Παρουσιάστηκε την Δευτέρα 16/09 στο Επιμελητήριο Κυκλάδων, το ολοκληρωμένο εθνικό αθλητικό πρόγραμμα των Special Olympics Hellas για την επόμενη τριετία, που σε συνεργασία με το Ναυτικό Όμιλο Σύρου ξεκινά την υλοποίησή του από τη Σύρο.

Μια ξεχωριστή συνάντηση όπου οι παρευρισκόμενοι καθηλώθηκαν από τους ομιλητές. Η αλήθεια είναι πως σπάνια μια εκδήλωση σε καθηλώνει και σε κρατάει σε εγρήγορση μέχρι να ολοκληρωθεί με το περισσότερο κόσμο να συνηθίζει να αποχωρεί. Μόνο που αυτή τη φορά ο κόσμος έμεινε, ένιωσε και κέρδισε γνώσεις, δείγματα ανθρωπιάς και ευαισθησίας.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στοχεύει στην προώθηση της κοινωνικής ένταξης. Ιστιοπλοΐα & Κολύμβηση τα επιλεγμένα αθλήματα, στα οποία ο Ν.Ο Σύρου προσφέρει την τεχνογνωσία του και συνεισφέρει εθελοντικά.

Η εκδήλωση ήταν ανοιχτή προς το κοινό, αθλητές, προπονητές, γονείς, κυρίως όμως είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εκπαιδευτικούς, καθηγητές φυσικής αγωγής, επαγγελματίες υγείας καθώς και επαγγελματίες ειδικής αγωγής που δραστηριοποιούνται στο Νότιο Αιγαίο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της ενημέρωσης παρουσιάστηκε η φιλοσοφία και η αποστολή των Special Olympics, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Play Unified.Learn Unified.” και οι τρόποι ανάπτυξης ενός τοπικού προγράμματος Special Olympics.

Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Αντιπρόεδρος του Ν.Ο Σύρου και συντονιστής τον Special Olympics για την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κ. Δημήτρης Τσιργής. Χαιρετισμούς αλλά και τοποθετήσεις έκαναν ο Πρόεδρος των Special Olympics Hellas Πρέσβη ε.τ Διονύσιος Κοδέλλας, η κα Αλεξάνδρα Βουγιούκα, ο Περιφερειακός υπεύθυνος για το πρόγραμμα «Unified Schools» των Special Olympics Europe-Eurasia Mr Tobias Staebler , ο Αναπληρωτής καθηγητής προσαρμοσμένης Ειδικής Αγωγής Μανώλης Σκορδίλης καθώς και η κα Φένιας Καρκαλέτση Project Coordinator Special Olympics Hellas.

Τους σκοπούς και τις δράσεις του Κινήματος Special Olympics Hellas, παρουσίασε ο πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού, αθλητικού και εκπαιδευτικού σωματείου, Διονύσης Κοδέλλας.

«Τα Special Olympics είναι ένα παγκόσμιο Κίνημα. Συμμετέχουν 192 χώρες, ενώ είναι χαρακτηριστικό, ότι κατά την τελευταία χρονιά, στις αθλητικές δραστηριότητές του ανά τον κόσμο, έλαβαν μέρος περισσότερα από πέντε εκατομμύρια αθλητές με νοητική αναπηρία. Στην Ελλάδα, τα Special Olympics τα οποία ιδρύθηκαν το 1987 ήδη αριθμούν περίπου 900 αφοσιωμένους εθελοντές-προπονητές, καθηγητές φυσικής αγωγής, ειδικευμένοι στην ειδική αγωγή, που προσφέρουν σε ετήσια βάση δυνατότητες προπόνησης σε 22 Ολυμπιακού τύπου αθλήματα μέσω των οποίων παρέχουμε στους αθλητές μας την δυνατότητα να αναπτύσσονται σωματικά, διανοητικά, κοινωνικά και πνευματικά και να συμμετέχουν στη χαρά που προσφέρει ο αθλητισμός, σε ένα περιβάλλον σεβασμού, αποδοχής και κοινωνικής ένταξης. Οι προπονητές αυτοί είναι το οξυγόνο μας. Είναι η καρδιά μας. Στη διάρκεια της 32χρονης διαδρομής τους, τα Special Olympics Hellas καθιερώθηκαν στη συνείδηση των πολιτών σαν ένας από τους πιο ενεργούς αθλητικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς στην Ελλάδα, με κινητήρια δύναμή τους την ιδέα της κοινωνίας που προτιμά να εντάσσει και να ενδυναμώνει παρά να αποκλείει άτομα με διανοητική αναπηρία. Παράλληλα, τα Special Olympics, μέσω εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, καθώς και των προγραμμάτων Unified (κοινωνικής ένταξης μέσω αθλητικής συμμετοχής), Unify (συνύπαρξης με ομηλίκους χωρίς διανοητική αναπηρία), νεαροί αθλητές (Young Athletes), Υγιείς Αθλητές (Healthy Athletes), αθλητές με κινητική και διανοητική αναπηρία (Motor Activity Training Program), αθλητές ηγέτες (Athletes Leadership Program) αλλά και του προγράμματος εθελοντισμού, έχουν ως κύριο μέλημα την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα που αφορούν στα άτομα με διανοητική  αναπηρία, αλλά και της ανάδειξης του εθελοντικού κινήματος στη χώρα μας. Μέσα από δράσεις που διοργανώνουν τα Special Olympics Hellas έχουμε πετύχει την ευρεία συμμετοχή της κοινωνίας και την ένταξη των αθλητών μας, στους κόλπους της», είπε ο κ. Κοδέλλας, ο οποίος αναφέρθηκε στη φιλοδοξία των Special Olympics Hellas για επέκταση και ανάπτυξη του προγράμματος σε όλη την περιφέρεια, που όπως είπε χαρακτηριστικά «εξακολουθεί να διακατέχεται από προκαταλήψεις όσον αφορά στα άτομα με νοητική αναπηρία».

«Η περιφέρεια είναι διαφορετική. Υπάρχουν ακόμη προκαταλήψεις όσον αφορά στα παιδιά με νοητική αναπηρία. Τα κρύβουν και τους στερούν μια ζωή μέσα από την οποία θα μπορούσαν να τα φέρουν σε επαφή με τον αθλητισμό και όχι μόνο. Τους στερούν το δικαίωμα να έχουν μια ζωή κανονική. Τους στερούν το δικαίωμα να εξελιχθούν. Τα καταδικάζουν σε μια μίζερη ζωή λόγω των προκαταλήψεων. Κι αυτό θέλουμε να το σταματήσουμε στο μέτρο που μπορούμε και μας επιτρέπεται. Και θα επιχειρήσουμε να το κάνουμε με δράσεις στην περιφέρεια. Με ενημέρωση. Με όποιο μέσο μπορούμε, ώστε αυτά τα παιδιά να ζήσουν μια κανονική ζωή. Φιλοδοξούμε ότι με τις δράσεις αυτές θα περάσουμε το μήνυμά μας. Αρωγό στην προσπάθειά μας αυτή έχουμε το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο έχει ενστερνιστεί τις ανησυχίες μας αλλά και τους προβληματισμούς μας για το μέλλον αυτών των παιδιών. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αυτή τη στιγμή χρηματοδοτεί δύο μεγάλα προγράμματα τα οποία έχουν βάθος τριετίας, το Play Unified, Learn Unified: Παίζουμε Μαζί, Μαθαίνουμε Μαζί αλλά και το αναπτυξιακό. Στο πρώτο πρόγραμμα, προσπαθούμε να διεισδύσουμε μέσα σε όλο το εκπαιδευτικό σύστημα. Να ενημερώσουμε χιλιάδες μαθητές τι είμαστε τι κάνουμε. Και εκεί είναι η δεξαμενή απ` όπου θα πάρουμε τους νέους εθελοντές μας. Όσον αφορά στο αναπτυξιακό πρόγραμα έχει μείνει λίγο πίσω, λόγω των προκαταλήψεων που ανέφερα. Είχαμε ήδη ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια, με πενιχρά μέσα, ώστε να επεκταθούμε σε περισσότερα μέρη ανά την Ελλάδα. Πλέον με τη συμβολή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το πρόγραμμα αυτό θα ταξιδέψει σε βάθος τριετίας σε 21 νέες πόλεις. Το πρόγραμμα αυτή στοιχίζει περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ και περιλαμβάνει επτά νέες πόλεις κάθε χρόνια, ωστε να φτάσουμε τις 21 τα επόμενα τρία χρόνια. Επιδίωξή μας είναι να φέρουμε στα Special Olympics όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά και άτομα με νοητική αναπηρία. Για να αποκτήσουν μια νέα ζωή. Μια ζωή που θα την χαρούν περισσότερο, ακόμα και από τους γονείς τους. Η παρουσία του Ιδρύματος στα Special Olympics Hellas, αποτελεί για εμάς ψήφο εμπιστοσύνης».

Ο διευθυντής αθλημάτων, Βασίλης Κασιμάτης, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Play Unified το οποίο επιτρέπει σε άτομα όλων των ηλικιών, με και χωρίς διανοητική αναπηρία, να συμμετέχουν μαζί σε αθλητικές ομάδες. «Η δράση στοχεύει στα αδύναμο σημείο: τα παιδιά. Εάν δεν εκπαιδεύσεις τα παιδιά, δεν μπορείς να αλλάξεις πράγματα. Μέσω του προγράμματος αυτού, όλοι οι συμμετέχοντες αναπτύσσουν τις ικανότητές τους, βελτιώνουν την τεχνική τους, προκαλούν τον συναγωνισμό, δημιουργούν φιλίες και κυρίως μαθαίνουν να συνυπάρχουν. Είναι μια win-win σχέση. Ερευνητικά έχει δείξει ότι τα άτομα χωρίς αναπηρία επωφελούνται περισσότερο από αυτή τη δραστηριότητα, απ` ότι οι αθλητές με νοητική αναπηρία. Τα μοντέλα ανάπτυξης του προγράμματος είναι τρία: μοντέλο αναψυχής όπου διασκεδάζουν όλοι μαζί με κοινές (μεικτές) αθλητικές ομάδες και δραστηριότητες, το μοντέλο ανάπτυξης όπου συμμετέχουν παίκτες με υψηλότερες ικανότητες ως μέντορες και το ανταγωνιστικό μοντέλο. Η είσοδός μας στα σχολεία βοηθάει στην ανάπτυξη του προγράμματος, αφού δημιουργείται μια μαγική σχέση μεταξύ των μαθητών. Όπου μάλιστα μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα κοινό προπονητικό πρόγραμμα, τότε τα αποτελέσματα είναι ακόμη καλύτερα. Το πρώτο έτος υλοποίησης ήδη μας έχει βάλει σε 40 σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Δηλαδή έχουμε προσεγγίσει περισσότερους από 4.000 μαθητές. Στόχος μας είναι τον δεύτερο χρόνο αυτά τα σχολεία να διπλασιαστούν, ώστε με το τέλος της τριετίας, να έχουμε φτάσει τα 200 σχολεία που θα έχουν ενημερωθεί για το πρόγραμμα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κασιμάτης.

Τα Special Olympics Hellas ανήκουν στο Παγκόσμιο Κίνημα των Special Olympics International, έχοντας κεντρικό του στόχο την ένταξη ατόμων με νοητική αναπηρία μέσω του αθλητισμού. Στο πλαίσιο του προγράμματος “Play Unified.Learn Unified.” συνεργάτες των Special Olympics Hellas επισκέφτηκαν τα σχολεία της Σύρου, προκειμένου να ενημερώσουν τους μαθητές για τους σκοπούς και την φιλοσοφία των Special Olympics.

Τέλος, το παρών έδωσαν στην εκδήλωση εκ μέρους της ορθόδοξης εκκλησίας ο αρχιμανδρίτης π. Νικόλαος Γαβαλλάς, ενώ το δήμο Σύρου Ερμούπολης εκπροσώπησε η κα. Αγγελική Πρίντεζη.

Διευθύντρια των Special Olympics Ηellas, Άρτεμις Βασιλακοπούλου

loading...

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here