Κάθε άνδρας μετά τα 50 έτη θα νιώσει ενοχλήσεις στην ούρηση. Η υπερπλασία του προστάτη είναι μία συχνή κατάσταση που απασχολεί τους άνδρες σε αναλογία 4 προς 10. Γενικά τα προβλήματα της ούρησης αφορούν ως επί το πλείστον την στενή ανατομική σχέση μεταξύ προστάτη-ουρήθρας και κύστης.

Η καλοήθης υπερπλασία προστάτη είναι η αύξηση του αδένα, δηλαδή η πίεση του τοιχώματος της ουρήθρας. Δεν σχετίζεται με τον καρκίνο του προστάτη, ούτε με την προστατίτιδα που δημιουργεί φλεγμονή στον προστάτη.

Η πάθηση παρατηρείται συχνότερα σε άνδρες, οι οποίοι έχουν πολλά περιττά κιλά και κάνουν καθιστική ζωή. Αντίθετα οι άνδρες που έχουν έλλειψη τεστοστερόνης, σπάνια θα έχουν τη νόσο, αφού η υπερπλασία του προστάτη σχετίζεται με την ανδρική ορμόνη.

Ποια είναι τα συμπτώματα που θα παρατηρήσει ο ασθενής στην καλοήθη υπερπλασία προστάτη;

Τα συμπτώματα σχετίζονται κυρίως με την ούρηση και αφορούν συχνουρία, νυκτουρία, επιτακτική ούρηση, ακράτεια, μείωση της ροής των ούρων.

Άλλα συμπτώματα σχετίζονται μόνο με την αποβολή των ούρων και αφορούν την δυσκολία έναρξης της ούρησης, την διακοπτόμενη ούρηση, το αίσθημα ατελούς κύστης ή τέλος την παντελώς αδυναμία ούρησης.

Επηρεάζει την ζωή του ασθενούς η πάθηση;

Η πάθηση περιορίζει τόσο την επαγγελματική όσο και κοινωνική δραστηριότητα, λόγω των συχνών επισκέψεων στην παραλία. Ο ύπνος διαταράσσεται, καθώς παρατηρείται νυκτουρία, με αποτέλεσμα μία μόνιμη κόπωση. Πολλές φορές ο ασθενής μπορεί να μην προλάβει να πάει τουαλέτα ή η πάθηση να επηρεάσει την στυτική δυσλειτουργία.

Αντιμετώπιση με προστατεκτομή

Η ριζική προστατεκτομή, αποτελεί σήμερα την πιο συχνή χειρουργική θεραπεία μαζί με την διουρηθρική προστατεκτομή με χρήση laser.

Σήμερα, η TURIS προστατεκτομή αποτελεί την πλέον σύγχρονη μέθοδο που με τον πιο απλό, ασφαλή και αναίμακτο τρόπο μπορεί να αφαιρέσει τον υπερτροφικό προστατικό ιστό. Ο ασθενής παραμένει μία ημέρα στο νοσοκομείο.

Βασίλειος Πρωτογέρου

Χειρουργός Ουρολόγος Αθήνα

uroandrology.gr

loading...

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here