Ο Σεπτέμβριος, εκτός από ένας πολύ όμορφος ζεστός μήνας ο οποίος προσφέρεται για διακοπές στα νησιά, είναι και η περίοδος του τρύγου και της παραγωγής του κρασιού.

Η Σύρος, μπορεί να είναι ένα νησί με χαμηλούς δείκτες γεωργικής καλλιέργειας, ωστόσο, διαθέτει εκτάσεις με αμπελώνες και αρκετούς ερασιτέχνες παραγωγούς ντόπιων κρασιών με ποικιλίες σταφυλιών, κυρίως από σερφιώτικο και σαββατιανό.

Η Απάνω Μεριά, ένας πραγματικός φυσικός παράδεισος, φημίζεται για την παραγωγή καλού ντόπιου συριανού κρασιού, γεγονός που οφείλεται τόσο στα πρόσφορα εδάφη της, όσο και στην ικανότητα των παραγωγών.

Συναντήσαμε έναν εξ αυτών, τον Φραγκίσκο Βαμβακάρη, στον πανέμορφο και γραφικό οικισμό Πλατύ Βουνί. Μας ξενάγησε στις οικογενειακές εκτάσεις αμπελιών, οι οποίες συντηρούνται εδώ και δεκαετίες – από πάππου προς πάππου – και μαζί του θυμηθήκαμε ξανά το παραδοσιακό πάτημα των σταφυλιών και τα μυστικά της παραγωγής του καλού κρασιού.

Στο βίντεο αφιέρωμα του cyclades24 θα δείτε όλη τη διαδικασία. Από το μάζεμα των σταφυλιών στο αμπέλι, το κουβάλημα με το γαϊδουράκι, την προετοιμασία στο πατητήρι, το άλεσμα των σταφυλιών στον σπαστήρα, τον τελικό έλεγχο και αποθήκευση του μούστου, ο οποίος σε περίπου 40 ημέρες γίνεται ένα εξαιρετικής ποιότητας τοπικό απανωμερίτικο κρασί.

loading...

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here