Γρυπάρης: «Σκοπός μου είναι να βοηθήσω και όχι να αποκτήσω τιμητικά αξιώματα»

Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό "Η Σύρος που αξίζουμε" Νικήτας Γρυπάρης μιλά στο cyclades24

0

Γρυπάρης: «Σκοπός μου είναι να βοηθήσω και όχι να αποκτήσω τιμητικά αξιώματα»

Η επιλογή του να είναι υποψήφιος με τον συνδυασμό «Η Σύρος που αξίζουμε» με επικεφαλής των νυν δήμαρχο Γιώργο Μαραγκό, συζητήθηκε αρκετά έντονα, μιας και είχε εκλεχθεί στην θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, κατόπιν σχετική εισήγησης της Δημοτικής Αρχής.

Ο λόγος για τον Νικήτα Γρυπάρη, ο οποίος μετά από 12 χρόνια στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης (διετέλεσε νομαρχιακός σύμβουλος από το 1998 μέχρι το 2010), ρίχνεται στη μάχη των Δημοτικών εκλογών.

Ο κ. Γρυπάρης μίλησε στο cyclades24 για την επιλογή του να είναι υποψήφιος και τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την επιλογή, δίνει την δική του εκδοχή για τον «θόρυβο» που δημιουργήθηκε με την υποψηφιότητά του λόγω και της θέσης του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης που κατείχε, ενώ ξεκαθαρίζει πως δεν τον ενδιαφέρουν τα τιμητικά αξιώματα και μοναδικός σκοπός του είναι να βοηθήσει τον Δήμο και τους συμπολίτες του.

  1. Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν να θέσετε υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές;

H ενασχόλησή μου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ανάγεται στο έτος 1998, όταν για πρώτη φορά αποφάσισα να ασχοληθώ με τα κοινά και να συμμετάσχω τότε στις Νομαρχιακές Εκλογές. Εξελέγην Νομαρχιακός Σύμβουλος για 12 συνεχή χρόνια, δηλαδή 1998-2010, έχοντας την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου και συγκεντρώνοντας ανά 4ετία αυξανόμενο αριθμό ψήφων.

Λόγω του επαγγέλματός μου ως Δικηγόρου, αλλά και με την ιδιότητα του ενεργού πολίτη θεωρώ ότι η συμμετοχή του καθενός στις τοπικές υποθέσεις αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση, συνταγματικό καθήκον και αναφαίρετο δικαίωμα όλων για την προαγωγή της ευημερίας της κοινωνίας μας και την βελτίωση των όρων της διαβίωσής μας, δεδομένου ότι το καλύτερο μέλλον για όλους προκύπτει πάντοτε από την κοινή προσπάθεια και την ανιδιοτελή προσφορά όσων πιστεύουν όχι ατομικά και μόνο στον εαυτό τους, αλλά και στην ύπαρξή τους ως μέλη μιας κοινωνικής ομάδας.

  1. Γιατί επιλέξατε τον συνδυασμό «Η Σύρος που αξίζουμε» του νυν Δημάρχου Γιώργου Μαραγκού;

Η επιλογή μου αυτή είναι απολύτως συνειδητή και βασίζεται σε ορισμένα δεδομένα.

Κατά πρώτον, ο Δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός είναι ένας νέος άνθρωπος, εργατικός, οργανωτικός, ρεαλιστής στις απόψεις του, τεχνοκράτης και οραματιστής για το μέλλον της Σύρου, στηριζόμενος στα πραγματικά δεδομένα της εποχής μας και γνώστης των τεχνολογικών δυνατοτήτων που υπάρχουν σε μια ανοιχτή κοινωνία για την σύγκλιση απόψεων και εκπόνηση και υλοποίηση προγραμμάτων για την ανάπτυξη του τόπου μας, σε συνεργασία με διάφορους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, ιδρύματα, Πανεπιστήμια κλπ.

Ιδιαιτέρως επισημαίνω το γεγονός ότι εργάζεται ως επιστήμονας και ελεύθερος επαγγελματίας, ασχολούμενος με διάφορα προγράμματα του Ε.Σ.Π.Α, κλπ. και επομένως γνωρίζει πολύ καλά τον ρυθμό της σημερινής ζωής.

Πρέπει, ως εκ τούτου, να επανεκλέγει για να συνεχίσει το έργο το οποίο άρχισε προ 5ετίας, διότι γνωρίζει πολύ καλά πλέον τις ανάγκες του τόπου μας και έχει προγραμματίσει όλες τις ενέργειες και δράσεις που απαιτούνται για να ολοκληρωθούν τα έργα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.

Ο συνδυασμός “Η Σύρος που Αξίζουμε” αποτελείται, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, από νέους ανθρώπους μορφωμένους, ικανούς και γνώστες της σημερινής τεχνολογικής ανάπτυξης, ώστε να αντιμετωπίσουν με επιτυχία κάθε τυχόν πρόβλημα που θα εμφανιστεί και να πραγματοποιήσουν έγκαιρα και στον κατάλληλο χρόνο, σε συνεργασία με όλους τους υπευθύνους κάθε δράση και ενέργεια που είναι απαραίτητη για την επίλυσή του.

Εξάλλου σημαντικό είναι ότι τώρα πλέον ο συνδυασμός του κ. Δημάρχου δεν είναι νεοφανής, αλλά διαθέτει πολλά έμπειρα στελέχη που μπορούν να συμβάλλουν καταλυτικά στην ισόρροπη ανάπτυξη του τόπου μας. Πρέπει, λοιπόν, να τους εμπιστευθούμε, διότι στους νέους ανήκει το μέλλον και ο συνδυασμός της πείρας των παλαιότερων και η γνώση και ο ενθουσιασμός των νέων είναι η καλύτερη εγγύηση για την επιτυχία.

3. Κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας είχατε επιλεγεί από τη Δημοτική Αρχή στη θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης. Σχολιάστηκε αρνητικά από πολλούς η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς σας ενώ κατείχατε αυτή τη θέση. Τι έχετε να σχολιάσετε πάνω σε αυτό;

Ασφαλώς για το θέμα αυτό αναπτύχθηκε παραδόξως μια παραφιλολογία και παραπληροφόρηση και πιστεύω ότι ασκήθηκε κακόβουλη κριτική για την δημιουργία εντυπώσεων και μόνο, όχι επειδή αποφάσισα να ασχοληθώ με τις δημοτικές εκλογές, αλλά κυρίως επειδή επέλεξα να συμμετάσχω ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού του κ. Γ. Μαραγκού. Η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου αυτής ενόχλησε πολλούς για τους δικούς τους λόγους, τους οποίους δεν επιθυμώ βεβαίως να αναπτύξω και να σχολιάσω. Σημασία έχει το γεγονός ότι κανείς Νόμος δεν μου απαγόρευσε ποτέ να συμμετάσχω στις δημοτικές εκλογές και ουδέποτε ασφαλώς εγώ θα διανοούμουν να παραβώ το Νόμο, σεβόμενος τον εαυτό μου, το επάγγελμά μου και τις υπηρεσίες που έχω προσφέρει στην τοπική κοινωνία από διάφορες θέσεις.

Όλοι οι καλοπροαίρετα σκεπτόμενοι συμπολίτες μου ασφαλώς γνωρίζουν ότι η εκλογή μου στη θέση του “Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης”, την οποία υπηρέτησα επί 3ετία, αντιμετωπίζοντας διάφορα προβλήματα των συμπολιτών μου σε σχέση με τον Δήμο και διαμεσολαβώντας για την συμβιβαστική επίλυσή τους, έγινε σύμφωνα με το Νόμο και μετά από απόφαση των 2/3 των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου εκρίθην κατάλληλος μεταξύ 4-5 συνυποψηφίων μου. Ουδεμία ευνοϊκή μεταχείριση είχα έναντι άλλων. Εκτιμήθηκε το ήθος μου, η επαγγελματική μου επάρκεια και κυρίως η εμπειρία μου σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λόγω της ενασχόλησής μου με τα κοινά από το 1998.

Όσοι ασφαλώς σκέφτηκαν αρνητικά για την συμμετοχή μου στις Αυτοδιοικητικές εκλογές πρέπει να αναθεωρήσουν την θέση τους, δεδομένου ότι κανείς δεν μπορεί να μου στερήσει το δικαίωμα να ασκήσω τα συνταγματικά μου πολιτικά δικαιώματα.

Όσοι αντιθέτως προσπάθησαν να εξυπηρετήσουν με τον τρόπο αυτό, ιδιοτελείς σκοπούς και πολιτικές σκοπιμότητες θεωρώντας την απόφασή μου αυτή ως “πολιτικά ανήθικη”, θα κριθούν μαζί με εμένα από το Συριανό λαό, παρότι νομίζω ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος δεν θα αλλάξουν γνώμη, αφού έχουν μάθει να βυθίζονται πάντοτε στις εγωκεντρικές και εγωπαθείς πρακτικές και αποφάσεις, που εφαρμόζουν στην ζωή τους.

4. Σε περίπτωση που εκλεγείτε από ποιο πόστο θα επιθυμούσατε να προσφέρετε τις υπηρεσίες σας;

Επιθυμία μου είναι εφόσον εκλεγώ να ασχοληθώ με διοικητικά θέματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου μας, (διότι διαθέτω την ανάλογη εμπειρία και γνώση στον τομέα αυτό) και με την προϋπόθεση βεβαίως, πράγμα που πιστεύω ακράδαντα ότι θα εκλεγεί ο συνδυασμός “ Η Σύρος που αξίζουμε”. Ασφαλώς για το θέμα θα αποφασίσουν άλλοι και όχι εγώ, όμως από τώρα εκ των προτέρων δηλώνω δημοσίως ότι θα σεβαστώ απολύτως την οποιαδήποτε απόφαση, δεδομένου ότι σκοπός μου είναι να βοηθήσω τον Δήμο και τους συμπολίτες μου και όχι να “αδράξω” την ευκαιρία για την απόκτηση κάποιου τιμητικού αξιώματος, αφού είναι γνωστή σε όλους η μέχρι σήμερα διαδρομή μου και τα πεπραγμένα μου στην τοπική αυτοδιοίκηση.

5. Ένα γενικό σχόλιο εν όψει των εκλογών.

Οι εκλογές αυτές είναι κρίσιμες και καταλυτικές για τον τόπο μας, αφού εφαρμόζεται πλέον ένας πρόσφατος Νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που αναφέρεται τόσο στον τρόπο εκλογής των υποψηφίων συνδυασμών, δημοτικών συμβούλων, κ.λπ. όσο και στον τρόπο συγκρότησης – σύνθεσης του Δημοτικού Συμβουλίου και στις αρμοδιότητες των Κοινοτικών Συμβουλίων και επιβάλλει την λήψη αποφάσεων με υπευθυνότητα και τεκμηριωμένη αιτιολογία από όλους.

Για τον λόγο αυτό χρειάζεται η συνεργασία όλων μέσα στα πλαίσια της δημοκρατικής λειτουργίας της Πολιτείας, του σεβασμού, της αξιοπρέπειας, της ελεύθερης ανταλλαγής απόψεων και θέσεων πάνω στα εκκρεμή ζητήματα για το καλό της κοινωνίας και του καθενός από εμάς ξεχωριστά.