Φωτιά – Σύρος: Πρώτη φορά έδειξε τέτοια ανταπόκριση ο κρατικός μηχανισμός

Αίσιο τέλος είχε η κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή του Μέγα Γιαλού της Σύρου, η οποία ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας.

Παρά το δύσβατο σημείο της πυρκαγιάς και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, καθώς στην περιοχή έπνεαν Βόρειοι άνεμοι εντάσεως 7 μποφόρ, η επιχείρηση κατάσβεσης λειτούργησε άψογα και αποτελεσματικά με αποτέλεσμα η φωτιά να σβηστεί μέσα σε 2,5 ώρες.

Ας μην ξεχνάμε ότι στην συγκεκριμένη περιοχή, προ διετίας (Οκτώβριος 2017) είχε ξεσπάσει αντίστοιχη πυρκαγιά κάτω από αντίστοιχες καιρικές συνθήκες η οποία πήρε πολύ μεγαλύτερη έκταση, απείλησε σπίτια και περιουσίες και χρειάστηκαν αρκετές ώρες για να ελεγχθεί και να κατασβηστεί.

Δύο ήταν οι παράγοντες που συνέβαλαν στην άμεση κατάσβεση της χθεσινής πυρκαγιάς. Καταρχάς, ο τοπικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας λειτούργησε πιο υποδειγματικά από ποτέ σε επίπεδο Πυροσβεστικής, Αστυνομίας, Δήμου, εθελοντικής ομάδας πυρόσβεσης, ΔΕΔΔΗΕ, Περιφέρειας και λοιπών εθελοντών. Η μεταξύ τους συνεννόηση και συνεργασία ήταν αποτελεσματικότερη από κάθε άλλη φορά κι αυτό είναι φαινόμενο που θα πρέπει να επαναληφθεί στο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Ξεκίνησε η σύνδεση της Θεσσαλονίκης με Κυκλάδες και Ηράκλειο - Οι εικόνες από το λιμάνι της Σύρου και της Τήνου [pics]

Ωστόσο, πρωτοφανής για τα τοπικά δεδομένα ήταν η ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού. Όταν ζητήθηκε η συνδρομή εναέριων μέσων, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανταποκρίθηκε σε χρόνο ρεκόρ και μέσα σε λίγη ώρα έφτασαν στο νησί δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα Canadair και ένα ελικόπτερο ericsson. Για το μέγεθος (έχουν υπάρξει πολύ μεγαλύτερες φωτιές) και τις συνθήκες αυτής της πυρκαγιάς, το να έρθουν στην Σύρο τρία πτητικά μέσα είναι κάτι το οποίο δεν έχει ξανασυμβεί. Ουδέποτε στο παρελθόν δεν έχει υπάρξει τόσο άμεση ανταπόκριση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here