Την πρώτη του συνέντευξη ως νέος δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, παραχώρησε στο cyclades24, ο Νίκος Λειβαδάρας.

Στις ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις του, ο κ. Λειβαδάρας, δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και το σύνολο των συνεργατών του αντιλαμβάνονται το μέγεθος των ευθυνών που αναλαμβάνουν και ξεκινούν τη θητεία τους με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, μεγάλο μέρος της οποίας πηγάζει από τις παροτρύνσεις των δημοτών.

Ο νέος δήμαρχος, σκιαγραφεί τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής σε επίπεδο καθημερινότητας – έργων – λειτουργίας υπηρεσιών και δομών, αποτυπώνει το όραμά του για την Σύρο, δηλώνει ρητά ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με δημοκρατικές διαδικασίες, υπόσχεται ότι θα κινηθεί με πνεύμα ειλικρινούς συνεργασίας ακόμη και σε ανθρώπους που δεν ανήκουν στο συνδυασμό του, χαρακτηρίζει άμεσους συνεργάτες τους προέδρους και τα μέλη των Κοινοτήτων, ενώ υπόσχεται προς τους κατοίκους της Σύρου ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η νέα δημοτική αρχή να ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους.

  • Παρά την ευρεία εκλογική νίκη δείξατε ότι οι πανηγυρισμοί τέλειωσαν νωρίς και αφοσιωθήκατε στο κομμάτι της προετοιμασίας ανάληψης των νέων σας καθηκόντων. Ποια τα συναισθήματά σας και οι σκέψεις σας σε αυτό το νέο ξεκίνημα;

«Όπως δήλωσα από την πρώτη στιγμή, το βράδυ των αποτελεσμάτων των εκλογών, η τιμή και η εμπιστοσύνη που έδειξαν οι Συριανοί τόσο στο πρόσωπό μου όσο και στο συνδυασμό μας, κάνει ακόμα πιο βαριά την ευθύνη που αναλαμβάνουμε γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια να αποτύχουμε και να τους απογοητεύσουμε. Γι αυτό το λόγο πολύ σύντομα ανακοινώθηκαν οι θέσεις ευθύνης, αντιδημάρχων και προέδρων των νομικών προσώπων του Δήμου με σκοπό την όσο το δυνατόν έγκαιρη ενημέρωσή τους και προετοιμασία τους με την  ανάληψη των καθηκόντων μας.

Oι πανηγυρισμοί κρατούν για μικρό χρονικό διάστημα. Συνειδητά γνωρίζουμε ότι οι ευθύνες που αναλαμβάνουμε είναι μεγάλες.

Δεν έπρεπε να υπάρξει χαμένος χρόνος μέχρι την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων μας. Έπρεπε να  τον εκμεταλλευτούμε για την όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία.

Ξεκινάμε με δύναμη, αυτοπεποίθηση, όρεξη για δουλειά και αισιοδοξία.

Οι παραινέσεις του κόσμου καθημερινά είναι τόσο ενθαρρυντικές που αντλούμε δύναμη και πείσμα και θα καταφέρουμε το καλύτερο δυνατό».

  • Πείτε μας λίγα λόγια για την επιλογή των προσώπων που κάνετε στις θέσεις των βασικών σας συνεργατών, των αντιδημάρχων, των προέδρων και αντιπροέδρων των νομικών προσώπων.

«Το ψηφοδέλτιο που είχα καταρτίσει περιελάμβανε 102 αξιόλογους υποψηφίους. Από αυτούς οι Συριανοί επέλεξαν με το σταυρό προτίμησής τους τα 14 άτομα που απαρτίζουν τους Δημοτικούς Συμβούλους της πλειοψηφίας του Δήμου μας. Δεν ήταν εύκολο μεταξύ αυτών να γίνει επιλογή από πλευράς μου, γιατί πιστεύω ότι είναι ικανοί όλοι να αναλάβουν κάποια θέση ευθύνης. Με μοναδικό γνώμονα το γνωστικό αντικείμενο, την εμπειρία, το χαρακτήρα, τα προσόντα του καθενός επέλεξα τα συγκεκριμένα πρόσωπα σε θέσεις αντιδημάρχων και προέδρων των νομικών προσώπων. Αυτό σαφώς δε σημαίνει ότι και κάποιος άλλος από τους 14 δε θα μπορούσε να έχει μια θέση ευθύνης.

Όμως έχει γίνει ξεκάθαρο και κατανοητό από όλους τους συνεργάτες μου, ότι θα λειτουργούμε ως ομάδα, συλλογικά και θα συναποφασίζουμε για σοβαρά θέματα πριν προταθούν προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο».

 

  • Η απερχόμενη δημοτική αρχή σας παρείχε την κατάλληλη ενημέρωση – συνεργασία, ούτως ώστε να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση στη διοίκηση του Δήμου;

«Τόσο η  συνεργασία η δική μου με τον απερχόμενο δήμαρχο κ. Γιώργο Μαραγκό, όσο και των ορισμένων από εμένα αντιδημάρχων και προέδρων των νομικών προσώπων του Δήμου υπήρξε άψογη.

Όλοι πρόθυμα συνεργάστηκαν και έδωσαν κάθε πληροφορία που τους ζητήθηκε».

 

  • Κωδικοποιήστε μας τους άξονες προτεραιοτήτων σας στο ξεκίνημα της νέας θητείας.

«Εκείνο που έγινε αντιληπτό όλη την προεκλογική περίοδο ήταν το αίτημα των δημοτών σχετικά με προβλήματα της καθημερινότητας. Πρέπει άμεσα να ξεκινήσουμε με την καθαριότητα. Την αποκομιδή των απορριμμάτων, των ανακυκλώσιμων υλικών, την καθαριότητα των κάδων, τον ηλεκτροφωτισμό και την κακή κατάσταση δρόμων, λιθόστρωτων, σκαλοπατιών.

Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την όσο το δυνατόν ταχύτερη επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας γιατί πιστεύουμε ότι θα συμβάλει καθοριστικά στην αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της πόλης.

Πέρα από τα θέματα της καθημερινότητας, υπάρχει μια σειρά έργων υποδομής που έχει ανάγκη το νησί μας και τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια προετοιμασίας και εξέλιξης.

Στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε ποιοτικά και εμπρόθεσμα όσα έργα βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, όπως είναι το σχολείο της Βάρης, η ύδρευση της Ποσεισωνίας και το σύστημα ασφαλείας του λιμανιού της Ερμούπολης και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση έργων που βρίσκονται σε διαδικασία δημοπράτησης ή πρόκειται να δημοπρατηθούν όπως το εμπορικό λιμάνι, οι ενεργειακές αναβαθμίσεις σχολικών κτιρίων, η αποχέτευση της Βάρης, η αναβάθμιση των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων, το έργο βελτίωσης του ανοιχτού γυμναστηρίου και οι αναβαθμίσεις παιδικών χαρών.

Παράλληλα, θα προχωρήσουμε στην προετοιμασία και την υλοποίηση νέων έργων όπως η αποκατάσταση του οδικού δικτύου στην περιοχή του Βούρλη και των αθλητικών υποδομών στο Δ. Βικέλας, τη δημιουργία ανοιχτού κέντρου εμπορίου, την αναβάθμιση του προβλήτα σκαφών στο Φοίνικα, την εγκατάσταση συστήματος τηλελέγχου των διαρροών του δικτύου ύδρευσης, την προετοιμασία και υλοποίηση του έργου αποχέτευσης Φοίνικα, Ποσεισωνίας, Γαλησσά, κ.α. Επιπλέον θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη δημιουργία ενός σύγχρονου συνεδριακού κέντρου που πιστεύουμε ότι χρειάζεται το νησί μας.

Πέρα από τα έργα υποδομής στόχος μας είναι η λειτουργική αναβάθμιση όλου του πλέγματος αρμοδιοτήτων του Δήμου μας με έμφαση στις κοινωνικές υπηρεσίες, την εξυπηρέτηση του Δημότη, τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και την αναβάθμιση του ρόλου των Κοινοτήτων».

 

  • Ποιο είναι το όραμά σας για την Σύρο σε ορίζοντα τετραετίας;

«Θα πρέπει στο τέλος της τετραετίας, η Σύρος, το νησί μας να έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης.  Υποδομές να ολοκληρωθούν, δράσεις που θα προσελκύσουν επενδυτές και τουρισμό. Στόχος μας είναι το Πανεπιστήμιο να έχει λύσει το στεγαστικό πρόβλημά του και να αποτελέσει ένα στρατηγικό εταίρο τόσο του Δήμου όσο και της επιχειρηματικής κοινότητας του νησιού.

Με στοχευμένες δράσεις και ειλικρινείς συνεργασίες με όλους τους συναρμόδιους φορείς να  έχει επιτευχθεί μια ουσιαστική και ποιοτική τουριστική αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος. Παράλληλα, το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών από το Δήμο και η ποιότητα ζωής των κατοίκων να αποτελούν στοιχεία που θα μας κάνουν όλους περήφανους».

dav
  • Η εκλογική σας επικράτηση ήταν άνετη, ωστόσο, η παράταξή σας στο δημοτικό συμβούλιο διαθέτει μόλις έναν δημοτικό σύμβουλο περισσότερο σε σχέση με αυτές της μειοψηφίας. Πόσο σας προβληματίζει αυτό το γεγονός;

«Δε με προβληματίζει, γιατί όπως προανέφερα η δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας, με δημοκρατικές διαδικασίες θα συναποφασίζει και θα εισηγείται τα θέματα στο δημοτικό Συμβούλιο, οπότε δεν υπάρχει φόβος διαρροών.

Επίσης, πιστεύω ότι και από την μειοψηφία δε θα υπάρξει ένα στείρο αντιπολιτευτικό πνεύμα. Σαφώς, θα υπάρχουν και απόψεις που θα συγκλίνουν με τις δικές μας προτάσεις».

 

  • Η λογική του «Κλεισθένη» κινείται υπέρ των συναινέσεων και συνεργασιών, λέξεις τις οποίες αναφέρατε κι εσείς κατά την τελετή ορκωμοσίας. Θα επιδιώξετε στενότερη συνεργασία με τις παρατάξεις της μειοψηφίας σε περίπτωση που κρίνετε ότι αυτό είναι απαραίτητο;

«Αυτό που έχω διακηρύξει, και ανάφερα κατά την τελετή της ορκωμοσίας, ότι θα κάνω πράξη το πνεύμα του νομοσχεδίου ‘’Κλεισθένης’’ ισχύει, δηλαδή το πνεύμα της συναίνεσης και της συνεργασίας είναι ‘’πιστεύω’’, δεν είναι κούφια λόγια.

Με τις πράξεις μου  θα δείτε από τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη του λόγου το αληθές. Ελπίζω και η μειοψηφία  αυτό που επαναλαμβάνει για συνεργασία να το αποδείξει στην πράξη. Το αποτέλεσμα θα είναι για το καλό του νησιού μας».

 

  • Φημολογείται ότι θα αξιοποιήσετε ως συνεργάτιδά σας την απερχόμενη αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού, η οποία κατά γενική ομολογία είχε μια άκρως παραγωγική και δημιουργική θητεία. Ισχύει αυτή η φήμη;

«Επαναλαμβάνομαι, αλλά πρέπει να τονίσω για μια φορά ακόμη, ότι δεν ήρθαμε ως νέα δημοτική αρχή με σκοπό  να γκρεμίσουμε, να διχάσουμε, να διαχωρίσουμε σε δικούς μας και σε  άλλους.

Θα αξιοποιηθούν όλα τα αξιόλογα στελέχη.  Εργαζόμενοι του Δήμου ως πολύτιμοι συνεργάτες και Δημοτικοί Σύμβουλοι που θέλουν να συνεργαστούν για το καλό του νησιού μας. Εξ άλλου πιστεύω ότι οι αξίες αναγνωρίζονται».

 

  • Ποιο το μήνυμά σας στους προέδρους και τα μέλη των Κοινοτήτων – ανεξαρτήτως παρατάξεων – οι οποίοι περιμένουν από τη δημοτική αρχή ανταπόκρισή στα αιτήματα τους;

«Οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων είναι οι άμεσοι συνεργάτες μας. Πρέπει να πιστέψουν ότι έχουν ένα σοβαρό ρόλο να επιτελέσουν. Είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται πολύ κοντά στα προβλήματα της περιοχής τους και στα αιτήματα των δημοτών. Θα ξεκινήσουν άμεσα οι κοινοτικές συνελεύσεις για την καταγραφή και ιεράρχηση των προβλημάτων. Όπως έχω δεσμευθεί προεκλογικά θα παρευρεθώ στην πρώτη Κοινοτική Συνέλευση όλων των Κοινοτικών Συμβουλίων και στο τέλος κάθε χρονιάς θα είμαι παρών στον απολογισμό των πεπραγμένων μας, με σκοπό να έχουμε πλήρη εικόνα κατά πόσο πετύχαμε τους στόχους που είχαμε βάλει.

Άρα οι πρόεδροι των κοινοτήτων πρέπει να γνωρίζουν ότι είμαι στη διάθεσή τους 24 ώρες το 24ωρο και σαφώς δεν καταλαβαίνω το ερώτημά σας -ανεξαρτήτως παρατάξεων-. Το νησί μας είναι ένα, ο Δήμος είναι ένας. Δεν υπάρχουν οι ημέτεροι και οι άλλοι.

  • Το ερώτημα είχε καθαρά διευκρινιστικό χαρακτήρα, δίχως την παραμικρή υπόνοια για οποιοδήποτε άλλο συμπέρασμα. Ούτως ή άλλως, ήσασταν σαφής στην απάντησή σας.

Οπότε, ας περάσουμε στην τελευταία ερώτηση: Αντιλαμβάνεστε ότι οι συριανοί δημότες θα έχουν σημαντικές απαιτήσεις από σας και τους συνεργάτες σας. Τι θα θέλατε να τους πείτε στο ξεκίνημα αυτή της θητείας;

«Οι συριανοί δημότες με έχουν αφήσει έκπληκτο με τη συμπεριφορά τους, την  αγάπη τους, την εμπιστοσύνη που μου δείχνουν και την ωριμότητά τους. Είναι συγκινητικό, σε καθημερινή βάση το τελευταίο τρίμηνο, όταν  με πλησιάζουν μου δηλώνουν, «εδώ είμαστε, σε ό,τι χρειαστείτε θα βοηθήσουμε». Επισημαίνουν τα προβλήματά τους και συγχρόνως συμπληρώνουν. «Σιγά-σιγά θα τα επιλύσετε. Το ξέρουμε, θαύματα δεν γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη. Είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρετε».

Λόγια που μας δίνουν δύναμη, υπομονή και επιμονή. Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι θα κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατόν για να μην τους απογοητεύσουμε.

Το νησί μας αξίζει και θα πάει μπροστά».

 

loading...

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here