Απολογιστική κοινή συνέντευξη στο Cyclades 24 και στο syrostoday έδωσε ο απερχόμενος πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Σύρου, Μάρκος Πρίντεζης, λίγες ημέρες πριν την ολοκλήρωση της θητείας του και της συγκρότησης νέου Δ.Σ. στον Φορέα.

Ο κ. Πρίντεζης δηλώνει ότι στο διάστημα της 5ετους θητείας του, έγινε σημαντικό έργο ως προς τη βελτίωση της εικόνας και της συνολικής λειτουργίας του ΧΥΤΑ, την οργάνωση του ΦΟΔΣΑ, ενώ παρά τα προβλήματα που διαχρονικά υπήρξαν στην περισυλλογή της ανακύκλωσης, πιστεύει ότι και σε αυτόν τον τομέα η κατάσταση παρουσίασε μεταβολή προς το καλύτερο.

Παράλληλα, δίνει απαντήσεις, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, σε όσους άσκησαν προς το πρόσωπό του έντονη κριτική, εύχεται καλή επιτυχία στο επερχόμενο Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ και αναφέρει ότι η νέα δημοτική θητεία θα είναι η τελευταία του στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, στον οποίον ήδη μετρά 30 χρόνια συνολικής παρουσίας.

Η θητεία σας ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες. Με τι πρόσημο κλείνει ο απολογισμός σας στον ΦΟΔΣΑ Σύρου;

«Τελειώνοντας τη θητεία μου ως πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ θέλω να κάνω τον απολογισμό και την αυτοκριτική μου, ειδικά στους τομείς της ανακύκλωσης και της διαχείρισης του ΧΥΤΑ. Όταν ανέλαβα καθήκοντα, το 2014, ζήτησα ενημέρωση από το τότε Δ.Σ. του Φορέα, την οποία ποτέ δεν είχα, με αποτέλεσμα να ξεκινήσω εντελώς μόνος μου να διερευνώ τι ακριβώς συμβαίνει και να ασχολούμαι με τα θέματα αρμοδιότητάς μου.

Γρήγορα διαπίστωσα ότι ο ΧΥΤΑ ήταν ένα «βομβαρδισμένο τοπίο». Ο ΧΥΤΑ ήταν ένας «σκουπιδότοπος» με άθλια την κατάσταση του κυττάρου και τεράστιες ελλείψεις και προβλήματα, καθώς δε λειτουργούσε η μονάδα βιολογικού καθαρισμού, οι δεξαμενές, τα μοτέρ, η ηλεκτρογεννήτρια, οχήματα είχαν βγει σε αχρηστία, η γεφυροπλάστιγγα υπολειτουργούσε, ενώ μέχρι και οι αποθήκες δεν είχαν ούτε καν κλειδιά.  Με τη βοήθεια των συναρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου, τις οποίες ευχαριστώ δημόσια, θέσαμε προτεραιότητες και με βάση την οικονομική δυνατότητα του ΦΟΔΣΑ, προχωρήσαμε σε σημαντικές παρεμβάσεις, βελτιώνοντας σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία και τη συνολικότερη εικόνα του ΧΥΤΑ. Δεν έχει καμία σχέση ο σημερινός ΧΥΤΑ, με το ΧΥΤΑ του 2014, σε όλα τα επίπεδα».

Γενικότερα, ποια ήταν τα σημαντικότερα έργα, προμήθειες και παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της θητείας;

«Το σημαντικότερο το οποίο επετεύχθη ήταν ωρίμανση και η εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 7,5 εκ. ευρώ, μέσω ΈΣΠΑ του έργου δημιουργίας ΧΥΤΥ στο Κοράκι, δίπλα ακριβώς από το σημερινό χώρο του ΧΥΤΑ. Η Σύρος είναι ένα από τα πρώτα νησιά της Ελλάδος που θα αποκτήσει σύγχρονο ΧΥΤΥ, διασφαλίζοντας τη διαχείριση των απορριμμάτων για τις επόμενες δεκαετίες. Παραδίδουμε στη νέα δημοτική αρχή ένα έτοιμο έργο, που θα πρέπει να υλοποιήσει μέσα στα επόμενα χρόνια.

Πέραν αυτού, μέσα στην πενταετία πετύχαμε πολλά και επιτρέψτε μου να σταθώ στα σημαντικότερα όπως:

Η δημιουργία ΣΜΑΥ (Σταθμός Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων Υλικών) με καμπίνα προδιαλογής στο χώρο του ΧΥΤΑ. Η προμήθεια τεμαχιστή, αρπάγης και κλαρκ για τις ανάγκες του ΧΥΤΑ. Η βελτίωση της διαδικασίας συλλογής των ανακυκλώσιμων, καθώς η εταιρία που αναλαμβάνει το έργο είναι υποχρεωμένη να χρησιμοποιεί όχημα με πρέσα για την ταχύτερη και καλύτερη εκτέλεση του έργου. Η σταδιακή αντικατάσταση μεταλλικών κάδων με πλαστικούς. Η σύνδεση ίντερνετ για την καλύτερη συνεργασία του ΧΥΤΑ με το γραφείο του ΦΟΔΣΑ στην Ερμούπολη το οποίο οργανώσαμε με την πρόσληψη μιας υπαλλήλου. Η υλοποίηση του προγράμματος Life de Bag, η διοργάνωση εκδηλώσεων και ενημερωτικών εκπαιδευτικών δράσεων στα σχολεία, ο συνεχής καθαρισμός της Σπηλιάς Φερεκύδη και του οικισμού Ριχωπό στην Απάνω Μεριά από τα ανακυκλώσιμα του ΧΥΤΑ».

Η περισυλλογή της ανακύκλωσης φαίνεται πως είναι ένα δύσκολο έργο. Κατά την προηγούμενη θητεία εντοπίστηκαν αρκετά προβλήματα, τα οποία ωστόσο, είδαμε να εμφανίζονται κατά περιόδους και στη δική σας θητεία. Ποια είναι η εξήγησή σας;

«Δε θα διαφωνήσω ότι η ανακύκλωση είναι ένα δύσκολο έργο, ούτε ότι εντοπίστηκαν προβλήματα στον τομέα της περισυλλογής των ανακυκλώσιμων. Γνωρίζετε ότι ο ΦΟΔΣΑ δεν διαθέτει προσωπικό και η συλλογή της ανακύκλωσης γίνεται με διαγωνισμό και συμβάσεις που υπογράφει η εταιρία που αναλαμβάνει το έργο. Οι συμβάσεις περιλαμβάνουν συγκεκριμένους όρους εκτέλεσης του έργου, την τήρηση των οποίων προσπαθήσαμε να επιβάλουμε, εποπτεύοντας καθημερινά το έργο της κάθε εταιρίας. Δε διστάσαμε, μάλιστα, να επιβάλουμε πρόστιμα σε περιπτώσεις μη τήρησης των όρων.

Θέλω να γνωρίζει ο κόσμος ότι η ανακύκλωση είναι μια πολύπλοκη υπόθεση που δεν αφορά μόνο τον ΦΟΔΣΑ, αλλά εμπλέκονται σε αυτήν ο ΕΟΑΝ (Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης), η ΕΕΑΑ (Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης), τα ΚΔΑΥ (Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών), αλλά και οι μεταφορείς των ανακυκλώσιμων στα ΚΔΑΥ. Όπως αντιλαμβάνεστε, από τη στιγμή που είναι τόσοι πολλοί οι εμπλεκόμενοι, αυτό σημαίνει ότι: η ανακύκλωση είναι μια υπόθεση με μεγάλο οικονομικό αντικείμενο.

Ξεκινώντας τη θητεία μου, δε βρήκα το παραμικρό αποδεικτικό στοιχείο για την ανακύκλωση των προηγούμενων χρόνων παρά μόνο τον τίτλο: «Η Σύρος πρωτοπόρος στην Ανακύκλωση», καθώς το 2013 κατέκτησε το «βραβείο Νόμπελ», με ετήσιο τονάζ 2850 τόνους ανακυκλώσιμων, νούμερο πλασματικό και ευφάνταστο, κάτι το οποίο μπορώ να αιτιολογήσω αν θέλετε.

Το πρώτο πράγμα που έκανα, λοιπόν, ήταν να ζητήσω μηνιαία έκθεση από την ΕΕΑΑ ανά δρομολόγιο αποστολής υλικού προς το ΚΔΑΥ Αθηνών, καθώς επίσης και στοιχεία για το τονάζ του υλικού. Αυτά τα στοιχεία, αφορούν την περίοδο από τα τέλη του 2014 έως σήμερα, υπάρχουν στο γραφείο του ΦΟΔΣΑ και είναι στη διάθεση του νέου προέδρου και οποιουδήποτε άλλου το επιθυμεί.

Να είστε σίγουροι ότι με την κατασκευή του ΣΜΑΥ στο χώρο του ΧΥΤΑ, γίνεται προδιαλογή, υπάρχει πλήρης έλεγχος εισερχόμενων και εξερχόμενων υλικών και τα πάντα ζυγίζονται. Έτσι, γίνεται και η διασταύρωση των στοιχείων. Τίποτε από αυτά που σας περιέγραψε δεν γίνονταν την προηγούμενη θητεία.

Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω ένα δικαιολογημένο προσωπικό παράπονο. Για την ανακύκλωση έχουν ειπωθεί και έχουν γραφτεί πολλά πικρόχολα σχόλια, τα οποία οφείλονται, κυρίως στην άγνοια και στην εμπάθεια αυτών που τα εξέφρασαν. Συγκεκριμένα ΜΜΕ, αλλά και συνάδελφοι στο δημοτικό συμβούλιο εκτόξευσαν σχόλια γεμάτα χολή και δεν είπαν ούτε μια καλή κουβέντα για την προσπάθεια που καταβλήθηκε επί 5 χρόνια από το Δ.Σ. του Φορέα, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση της ανακύκλωσης και του ΧΥΤΑ».

Διακρίνουμε μια προσωπική πικρία για κάποια πράγματα.

«Κοιτάξτε, ήμουν από αυτούς που δέχθηκα πολλές προσωπικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δημοτικής θητείας. Κατηγορήθηκα από «κίτρινα» δημοσιεύματα ότι έριξα στα τάρταρα την ανακύκλωση στην Σύρο και την έφτασα τελευταία στις Κυκλάδες.

Με ποια στοιχεία προκύπτουν και διασταυρώνονται όλα αυτά; Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διαμορφώνει δημόσια άποψη, χρησιμοποιώντας προσωπικές προσβολές και ψέματα, συκοφαντώντας και λασπολογώντας. Κι αυτό συνέβη κατά τη δική μου θητεία από συγκεκριμένα πρόσωπα και συγκεκριμένους δημοσιογράφους που όλοι γνωρίζουν ποιοι είναι, τι ρόλο παίζουν και κατά πόσο υπηρετούν την αλήθεια και την αντικειμενικότητα».

Γιατί ισχυρίζεστε ότι το 2013 η Σύρος κέρδισε το βραβείο στην ανακύκλωση με πλασματικά στοιχεία;

«Το 2013 η συνολική παραγωγή ανακυκλώσιμων υλικών της Σύρου, υποτίθεται ότι ήταν 2.850 τόνους, τα οποία αποθηκεύονταν στο ιδιωτικό ΣΜΑΥ – το μίσθωνε ο ΦΟΔΣΑ – της εταιρίας που είχε αναλάβει το έργο της περισυλλογής στο νησί. Στη συνέχεια, η ίδια εταιρία, μετέφερε τα ανακυκλώσιμα στο ΚΔΑΥ Αθηνών, ενώ το μεταφορικό μέσο που χρησιμοποιούσε είχε χωρητικότητα 5 ½ με 6 ½ τόνους.

Άρα, με μαθηματικές πράξεις προκύπτει ότι:

2850:12 μήνες το έτος = 237,5 τόνων ανακυκλώσιμων το μήνα.

237,5:30 ημέρες το μήνα = 7,91 τόνων ανακυκλώσιμων σε ημερήσια βάση.

Αν λοιπόν πιστεύει κάποιος ότι η συγκεκριμένη εταιρία εκτελούσε 1 ½ δρομολόγιο την ημέρα με ανακυκλώσιμα από την Σύρο προς το ΚΔΑΥ Ασπροπύργου, τότε είναι βαθιά νυχτωμένος. Το νούμερο δε βγαίνει με τίποτα, είναι «φουσκωμένο», είναι πλασματικό και προκαλώ όποιον έχει στοιχεία για το αντίθετο να τα καταθέσει δημόσια όπως κάνω εγώ σήμερα».

Ποια συμβουλή δίνετε στο νέο πρόεδρο και στο καινούργιο Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ το οποίο θα συγκροτηθεί προσεχώς;

«Άποψή μου είναι ότι η θέση του προέδρου στον ΦΟΔΣΑ, είναι μια «ηλεκτρική καρέκλα» με πολλά Volt και χρειάζεται μεγάλη προσοχή για το πώς θα κάθεσαι σε αυτήν, με ποιους όρους και με ποιες προϋποθέσεις.

Προσωπικά, περίμενα τη θέση του προέδρου του Φορέα να αναλάβει συγκεκριμένο άτομο με εμπειρία και γνώση στο αντικείμενο, το οποίο για ένα μεγάλο διάστημα υπήρξε αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ. και δε δίστασε να ασκήσει έντονη κριτική προς το πρόσωπό μου.  Αναφέρομαι στον κ. Γιαλόγλου, ο οποίος προτίμησε να αναλάβει επικεφαλής σε άλλη Δημοτική Επιχείρηση.

Εγώ προσωπικά θα ευχηθώ στο νέο πρόεδρο και τη νέα αντιπρόεδρο καλή επιτυχία στην αποστολή που τους ανατέθηκε. Πιστεύω, ότι γρήγορα θα αντιληφθούν ότι κατά τη διάρκεια αυτής τη θητείας έγινε μια πολύ σοβαρή δουλειά και εύχομαι να τη συνεχίσουν και η προσπάθειά τους να έχει θετικό αποτέλεσμα για το καλό του νησιού».

Έχετε εκλεγεί σύμβουλος στην Κοινότητα Ποσειδωνίας. Θα είναι η τελευταία σας θητεία στην τοπική αυτοδιοίκηση

«Θα ολοκληρώσω την πορεία μου στην τοπική αυτοδιοίκηση, από τον ίδιο θεσμό από τον οποίον ξεκίνησα, από την Κοινότητα Ποσειδωνίας. Θα βρίσκομαι στο πλευρό της νέας προέδρου και θα προσπαθήσω με την εμπειρία και τις γνώσεις μου, να συμβάλω ώστε να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά τα τοπικά προβλήματα και να γίνονται σωστές και εποικοδομητικές προτάσεις προς την κεντρική διοίκηση του Δήμου.

Περιμένω, η νέα δημοτική αρχή, να στηρίξει το θεσμό των Κοινοτήτων και να ανταποκριθεί στα αιτήματα των κατοίκων.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω το εξής:

Ο Μάρκος Πρίντεζης, έχοντας στην πλάτη του 30 χρόνια προσφοράς και εμπειρίας στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν επεδίωξε ούτε αξιώματα, ούτε να χτίσει πολιτική καριέρα. Ούτε επιχείρησε να φτιάξει το προφίλ του και να λειτουργεί με ιδιοτελείς σκοπούς και στόχους.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι εργάσθηκα με αφοσίωση, αντικειμενικότητα και σοβαρότητα με στόχο το γενικό συμφέρον και το συνολικό όφελος του τόπου.

Όλα αυτά τα χρόνια προσφοράς στα κοινά, είχα στο πλευρό μου την οικογένειά μου, τα παιδία και τη γυναίκα μου, τα αδέρφια μου και τους ευχαριστώ όλους για την υπομονή και για τις αντοχές τους. Όπως επίσης, ευχαριστώ όσους συνεργάστηκαν μαζί μου και όλους τους κατοίκους που αναγνώρισαν και αναγνωρίζουν τις προσπάθειές μου».

 

 

loading...

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here