Η Παιδική-Νεανική Χορωδία της Ορχήστρας των Κυκλάδων στο Παρίσι

0

Ένας από τους μεγαλύτερους στόχους της Παιδικής-Νεανικής Χορωδίας της Ορχήστρας των Κυκλάδων έως τώρα, η εκδρομή-συναυλία στο Παρίσι, εκπληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο.

Σε αυτή την πρώτη εξόρμηση της χορωδίας εκτός Ελλάδας, συμμετείχαν 30 παιδιά-χορωδοί και 20 ενήλικες συνοδοί, ενώ 20 από τα παιδιά, φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες παιδιών της γαλλικής Χορωδίας,  ελαχιστοποιώντας έτσι το κόστος συμμετοχής τους στο ελάχιστο δυνατό.

Κατά την πενθήμερη διαμονή τους, τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα τα απολαύσουν τα θαυμάσια αξιοθέατα του Παρισιού όπως τον πύργο του Άιφελ, το Τροκαντερό, την Αψίδα του Θριάμβου, την Μονμάρτη, το Μουσείο του Λούβρου, το Μουσείο των κέρινων ομοιωμάτων, του Κήπους του Λουξεμβούργου  κ.α.

Ταξίδεψαν στον ποταμό Σηκουάνα, ξεναγήθηκαν με το λεωφορείο αλλά και περπάτησαν στο κέντρο της πόλης, την Όπερα, την κεντρική αγορά και διάφορα άλλα μέρη όπου είχαν την ευκαιρία να τα δουν από κοντά και να φωτογραφηθούν σε αυτά.

Ιδιαίτερη στιγμή για την αποστολή αποτέλεσε η επίσκεψη στην Παναγία των Παρισίων (Notre Dame) όπου με συγκίνηση έψαλαν εξωτερικά του ναού τον βυζαντινό ύμνο «Τη Υπερμάχω» ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης στην πρόσφατη καταστροφή που υπέστη ο ναός.

Ολόκληρη η τελευταία ημέρα, αφιερώθηκε στα ίδια τα παιδιά, με μία ολοήμερη επίσκεψη στην Disneyland. Άλλωστε οι ώρες των πτήσεων επιλέχθηκαν με γνώμονα την αξιοποίηση στο έπακρο των ημερών άφιξης και αναχώρησης της αποστολής.

Η συναυλία διεξήχθη στο Conservatoire Maurice Ravel, έδρα της Χορωδίας του κ. Francis Bardot.

Το πρόγραμμα άνοιξε το μικρό τμήμα της Γαλλικής χορωδίας και ακολούθησε η Παιδική Χορωδία της ΟτΚ με ένα πρόγραμμα 15 ελληνικών τραγουδιών, από το έντεχνο ρεπερτόριο όπως Χατζιδάκι, Σαββόπουλο, Κυπουργό, αλλά και με παραδοσιακά τραγούδια με τις απαραίτητες επεξηγήσεις στη Γαλλική γλώσσα πριν από κάθε τραγούδι.

Το πρόγραμμα έκλεισε με την ταυτόχρονη απόδοση και από τις 2 χορωδίες ενός τραγουδιού του μουσικοσυνθέτη Jo Akepsimas, ο οποίος είχε φροντίσει να διαμοιράσει στις δύο χορωδίες κατά το προηγούμενο διάστημα, ενώ παρέστη ο ίδιος και στη συναυλία μας, συνοδεύοντας στο πιάνο τις δύο χορωδίες.

Το τελευταίο τραγούδι της συναυλίας, ήταν η «Φραγκοσυριανή» στην ελληνική γλώσσα, όπου ύστερα από 1 περίπου χρόνο, οι δύο χορωδίες είχαν την ευκαιρία να τραγουδήσουν και πάλι μαζί, ενώ ο συριανής καταγωγής κος Μίνωας Βουτσίνος, συνόδεψε με το μπουζούκι του, κλείνοντας έτσι με αυτό τον τρόπο τη συναυλία αυτή.

Μετά τη συναυλία, ακολούθησε ένα μικρό κέρασμα που πρόσφερε η Γαλλική Χορωδία στα παιδιά και τους συνοδούς τους, ενώ η συριανή αποστολή προσέφερε λουκούμια στους παρευρισκόμενους, προσφορά της βιοτεχνίας λουκουμιών «Α&Β Λειβαδάρας».

Τη συναυλία τίμησε με τη  παρουσία της η Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας στη Γαλλία, κα Όλγα Κλειαμάκη, γονείς και φίλοι των παιδιών των δύο χορωδιών, ενώ ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η παρουσία Γάλλων φίλων της συριανής αποστολής.

Ευχαριστούμε τη Γαλλική Χορωδία του κ. Francis Bardot για την πρόσκληση και την υπέροχη φιλοξενία των παιδιών μας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τους γονείς: Λ. Κριστέλ, Γκ. Πηνελόπη, Κ. Αγγελική, Κτ. Κατερίνα και Μαν. Παττακό για την πολύτιμη βοήθειά τους.

Επόμενοι στόχοι της Χορωδίας για το επόμενο διάστημα, είναι η συμμετοχή στο μεγάλο αφιέρωμα στο Μάνο Ελευθερίου που θα γίνει στις 27/7/19, μία συναυλία στο Θέατρο Απόλλων στις 16/10 για τους σκοπούς της Στέγης Ανηλίκων, μία Χορωδιακή Συνάντηση στην Πάρο στις 19/10, μία Χριστουγεννιάτικη συναυλία στο Θέατρο Απόλλων με μία συμφωνική ορχήστρα από το Βέλγιο, η συμμετοχή στο Φεστιβάλ «ΑΝΩ», ενώ εξετάζεται ήδη από τώρα μία συναυλία στην Κύπρο, για την Λαμπροβδομάδα του 2020, όπου θα γίνει μία σύμπραξη με την τοπική χορωδία του Μουσικού Σχολείου Πάφου και μία φιλαρμονική ορχήστρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here