Μες του Αιγαίου τα νησιά

0

Σεκέρ είναι ο γλυκός, ο ζαχαρωτός.

Σεκέρ Παρέα είναι μια γλυκιά παρέα που ξεκίνησε να παίζει μουσική το Μάιο του 2018 στη Θεσσαλονίκη.

 

Ταυτότητα

Η «Σεκέρ Παρέα», είναι ένα μουσικό σχήμα που αποτελείτε από έξι νέους μουσικούς, οι οποίοι καταπιάνονται με την μελέτη και την ερμηνεία της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής κα όχι μόνο. Αφορμή για να γνωριστούν αυτοί οι έξι καλλιτέχνες στάθηκε τόσο η ανάγκη για μουσική συνύπαρξη και συνεργασία, όσο και η αγάπη που έχουν όλοι τους για την ελληνική παραδοσιακή μουσική. Όλα τα μέλη του συγκροτήματος σπουδάζουν ή σπούδασαν την μουσική σε ακαδημαϊκό επίπεδο και λόγο διαφορετικών τους καταβολών, η ποικιλία στο ρεπερτόριό τους είναι μεγάλη. Τα όργανα που περιλαμβάνει το σχήμα είναι κανονάκι. λαούτο, βιολί, κλαρίνο, ούτι και κρουστά.

Η μουσική τους πορεία, παρόλο που η ίδρυση του συγκροτήματος έγινε πριν από περίπου ένα χρόνο, είναι αρκετά αξιέπαινη, μιας και σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα κατάφεραν να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις, φιλανθρωπικά δείπνα, μουσικές συναυλίες και δρώμενα υψηλού βεληνεκούς, όπως επίσης και σε αποστολές στο εξωτερικό για την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού.

Τέλος, η «Σεκέρ Παρέα» έπειτα από ένα χρόνο ζωής, συνεχίζει το ταξίδι εξερεύνησης τόσο στην ελληνική όσο και σε γειτονικές παραδοσιακές μουσικές ? βλέπει το μέλλον με προσμονή και αισιοδοξία, αισθήματα που πηγάζουν από το νεαρό της ηλικίας τους, που δεν κρύβουν όμως μέσα τους επιπολαιότητα αλλά αγάπη για αυτό που κάνουν, την μουσική.

 

Το ρεπερτόριο

Αποτελείται κατά βάση από τραγούδια της Μικράς Ασίας, της Κωνσταντινούπολης, της Θράκης, της Οθωμανικής κλασικής μουσικής και της μουσικής των Καφέ Αμάν. Το ρε- περτόριο, βέβαια, που μπορεί να καλύψει είναι πολύ ευρύτερο, καθώς οι μουσικοί της Σεκέρ Παρέας προέρχονται από πολλές διαφορετικές περιοχές και μουσικές παραδόσεις του ελλη- νικού χώρου.

 

Οι μουσικοί

Η Σεκέρ Παρέα είναι εξαμελής ορχήστρα αποτελούμενη από τους:

Μαρία Καραματσούκη

Βασίλης Νένες

Ακριβός Ζερβός

Γιώργος Χατζηγεωργίου

Γιώργος Θεοδωρίδης

Νεκτάριος Κυρτσούδης

 

Κανονάκι

Ούτι και φωνή

Κλαρίνο

Βιολί και φωνή

Λαούτο

Κρουστά και φωνή

 

Οι μουσικοί είναι φοιτητές και απόφοιτοι του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αρι- στοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχουν μακρόχρονη μαθητεία και εμπειρία στα μουσικό α- ντικείμενο που υπηρετούν, πλάι σε μεγάλους δασκάλους και ερμηνευτές.

Ο ήχος της ορχήστρας είναι γεμάτος και πολυδιάστατος. Οι ενορχηστρώσεις, που γί- νονται μέσα από τη συνεργασία και την αλληλεπίδραση των μουσικών στις πρόβες είναι πρωτότυπες και προκαλούν έκπληξη. Η εξερεύνηση των παικτικών και ηχητικών δυνατοτή- των του κάθε οργάνου οδηγεί πολλές φορές σε απροσδόκητα μουσικά αποτελέσματα.

 

Εμφανίσεις

Η  Σεκέρ  Παρέα, στους  λίγους  μήνες  της  ύπαρξής  της  έχει  συμμετάσχει  σε  μεγάλο  α- ριθμό μουσικών και μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονί- κης. Σημαντική στιγμή της δράσης της ήταν η συμμετοχή στην παράσταση «Σμυρνέικο Μι- νόρε»  με  τη  Γλυκερία,  την  Πίτσα  Παπαδοπούλου  και  την  Αρετή  Κετιμέ,  που  διοργάνωσε  η Ομοσπονδία  Προσφυγικών  Σωματείων  Ελλάδος  στο  Θέατρο  Δάσους  στη  Θεσσαλονίκη,  το Σεπτέμβριο του 2018. Η Σεκέρ Παρέα άνοιξε την παράσταση με ένα ορχηστρικό κομμάτι και τραγούδια  που  τραγούδησε  120-μελής  χορωδία  της  Ομοσπονδίας  σε  διεύθυνση  Ιωάννη Τσάμη, αποσπώντας ενθουσιώδεις κριτικές.

Η Σεκέρ Παρέα έχει ήδη συμμετάσχει σε εκδηλώσεις στο Grand Hotel Palace (Θεσσαλονίκη) πλάι στη Γλυκερία, στον κινηματογράφο Ολύμπιον (Θεσσαλονίκη) στη Σμύρνη σε σύμπραξη με μεγάλη ομάδα χορευτών και χορωδών από τη Θεσσαλονίκη, στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ (Ιούνιος 2019) και σε πλήθος άλλων παραστάσεων.

Τον Σεπτέμβριο 2019 η ορχήστρα θα εμφανιστεί στο ΚΠΙΣΝ σε συναυλία αφιέρωμα για τη Δόμνα Σαμίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here