Το Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο Σύρου, συμμετέχοντας ενεργά στο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας «Μια νέα αρχή στα ΕΠΑΛ» για το σχολικό έτος 2018-2019, με θέμα:

«Ενυδρείο Σύρου, στο Κίνι: Ανάδειξη και εκσυγχρονισμός του με χρήση νέων τεχνολογιών».

σας προσκαλεί να παρευρεθείτε

το Σάββατο 22 Ιουνίου 2019 και ώρα 7.30 το απόγευμα

στην εκδήλωση που θα γίνει στο Ενυδρείο στο Κίνι της Σύρου

Στο πρόγραμμα δραστηριοποιήθηκαν οι μαθητές της Α τάξης Λυκείου: Αρβανίτης Βασίλης, Δαρζέντας Ισίδωρος, Μιχάλοβιτς Σταύρος καθώς και ο μαθητής της Β τάξης Μαριάνος Γιάννης.

Την επίβλεψη και τον γενικό συντονισμό της εργασίας την είχε ο καθηγητής τους στο σχολείο, Ζορμπάς Θανάσης, φυσικός. Η αρχική ιδέα προέκυψε από προηγούμενη επίσκεψη του συντονιστή στο εντυπωσιακό ενυδρείο που βρίσκεται στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Το τεχνικό δελτίο και ο οικονομικός προγραμματισμός της δράσης έγιναν από τον διευθυντή του σχολείου Χατζηιερεμία Συμεών, με την ενεργή συμπαράσταση του Συλλόγου των Εκπαιδευτικών.

Η προγραμματική και οικονομική υποστήριξη έγινε από το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας “ΝΟΗΣΙΣ”. Δράση MIS 5011051.

 

Οι μαθητές συγκέντρωσαν πληροφορίες που αφορούν περίπου 30 είδη ψαριών και άλλων θαλάσσιων οργανισμών του Ενυδρείου που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στο Κίνι, της Σύρου. Επιστημονικές ονομασίες, τα συνηθισμένα ονόματα των ψαριών,  περιγραφή τους, μέγεθος, βιοτόπους που ζουν, στοιχεία αναπαραγωγής και άλλες ιδιαίτερες πληροφορίες. Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι το χταπόδι διαθέτει δύο εγκεφάλους και τρεις καρδιές, η σμέρνα όταν δαγκώνει, βγαίνει και κόβει τη λεία της  με δεύτερες εσωτερικές σιαγόνες κ.α.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονισθεί η εξαιρετική συνεργασία και καθοδήγηση με το κ. Αχιλλέα Δημητρόπουλο που με τις επιστημονικές του γνώσεις και την αγάπη του για το αντικείμενο, προσπάθησε ώστε η ομάδα εργασίας να πετύχει το επιστημονικά εγκυρότερο αποτέλεσμα που όμως να απευθύνεται στον «πολύ κόσμο».

Ακολούθως, τα κείμενα ηχογραφήθηκαν με τη βοήθεια των καθηγητριών : Αργυροπούλου Αναστασίας(φιλολόγου), Χατζηνικολάου Δέσποινας (πλοιάρχου), Σταθοπούλου Μπέσσυς (Γαλλικών) και Ζορμπά Θανάση (Φυσικού). Την ηχογράφηση επιμελήθηκε ο μαθητής της Α τάξης του ΓΕΛ Σύρου Ρωμανός Στρογγύλης.

Παράλληλα με τη βοήθεια του μαθητής της Γ τάξης του Εσπερινού ΕΠΑΛ Σύρου Κάρτα Σταύρου, και κάνοντας χρήση υποβρύχιας φωτογραφικής μηχανής που προμηθευτήκαμε ελήφθησαν φωτογραφίες  μέσα από τις δεξαμενές του ενυδρείου καθώς και βίντεο.

Ήχος και εικόνα σμίξανε τεχνολογικά και δημιουργήσαμε βίντεο που «ανέβηκαν» στο YouTube. Καρτέλες με τις βασικά στοιχεία των ψαριών, φωτογραφίες και ειδικό αυτοκόλλητο που «σκανάρεται» με τη βοήθεια ενός smartphone κινητού και wi-fi,  επιτρέπει στο χρήστη να ακούσει τα βίντεο που υπάρχουν στο YouTube. Παράλληλα δημιουργήθηκαν και μεγάλες αφίσες με επιστημονικές πληροφορίες γενικά για τα ψάρια, τα θαλάσσια ρεύματα  και την αλατότητα των ελληνικών θαλασσών, προβλήματα οικολογικής διαχείρισης καθώς  και πληροφορίες για τα ψάρια-εισβολείς στα ελληνικά νερά π.χ. λαγοκέφαλο, γερμανό κ.α.

 

Ενδιαμέσως όλων αυτών η ομάδα εργασίας πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο μεγάλο ενυδρείο Ηρακλείου Κρήτης και συνέλεξε πολλές επιπλέον πληροφορίες για τους θαλάσσιους οργανισμούς. Με την βοήθεια δε χορηγίας, από τον όμιλο φουσκωτών και ταχυπλόων Σύρου, για την οποία το σχολείο μας θερμά τους ευχαριστεί, οι μαθητές είχαν την δυνατότητα για εξειδικευμένη ξενάγηση που αφορούσε όλη την διαδικασία «πίσω» από τις δεξαμενές, τα συστήματα ψύξης των δεξαμενών, μηχανικού και βιοχημικού καθαρισμού τους, τον τρόπο εκτροφής των ψαριών και πολλά άλλα, μιλώντας με ειδικούς ενυδριολόγους. Το υλικό αυτό έχει καταγραφεί και μπορεί να χρησιμοποιηθεί καταλλήλως. Οι μαθητές συνειδητοποίησαν τις τεράστιες δυνατότητες που έχει βελτίωσης και ανάδειξης το υπάρχον ενυδρείο της Σύρου.

Με τη μετάφραση των κειμένων και σε άλλες γλώσσες , την δημιουργία κουίζ και άλλων δραστηριοτήτων σχετικών με τα ψάρια του ενυδρείου αλλά και με την επίλυση του χρόνιου προβλήματος καλύτερης ψύξεως των δεξαμενών (που τους καλοκαιρινούς μήνες δοκιμάζει τις αντοχές των ψαριών του ενυδρείου), προσδοκούμε ο χώρος αυτός να γίνει πόλος έλξης για το νησί και την περιοχή και να ενημερωθεί πληρέστερα η τοπική κοινωνία.

Τέλος ενημερώθηκε και ο Σύλλογος ερασιτεχνών αλιέων Σύρου που και αυτός θα μπορούσε να συνδράμει το κ. Στέλιο Μαύρη που φροντίζει και προμηθεύει με πολύ μεράκι ψάρια το ενυδρείο για πολλά χρόνια τώρα. Επίσης κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να βοηθήσει την προσπάθεια αυτή είναι ευπρόσδεκτος.

Η πρόσκληση ισχύει για όσους θέλουν να παρευρεθούν ελεύθερα.

Επιπλέον θα υπάρχει μικρός μπουφές για τους παρευρισκόμενους, με την συνδρομή σπουδαστών και εκπαιδευτή του τμήματος Μαγειρικής τέχνης του Δημοσίου ΙΕΚ Σύρου.

 Η παρουσία σας θα είναι χαρά και τιμή για μας

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΕΛΕΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΥΡΟΥ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ

loading...

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here