Ομιλία στον Φοίνικα με θέμα “Ψυχική Ανθεκτικότητα”

0
Μια σημαντική ομιλία πραγματοποιήθηκε στο Ora Baresto στο Φοίνικα της Σύρου και την οποία διοργάνωσε ο Φιλοτεχνικός Επιμορφωτικός Σύλλογος “Ο ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΣΥΡΟΥ”.
Η εκδήλωση-συζήτηση με θέμα “Ψυχική ανθεκτικότητα” πως κτίζεται η ικανότητα να ανακάμπτουμε μετά από δυσκολίες; με Kεντρική ομιλήτρια την ψυχολόγο – ψυχοπαιδαγωγό κα. ΛΙΑΝΑ ΤΣΑΡΟΥΧΑ.
Αξιοσημείωτο ήταν το γεγονός πως η αίθουσα ήταν γεμάτη καθ” όλη τη διάρκεια της ομιλίας, με το κοινό να συμμετέχει ενεργά, υποβάλλοντας πλήθος ερωτήσεων προς τον ομιλητή.
Συγχαρητήρια στη πρόεδρο και το Δ.Σ του δραστήριου συλλόγου του Φοίνικα οι οποίοι δείχνουν ένα ακόμα πρόσωπο της σωστής ενημέρωσης, το οποίο έρχεται να προστεθεί στα πολιτιστικό και κοινωνικό γίγνεσθαι του τόπου.

Τι είναι η Ψυχική Ανθεκτικότητα
Πολλοί αναρωτιούνται τι είναι η ψυχική ανθεκτικότητα ή αλλιώς ελαστικότητα, καθώς στις μέρες μας ακούγεται συχνά.

Ψυχική ανθεκτικότητα (Resilience) σημαίνει να επανέλθει, να ανακάψει κάποιος μετά από μια άσκηση πίεσης, μετά από τις αντιξοότητες της ζωής. Στους τομείς της μηχανικής και της φυσικής, η λέξη resilience περιγράφεται ως η ικανότητα ενός υλικού να απορροφά την ενέργεια, να αντιστέκεται στη ζημιά και να ανακτά τη δύναμή του γρήγορα.

Με τον όρο ψυχική ανθεκτικότητα ορίζουμε την ικανότητα του ατόμου να ξεπερνά τις αντιξοότητες, τις στρεσογόνες καταστάσεις, τις κρίσεις και να συνεχίζει με την εξέλιξή του. Οι πιο ανθεκτικοί άνθρωποι μπορούν να αντέξουν και να προσαρμοστούν σε αντίξοες συνθήκες χωρίς μεγάλες δυσκολίες, ενώ οι λιγότερο ανθεκτικοί δυσκολεύονται περισσότερο να αντιμετωπίσουν το άγχος και τις αλλαγές στη ζωή.

Τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια, οι ερευνητές ορίζουν την ψυχική ανθεκτικότητα μέσα από πολλές διαφορετικές οπτικές και απόψεις. Αν και ο όγκος της έρευνας για την ψυχική ανθεκτικότητα είναι τεράστιος δεν υπάρχει ένας κοινός ορισμός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here