30 χρόνια πριν στο λιμάνι της Πάρου. Το ατύχημα του “Golden Vergina” πριν μετονομασθεί σε “Εξπρές Σαμίνα”

Τριάντα χρόνια πριν στο λιμάνι της Πάρου, το “Γεώργιος Εξπρές” “εμβολίζει” με τον καταπέλτη του την πρύμνη του “Golden Vergina” τον Αύγουστο του 1989. Οι ζημιές είναι μόνο υλικές. Μια σχετικά μεγάλη τρύπα ανοίχτηκε τότε στην πρύμνη του “Golden Vergina”.

Oι συνθήκες που επικρατούσαν και συνεχίζουν να επικρατούν στο λιμάνι της Παροικιάς ήταν και παραμένουν συνθήκες άκρατου ανταγωνισμού. Ειδικά εκείνη την εποχή, ο μώλος ήταν αρκετά μικρότερος σε σχέση με σήμερα και οι τέσσερις θέσεις πρόσδεσης ήταν άκρως οριακές για τα πλοία. Όταν έπεφταν ταυτόχρονα τέσσερα πλοία σε ένα μώλο, ο κίνδυνος ατυχήματος παραμόνευε κάθε στιγμή.

Ατυχήματα είχαν συμβεί στην Πάρο, αλλά περιορίζονταν μόνο σε υλικές ζημιές.
Η ικανότητα των πλοιάρχων και των πληρωμάτων έπαιζε καθοριστικό ρόλο για την αποφυγή σοβαρών ατυχημάτων. Η αδρεναλίνη έφτανε κάθε φορά στα ύψη κατά τη διάρκεια του ρεμέτζου στην Πάρο.

Έντεκα χρόνια μετά το “Golden Vergina”, με το όνομα “Εξπρές Σαμίνα”, θα έγραφε μια από τις πιο τραγικές σελίδες στην ιστορία της ελληνικής ακτοπλοΐας. Στις 26 Σεπτεμβρίου 2000 συνέβη το μοιραίο ατύχημα που αποδόθηκε στην κακή εκτίμηση του Αξιωματικού Φυλακής του πλοίου.

Το ίδιο πλοίο που τόσα και τόσα χρόνια πάλευε με τους αέρηδες στο λιμάνι της Πάρου και έβγαινε νικητής. Το πλοίο θα “έφευγε” τελικά νικημένο εξαιτίας της απόκλισης από την πορεία του. Όταν το πλοίο χτύπησε στις “Πόρτες” της Πάρου η αδρεναλίνη στη γέφυρα θα πρέπει να ήταν σε χαμηλά επίπεδα.

Η εγρήγορση, η επιφυλακή, τα αντανακλαστικά δεν λειτούργησαν σωστά.
Ήταν η κακή στιγμή, ήταν ο ανθρώπινος παράγοντας, ήταν το μοιραίο λάθος ….

Το επάγγελμα του ναυτικού είναι πολύ δύσκολο. Απαιτεί πολύ μεγάλη υπευθυνότητα καθώς το πλοίο κουβαλά ανθρώπινες ψυχές. Είναι ένα πραγματικό λειτούργημα για όσους το ασκούν. Και για αυτό χρειάζεται κάθε στιγμή πολύ μεγάλο αίσθημα ευθύνης.
Τα περιθώρια λάθους είναι πάντα πολύ στενά και περιορισμένα.

theseanation.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here