ΕΚΤΑΚΤΟ!!! ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΔΡΟΥ

Πραγματοποιήθηκε χθές 13/9/2019, το πρώτο σε θεματολογία δημοτικό συμβούλιο και μάλιστα έκτακτο, που σημαίνει ενημερωθήκαμε λίγες ώρες πριν και όχι πέντε μέρες όπως προβλέπεται σε τακτικές συνεδριάσεις και μάλιστα για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.
Θέμα βασικό ήταν η γνωμοδότηση για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη περιοχή Ράχη Κορθίου.

Στο συμβούλιο ακούστηκαν πολλά και ενδιαφέροντα από πολλούς ομιλητές με κοινό παρανομαστή, την μη εγκατάσταση των τεράστιων αυτών μηχανημάτων ύψους πάνω από 150 μέτρα.

Ο Δήμαρχος κ. Δ. Λοτσάρης αφού μας είπε ότι εμείς δεν αποφασίζουμε, απλά γμωμοδοτούμε, έκανε την τοποθέτησή του και ανάμεσα στα άλλα, όπου έδειξε να συμφωνεί, αναφέρθηκε στην “κακή μας”πολιτική, της τότε αντιπολίτευσης 2010-2014, όπου ήμουν ο επικεφαλής, επειδή αντιταχθήκαμε στην μελέτη της προηγούμενης δημοτικής αρχής και του Περιφερειακού Πάρκου του Πανεπιστημίου της Λάρισας και του κ. Ευθυμιόπουλου. Η μελέτη αυτή, ανέφερε στο συμβούλιο, ο κ. Δ. Λοτσάρης ότι προέβλεπε χωροταξία των ανεμογεννητριών και έτσι δεν θα κινδύνευε το νησί από ανεξέλεγκτη χωροθέτηση.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Λοτσάρης ουδέποτε πήρε θέση στη συγκεκριμένη μελέτη στο παρελθόν.

Θα ήθελα να ενημερώσω όλους τους Ανδριώτες και τις Ανδριώτισσες, ότι:

1. Σε καμία περίπτωση δεν ταυτιστήκαμε με τον Δήμαρχο κ. Δ. Λοτσάρη, όπως αναφέρθηκε στο site “εν άνδρω”, το οποίο ουσιαστικά εξέδωσε δελτίο τύπου του Δημάρχου.

2. Το Περιφερειακό Πάρκο μέσα από το δίκτυο Δάφνη, το οποίο ως μελέτη καταφέραμε να το ακυρώσουμε προέβλεπε την εγκατάσταση περισσότερων από 600 MW, δηλαδή πάνω από 200 ανεμογεννήτριες των 170 μέτρων. Αντιλαμβάνεται εύκολα κάποιος την καταστροφή που αυτό θα επέφερε στην ανάπτυξη του νησιού μας και θα κατέστρεφε το πλούσιο φυσικό τοπίο του νησιού μας. Η διαδρομή πλέον μέσα από τα μονοπάτια, καθώς και η οπτική επαφή από χωριά και παραλίες του νησιού μας, θα εξασφάλιζε και θέα στα τεράστια αυτά τέρατα.

3. Το Περιφερειακό Πάρκο ΔΕΝ εξασφάλιζε χωροθεσία κ. Λοτσάρη, αλλά αντίθετα ήταν στη κρίση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πάρκου να τοποθετηθούν όπου εκείνο έκρινε.

4. Να ενημερώσω επίσης ότι δεν είμαστε κάθετα αρνητικοί στην εγκατάσταση τους, αλλά υπό όρους θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε. Όπως π.χ. η συνολική ισχύς να μη ξεπερνά κατά πολύ το ηλεκτρικό φορτίο που χρειάζεται το νησί μας και είναι περίπου 15 με 20 MW. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε λόγω του κλίματός μας να γίνει η Άνδρος η ηλεκτρογεννήτρια πολλών άλλων περιοχών. Συνεπώς υπό προυποθέσεις και πάντα σε σημεία που να μην υπάρχει οπτική όχληση και μέσα από την κοινωνική αποδοχή θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε τηρώντας τους παραπάνω και όχι μόνο όρους.

5. Ήταν απαισιόδοξο το γεγονός της μη προσέλευσης κόσμου αλλά και του Επάρχου, ο οποίος θα πρέπει να εκφέρει την βαρύνουσα άποψή του για ένα τόσο σημαντικό θέμα.

Κλείνοντας αυτή τη πρώτη δημόσια τοποθέτησή μου, γιατί θα ακολουθήσουν και άλλες, θα ήθελα να τονίσω ότι κάθε προσπάθεια του κ. Δ. Λοτσάρη για επαναφορά του Περιφερειακού Πάρκου και της εγκατάστασης απ άκρου σε άκρο της Άνδρου Ανεμογεννητριών θα μας βρεί κάθετα αντίθετους και θα χαλάσει το εποικοδομητικό κλίμα που φέραμε ως αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο.

Με τιμή
Θεοδόσης Ι. Σουσούδης
πρ. Δήμαρχος Άνδρου

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες
loading...

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here