Κυκλαδίτισσα η νέα Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο!

0
Ο Οκτώβριος θα φέρει αλλαγή στην κορυφή της πρεσβείας της Ελλάδος στην Λευκωσία και το σημαντικότερο για πρώτη φορά στην 59χρονη ιστορία των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας –Κύπρου, η Αθήνα αποφάσισε να τοποθετήσει στην θέση του πρέσβη , σε διαδοχή του κ. Ηλία Φωτόπουλου, γυναίκα διπλωμάτη, την κ. Αικατερίνη Ξαγοράρη.
Η τοποθέτηση της κ. Ξαγοράρη, η οποία τώρα είναι πρέσβης στην Αυστραλία, αποφασίστηκε στην  τελευταία συνεδρίαση του υπηρεσιακού συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος, το οποίο ασχολήθηκε  με  τοποθετήσεις και μετακινήσεις διπλωματών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» τα έγγραφα για των διαπιστευτηρίων της κ. Ξαγοράρη έχουν σταλεί από το Ελληνικό στο Κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών και αναμένεται η συγκατάθεση για την διαπίστευση της από το Υπουργικό Συμβούλιο, η οποία μάλλον θα δοθεί στην αυριανή συνεδρίαση του.

Η νέα πρέσβης της Ελλάδος, με καταγωγή από τον Τριαντάρο Τήνου, υπηρέτησε στην Κύπρο ως πρώτη σύμβουλος στην πρεσβεία και αναπληρωτής αρχηγός της διπλωματικής αποστολής της Ελλάδος (επιτετραμμένη) από το 2008-2013. Στην Κύπρο είχε έλθει τότε από την πρεσβεία της Ελλάδος στην Άγκυρα, όπου από 2005 – 2008 ήταν πρώτη σύμβουλος. Μετά την Κύπρο η κ. Ξαγοράρη υπηρέτησε επί διετία στην κεντρική υπηρεσία του Ελληνικού ΥΠΕΞ ως αναπληρωτής διευθυντής της Διεύθυνσης Τουρκίας.
 Η νέα πρέσβης της Ελλάδος, η οποία εισήλθε στην Διπλωματική Υπηρεσία το 1990 , υπηρέτησε μεταξύ άλλων ως πρόξενος στην Ανδριανούπολη (Τουρκία), στην μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδος στα Η.Ε και διευθυντής Γραφείου 2001 – 2003 για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (τότε), Βουλγαρία, Ρουμανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Τον Ιανουάριο του 2016 ανέλαβε πρέσβης της Ελλάδος στην Αυστραλία με έδρα την Καμπέρα.
Η κ. Ξαγοράρη σπούδασε στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Πολιτική Επιστήμη και Δημόσια Διοίκηση, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης- Τμήμα Διπλωματίας και στην Νομική Σχολή του Χάρβαρντ. Μιλά αγγλικά και γαλλικά.
Ο σημερινός πρέσβης, Ηλίας Φωτόπουλος, ο οποίος ήλθε στην Κύπρο τον Απρίλιο του 2015, μετά από ευδόκιμη θητεία , επιστρέφει στην κεντρική υπηρεσία του ελληνικού ΥΠΕΞ. Ευγενής και νηφάλιος στις κρίσεις του ο κ. Φωτόπουλος βίωσε, μεταξύ άλλων (γεωτρήσεις, τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ) που συνέβησαν στην Κύπρο, την περίοδο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό από το 2015 μέχρι σήμερα και συμμετείχε στην αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην διάσκεψη του Κραν Μοντανά.
Ο Ηλίας Φωτόπουλος εισήλθε στο διπλωματικό σώμα το 1988 και στην σταδιοδρομία του υπηρέτησε μεταξύ άλλων ως αναπληρωτής Επικεφαλής της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κίεβο της Ουκρανίας, Επικεφαλής της Διεύθυνσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Εξωτερικών και πριν έλθει στην Κύπρο ήταν πρέσβης  της Ελλάδος στην Ποντγκόριτσα, Μαυροβουνίου.
 http://www.philenews.com/
loading...

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here