Η αναγέννηση των ναυπηγείων της Ελλάδας αποτελεί εθνική υπόθεση σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο επικεφαλής -πρόεδρος & CEO- του ONEX Group Πάνος Ξενόκωστας, στη διάρκεια εκδήλωσης που έγινε στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με θέμα : “ Τοπική Αλλαγή – Παγκόσμιο Αποτύπωμα Νεώριο Σύρου: Ο Άνεμος της Αλλαγής – Μια Νέα Εποχή για τον Τομέα της Ναυπηγοεπισκευής”. Ήταν η πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και το Γενικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, είχε στο επίκεντρό της την αναγέννηση του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου. Σύμφωνα με τον κ. Ξενόκωστα, το ναυπηγείο Νεώριου Σύρου κατάφερε στο διάστημα της επαναλειτουργίας του να σπάσει ορισμένα ρεκόρ. Χαρακτηριστικό είναι ότι 106 πλοία είχαν επισκευαστεί και εξυπηρετηθεί από το ναυπηγείο. Από τον Ιανουάριο του 2019 ο αριθμός τους έχει ξεπεράσει τα 67 πλοία. Η «δομή» εξυπηρετεί πλοία όλων των κατηγοριών, υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση πελατολογίου, είπε ο κ. Ξενόκωστας προσθέτοντας πως διεθνείς και Έλληνες πλοιοκτήτες δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στο ναυπηγείο.

Στόχος για το 2020 είναι το ναυπηγείο να «πιάσει» 120-150 πλοία σημείωσε ο κ. Ξενόκωστας και αναφερόμενος στις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν δίνοντας μία «ανάσα» στην τοπική, κυρίως, κοινωνία και έχοντας, παράλληλα, «αποτύπωμα» στο εργασιακό ισοζύγιο, υπογράμμισε πως υπάρχουν 685 θέσεις εργασίας.
«Πέρα από τον ανθρώπινο παράγοντα, έγινε ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων και ανβάθιμισης του ναυπηγείου» σημείωσε ο κ. Ξενόκωστας, ενώ αναφερόμενος στις προβλέψεις για τις εξαγωγές, είπε πως αυτές τοποθετούνται περίπου στα 30 εκατομμύρια δολάρια για το 2019.
Για το ναυπηγείο της Ελευσίνας σημείωσε πως «είμαστε σε διαδικασίες συζητήσεων, ευελπιστούμε ότι σύντομα αυτές θα οδηγήσουν σε αποτέλεσμα».

Απευθύνοντας χαιρετισμό του ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέφρι Πάιατ μεταξύ άλλων έκανε λόγο για το “ θαύμα της Σύρου”. Μίλησε για αναγέννηση του ναυπηγείου σημειώνοντας πως πρόκειται για μια κατάσταση win – win.

Αντίστοιχα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι, στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν θέσεις εργασίας με επίκεντρο τον άνθρωπο, καλές θέσεις εργασίας, ενώ ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμενικών Υποδομών, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος επισήμανε ότι “ θεωρούμε ότι ειδικά το κομμάτι της ποιοτικής ναυτιλίας είναι πολύ σημαντικό”.

loading...

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here