηκαν αυτά που παράνομα τους στέρησαν, αντί να τους επιστραφούν με τόκο τα «κλεμμένα» χρήματα, από τις εισφορές τους και τους κόπους τόσων ετών εργασίας και Προϋπηρεσίας»!!!!

(Μήπως θα πρέπει να συγκρίνουμε παρόμοιες προγενέστερες αποφάσεις αναδρομικών για δικαστικούς;;;…!!!!)

Όταν μάλιστα χιλιάδες από αυτούς (συνταξιούχους), χρωστούν σε Τράπεζες και Δημόσιο εκατομμύρια ευρώ λόγω της αιτίας αυτής, την ίδια στιγμή που τους χρέωσαν με υπέρογκα ποσά σε πρόστιμα, τόκους υπερημερίας και πανωτόκια, με συνέπεια σήμερα να είναι υπερχρεωμένοι, άλλοι να έχουν χάσει τις περιουσίες τους και άλλοι ακόμη να κινδυνεύουν να τις χάσουν, όταν δίνουν στα «κοράκια» (εισπρακτικές εταιρείες – funds), τα πακέτα των απαιτήσεών τους με κάτω του 10% της αξίας τους, ενώ αυτοί ζητούν το 100% από τους οφειλέτες, μαζί με τις προσαυξήσεις, χωρίς ούτε να κάνουν την αντίστοιχη προσφορά στους δύσμοιρους δανειολήπτες ή οφειλέτες του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων!!!

Ήταν ευκαιρία, να έδινε το Δημόσιο τα σωστά αναδρομικά, χωρίς «λεόντειες λύσεις», ούτως ώστε να εισπράξει συμψηφιστικά τις οφειλές σ’ αυτό, από τους συνταξιούχους, όπως και τα οφειλόμενα στις Τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, με αντίστοιχους συμψηφισμούς. Έτσι και το αίσθημα δικαίου θα υπήρχε και το κράτος θα είχε έσοδα και η οικονομία θα ανέπνεε. Αλλά που μυαλό!!!!

Αξιοσημείωτο ότι για να κάνει κανείς προσφυγές και να ακολουθήσει την δικαστική οδό για να βρει το δίκιο του, φρόντισαν αφενός, με μνημονιακές διατάξεις, να γίνουν τα δικαστικά έξοδα, παράβολα κλπ. ασύμφορα, πανάκριβα και μη αντιμετωπίσιμα, αφετέρου να είναι τόσο χρονοβόρα, για τελική δικαίωση των προσφευγόντων, που καθιστούν τον δρόμο αυτό αδύνατο, κουραστικό και επίπονο για τους απόμαχους της ζωής, που άδικα και βάναυσα ανάγκασαν να φυτοζωούν, αφού επί δεκαετίες οι «κρατούντες» κατασπατάλησαν τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων, όπως σε προηγούμενο άρθρο μου με τίτλο «ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ». Που δημοσιεύθηκε την 7/3/2012, είχα αναλυτικά περιγράψει, με τελειωτικό χτύπημα το PSI.

Απόσπασμα από αυτό, για του λόγου το αλήθές!!!!!

«Αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την καταλήστευση για δεκαετίες των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων με:

α) Την άτοκη χρήση τους για μακρύ χρονικό διάστημα, με τις ευλογίες και την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος,

β) Την χρήση μεγάλου μέρους τους σε «τζόγο» στο Χρηματιστήριο,

γ) Την αγορά «δομημένων» και «τοξικών» ομολόγων και

δ) Την σημερινή αποτελειωτική πράξη του «κουρέματος» των παράνομα αγορασθέντων Κρατικών Ομολόγων.

Ερωτώ λοιπόν:

Ποιοι, πότε και πώς θα πληρώσουν;»

 

Εν κατακλείδι:

          Επισυνάπτω τον Πίνακα αναπλήρωσης των κυρίων συντάξεων λόγω προϋπηρεσίας.

(Πουθενά σ’ αυτόν, δεν λαμβάνεται υπόψη η «ύπαρξη» συζύγου, που έχει καταργηθεί, λες και δεν υφίστανται τα φυσικά πρόσωπα και άρα δεν έχουν το δικαίωμα να υπάρχουν, να ζουν και να έχουν τις ανάλογες ανάγκες, και άρα, ελαφρύνσεις από το οικογενειακό βεβαρημένο προϋπολογισμό)!!!!!

         

(Με πληροφορίες από την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» και την ιστοσελίδα Newsbomb.gr)

Σύρος 20/10/2019

Μιχάλης Παναγιώτη Παγώνης

Συνταξιούχος Οικονομολόγος – Λογιστής

loading...

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here