Η Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου για τον απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής

Ο τελευταίος απολογισμός της παρούσας Δημοτικής Αρχής, έρχεται μικρό χρονικό διάστημα μετά τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου καταθέσαμε τις θέσεις μας για τοπικά αλλά και γενικότερα θέματα τα οποία θεωρήσαμε πως πρέπει να ιεραρχηθούν και ασκήσαμε κριτική στην παρούσα Δημοτική Αρχή, για τα πεπραγμένα της όλο το διάστημα που έχει την ευθύνη του Δήμου.

Οι ξεχωριστές εισηγήσεις που μας δόθηκαν εν είδει απολογισμού, αν και πολύ χρήσιμες, δεν αποτελούν στο ελάχιστο τον ζητούμενο πολιτικό απολογισμό της δράσης της Δημοτικής Αρχής, αλλά μια συρραφή εκθέσεων και επιμέρους απολογισμών των υπηρεσιών του Δήμου, που ούτως ή άλλως θα έπρεπε τον συνοδεύουν.

Ο απολογισμός δεν είναι απλά και μόνο μια έκθεση πεπραγμένων, είναι ένα πολιτικό κείμενο αποτίμησης της δράσης της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής, όπως και της συνολικότερης κατάστασης, καθώς ούτε ως νησί αλλά και ούτε ως Δήμος είμαστε αποκομμένοι από τη γενικότερη κατάσταση στη χώρα. Αυτή η Δημοτική Αρχή υπηρέτησε πολιτικά τρεις μνημονιακές κυβερνήσεις. Όταν λέμε υπηρέτησε εννοούμε ότι αποδέχτηκε και εφάρμοσε την επιβαλλόμενη πολιτική χωρίς αντιδράσεις. Και μνημονιακή πολιτική σημαίνει:

  • Μείωση κρατικής χρηματοδότησης. Αντί να αντιδράσει είπε “μπορώ να τα φέρω βόλτα και με λιγότερα λεφτά και θα νοικοκυρέψω το δήμο”.

  • Ανταποδοτικότητα παντού. Ανταποδοτικότητα στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό.

  • Αλλαγή εργασιακών σχέσεων. Ενισχύεται η παρουσία υπαλλήλων πολλών ταχυτήτων στο Δήμο, με σαφείς αρνητικές επιπτώσεις στα εργασιακά δικαιώματα. Σε σχέση με τον απολογισμό του 2012, το 2018 παρουσιάζεται αύξηση των εργαζομένων με ΙΔΑΧ κατά 28%, με ΙΔΟΧ κατά 113% και φυσικά υπάρχουν και 80 ωφελούμενοι που δεν υπήρχαν το ’12 και οι οποίοι δουλεύουν κανονικό ωράριο με μόλις 546€, και αυτό μετά την αύξηση που πήραν.

  • Ιδιωτικοποίηση τομέων λειτουργίας του δήμου. Ελλείψεις σε προσωπικό οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε εργολαβίες, οι οποίες εν τέλει θα κοστίσουν περισσότερα στους δημότες.

  • Μεταφορά αρμοδιοτήτων του κεντρικού κράτους στο Δήμο. Η προσχολική αγωγή ήδη έχει παραχωρηθεί στο Δήμο, χωρίς καμία μέριμνα για χρηματοδότηση και τη γενικότερη λειτουργία της. Συνέπεια αυτού να αναγκάζονται να βάζουν το «χέρι στην τσέπη» οι γονείς ή να αναζητούνται χορηγοί για την κάλυψη των αυτονόητων. Ενώ αναμένεται και η Υγεία να περάσει στους δήμους, με καταστροφικά αποτελέσματα για τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Έχει λοιπόν μια αξία να κρίνουμε πολιτικά όλη αυτή την κατάσταση. Τα προγράμματα που έχει καταφέρει η δημοτική αρχή να εντάξει στον προγραμματισμό και εκτελούνται, δεν έχουν καμία σχέση με τα λαϊκά δικαιώματα και τις λαϊκές ανάγκες.

Ικανοποιούμαστε ως σύμβουλοι και ως πολίτες με ένα Δήμο που θα λειτουργεί στα όρια της αντοχής της οικονομίας, θα προάγει την ανταποδοτικότητα και την τοπική φορολογία;

Εμείς δεν αποδεχόμαστε τη διαχείριση της οικονομικής μιζέριας που μας επιβάλουν οι εκάστοτε κεντρικές κυβερνήσεις, με τη γενικότερη συμφωνία και της ΚΕΔΕ, δεν θεωρούμε πολιτική και προγραμματισμό το αποσπασματικό κυνήγι προγραμμάτων μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών μας.

Είναι αδιανόητο, μέσα σε αυτές τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, η Δημοτική Αρχή να μην έχει κανένα αυτοτελή σχεδιασμό κοινωνικής πολιτικής για την ανακούφιση των συνανθρώπων μας, πέρα από τα κυβερνητικά προγράμματα αναδιανομής της φτώχειας.

Ο πραγματικός απολογισμός γίνεται έξω απ’ αυτή την αίθουσα, με τα πραγματικά δεδομένα της ζωής και των αναγκών της. Και είναι καταφανέστατα αρνητικός.

Η Λαϊκή Συσπείρωση όλο αυτό το διάστημα ανέδειξε, μίλησε και αγωνίστηκε για αυτό που εμείς θεωρούμε ουσιαστικό. Στα ζητήματα τάχα της διαχείρισης, της κάλπικης ηθικολογίας και των προσώπων, εμείς αντιτάξαμε και αντιτάσσουμε πως το ζήτημα δεν είναι το πώς διαχειρίζεσαι αυτή την κατάσταση που θέλει τους πολλούς στην υπηρεσία των λίγων, αλλά το πώς θα οργανώσεις την πάλη με βάση τη δική μας καθημερινότητα, την δική μας ευημερία, ενάντια στις κεντρικές πολιτικές εξαθλίωσης μας.

Και εδώ θα είμαστε για να συνεχίσουμε αταλάντευτα με στόχο την ανατροπή της ασκούμενης πολιτικής, τοπικής διοίκησης και κυβέρνησης, που βάζει στο περιθώριο τις σύγχρονες ανάγκες του λαού.

loading...

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here