Για πρώτη φορά στη Δήλο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος

0

Στη Μύκονο βρίσκεται από το πρωί του Σαββάτου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Σκοπός της επισκέψεώς του ήταν να τιμήσει με την παρουσία του διακεκριμένες εκθέσεις.

Ο κ. Παυλόπουλος, εγκαινίασε την έκθεση The Palace at a.m. που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου και στη συνέχεια επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη Δήλο για την επίσημη παρουσίαση της έκθεσης Sight του Sir Antony Gormley στο Αρχαιολογικό χώρο της Δήλου.

Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευσαν η βουλευτής της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη, ο δήμαρχος Μυκόνου Κων/νος Κουκάς, στελέχη του Δήμου κ.α.

Ειδικότερα η έκθεση φιλοξενείται για πρώτη φορά στη Δήλο και αποτελεί μια μοναδικής σύλληψης έκθεση σύγχρονης γλυπτικής τέχνης από τον βρετανό καλλιτέχνη Antony Gormley, προϊόν σύμπραξης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και του ΝΕΟΝ.

Η επιμέλεια είναι της Ελίνας Κουντούρη, Διευθύντριας του ΝΕΟΝ και της Iwona Blazwick, OBE, Διευθύντριας της Whitechapel Gallery του Λονδίνου.

Οι 29 γλυπτές ανθρώπινες μορφές από σίδηρο (ανάμεσά τους και πέντε νέα έργα που είναι αναθέσεις του ΝΕΟΝ ειδικά για την έκθεση) φιλοδοξούν να «αποκαταστήσουν» την ανθρώπινη παρουσία και να δημιουργήσουν ένα φυσικό μονοπάτι που οδηγεί πίσω στη μυθολογία και την ανθρώπινη δραστηριότητα του παρελθόντος της Δήλου.

Τα έργα ζωντανεύουν τα γεωλογικά και αρχαιολογικά χαρακτηριστικά του νησιού: ένας βράχος από γρανίτη στη μέση του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων στο Αιγαίο, µε μήκος µόνο πέντε χιλιόμετρα και πλάτος ενάμισι, που διαθέτει ένα παρελθόν γεμάτο μύθους, τελετές, θρησκείες, πολιτική, πολυπολιτισμικότητα και εμπόριο. Οι αλληλοδιαπλεκόμενες και αντιφατικές ταυτότητες του νησιού ως ιερού τόπου αλλά και πόλης εμπορίου, σε συνδυασμό µε την τοπογραφία και τη γεωγραφική του θέση, το κατέστησαν µία μοναδική και κοσμοπολίτικη ελληνιστική πόλη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here