«Θέλουμε αυτός ο τόπος να βρει τον βηματισμό του και την ταυτότητά του»

Συνέντευξη του Εντεταλμένου Συμβούλου Κοινωνικής Υπηρεσίας, ΚΑΠΗ και Παιδικών Σταθμών και εκ νέου υποψηφίου με τον συνδυασμό "Η Σύρος που αξίζουμε" Απόστολου Ρουσσουνέλου

0

«Θέλουμε αυτός ο τόπος να βρει τον βηματισμό του και την ταυτότητά του»

Συνέντευξη στο cyclades24 παραχώρησε ο Εντεταλμένος Συμβούλος Κοινωνικής Υπηρεσίας, ΚΑΠΗ και Παιδικών Σταθμών και εκ νέου υποψήφιος με τον συνδυασμό «Η Σύρος που αξίζουμε» Απόστολος Ρουσσουνέλος.

Ο κ. Ρουσσουνέλος αναφέρθηκε στο έργο που έγινε στους ευαίσθητους αυτούς τομείς στην δημοτική θητεία που ολοκληρώνεται, αναφέρθηκε στον προγραμματισμό που υπάρχει για το μέλλον και κάλεσε τους δημότες να εμπιστευτούν και πάλι τον Γιώργο Μαραγκό και τον συνδυασμό του.

1. Αρχικά ένα σχόλιο για την απόφασή σας να θέσετε εκ νέου υποψηφιότητα στις Δημοτικές εκλογές.

Όπως έχω αναφέρει πάρα πολλές φορές, το 2014 δημιουργήθηκε μια ομάδα νέων ανθρώπων, όλοι καταξιωμένοι στον χώρο εργασίας τους και στην κοινωνία, προσπαθώντας μέσα από την εμπειρία τους να διαχειριστούν τς τύχες του νησιού, προσδίνοντας κάποιες νέες αντιλήψεις και καινοτόμες δράσεις τις οποίες είχαν εφαρμόσει στην εργασιακή τους εμπειρία και δίνοντας άλλες ιδέες και νέα διάσταση στο σύνολο των δραστηριοτήτων του νησιού.

Όλα τα παραπάνω στόχο είχαν να βοηθήσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών του νησιού μας και κατ’ επέκταση την νέα γενιά για να μπορεί να δημιουργήσει και να ονειρευτεί μένοντας στον τόπο τους π.χ. τουρισμός, αναπτυξιακά έργα, έργα κοινής ωφέλειας και πολλά άλλα. Η άποψη μου είναι ότι σε μεγάλο βαθμό τα έχουμε καταφέρει και συνεχίζουμε να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να γίνει αυτό πραγματικότητα σε μεγάλο βαθμό.

2. Από την εκλογή σας αναλάβατε την θέση του Εντεταλμένου Συμβούλου Κοινωνικής Υπηρεσίας, ΚΑΠΗ και Παιδικών Σταθμών. Μιλήστε μας λίγο για το έργο που επιτελέστηκε σε αυτούς τους τόσο ευαίσθητους και σημαντικούς τομείς, τις δυσκολίες που υπήρξαν και τυχόν λάθη-παραλείψεις που θεωρείτε ότι έγιναν.

Κοινωνική Υπηρεσία

Ο τομέας της κοινωνικής υπηρεσίας είναι ένας ευαίσθητος τομέας, λόγω της οικονομικής κρίσης, καθώς και της εφαρμογής των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια. Η Κοινωνική Υπηρεσία αποτελεί την πρώτη γραμμή επικοινωνίας με την καθημερινότητα του απλού πολίτη.

Όπως έχω πει αρκετές φορές, σε συνεντεύξεις καθώς και σε παρουσιάσεις διαφόρων ημερίδων, η δουλειά που γίνεται σε καθημερινή βάση μέσα από τα Κέντρα Κοινότητας είναι πάρα πολύ σημαντική και δεν μπορεί να συνδυαστεί με δημοσιότητα λόγω των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων του κάθε ωφελούμενου.

Τα κέντρα κοινότητας ήταν ότι καλύτερο για την κοινωνική υπηρεσία διότι συνδυάσαμε όλα τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του υπουργείου άμεσα σε εφαρμογή με τους κοινωνικά αδύναμους συμπολίτες μας και το εκπληκτικό είναι ότι όλες οι δράσεις και δραστηριότητες συγκεντρώθηκαν σε ένα χώρο (κτίριο), χωρίς να ταλαιπωρούμε τον δημότη με γραφειοκρατία και με άσκοπες μετακινήσεις σε διάφορες υπηρεσίες.

Τα οφέλη αυτά για την κοινωνία έγιναν ορατά από την πρώτη ημέρα λειτουργία τους. Δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι είμαστε στους πρώτους Δήμους σε σύνολο 352 της χώρας που απορροφήσαμε στο σύνολο όλα τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα προς όφελος της κοινωνίας του νησιού μας.

Θέλω να ευχαριστήσω στο σημείο αυτό όλους του συνεργάτες στην κοινωνική υπηρεσία του Δήμου, διότι χωρίς την συλλογική δουλειά δεν θα μπορούσαμε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα και να πιάσουμε αυτές τις υψηλές αποδόσεις.

Ενδεικτικά αναφέρω με αριθμούς σύμφωνα με το ηλεκτρονικό μητρώο που διαθέτουμε:

  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ: 423 νοικοκυριά
  • ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ: 96 άνθρωποι
  • ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ: ΣΥΡΟΣ 343 άτομα, ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ 719 άτομα
  • ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΥΠΕΡΗΛΗΚΩΝ: 8 δημότες μας
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΩΡΕΑΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ: 49 άνθρωποι
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΩΓΗΣ ΕΥΠΑΘΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ: ΣΥΡΟΣ 39 νοικοκυριά
  • Αυτά τα σημεία αφορούν κλείσιμο έτους 2018.

Παιδικοί Σταθμοί

Το μεγάλο στοίχημα από την ημέρα που αναλάβαμε ήταν μέσα στην δημοτική θητεία οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί να μην έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Γνωρίζετε όλοι ότι πλέον το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των παιδικών σταθμών από το 2017 έχει αλλάξει ριζικά. Πλέον η πολιτεία δεν ξεχωρίζει Δημοτικούς ή ιδιωτικούς σταθμούς, όλοι πρέπει να λειτουργούμε κάτω από συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Από το 2011 οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί λειτουργούσαν με προσωρινές άδειες λειτουργίας και η καταληκτική ημερομηνία της εναρμόνιση τους με τα νέα δεδομένα ήταν 31/7/2018. Όχι μόνο καταφέραμε να πάρουμε οριστική άδεια λειτουργίας κάτω από υψηλές προδιαγραφές, αλλά και να εναρμονιστούμε πλήρως με την νομοθεσία και τις απαιτήσεις που προβλέπει η πολιτεία για την λειτουργία των παιδικών σταθμών.

Εκμεταλλευτήκαμε πλήρως την χορηγία της ΙΚΕΑ μέσα από το AEGEANBALL FESTIVAL ποσού 60.000 Ευρώ και αλλάξαμε τον εξοπλισμό των παιδικών σταθμών στο σύνολο τους. Σε κάθε δομή υπάρχει φάκελλος με όλα τα δικαιολογητικά που προβλέπει η νομοθεσία, καθώς δώσαμε μεγάλη έμφαση στην πυρασφάλεια του κάθε κτιρίου, ώστε πλέον να τρέχουμε εμείς μπροστά από τις απαιτήσεις της πολιτείας και όχι να μας τρέχουν αυτές.

Καταφέραμε μέσα από όλα αυτά και διεκδικήσαμε επιχορήγηση ποσού 200.000 Ευρώ και είμαστε έτοιμοι για την αξιοποίησή τους στο σύνολο των δομών.

ΚΑΠΗ

Η τρίτη ηλικία αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο για το σύνολο των οικονομικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων του νησιού μας. Σαν εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος ανέλαβα τον Νοέμβριο του 2018, σε αυτό το λίγο διάστημα πραγματικά αγάπησα αυτή τη δομή και εργάζομαι καθημερινά, χωρίς λόγια και δημοσιότητα, να μπορέσω να προσφέρω το καλύτερο δυνατόν σε αυτούς τους ανθρώπους.

Καταφέραμε και κάναμε αρκετά πράγματα όπως συνεργασίες και δραστηριότητες με Συλλόγους καθώς και Μ.Κ.Ο. στο κομμάτι προγραμμάτων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Υπήρξε συνεργασία με την Βαρδάκειο Σχολή, λειτουργώντας ευρωπαϊκό πρόγραμμα και πιστοποιώντας τα μέλη μας σε καινοτομίες και νέες τεχνολογίες, κάτι πρωτοποριακό για την τρίτη ηλικία.

Υπήρξε επίσης συνεργασία με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όπου μέλη της τρίτης ηλικίας συνεργάστηκαν με παιδιά του Δημοτικού Σχολείου αναπτύσσοντας ιδέες και πράξεις, κάτω από την επίβλεψη εκπαιδευτικών και κοινωνικών επιστημόνων, δεξιότητες που πραγματικά θα ζήλευαν μεγάλα εκπαιδευτικά ιδρύματα και φυσικά τις καθιερωμένες δραστηριότητες που αναπτύσσονται καθημερινά σε όλους του χώρους των ΚΑΠΗ.

3. Το προεκλογικό σας πρόγραμμα για τη νέα θητεία τι έργα-δράσεις περιλαμβάνει για τον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής;

Το πρόγραμμα του συνδυασμού για την κοινωνική πολιτική είναι ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο από την πρώτη ημέρα της επόμενης δημοτικής θητείας.

Δίνουμε έμφαση στους κοινωνικά αδύναμους συμπολίτες μας, είμαστε δίπλα τους όπως πραγματικά το γνωρίζουν αυτό από την καθημερινή τους επικοινωνία μαζί μας, αξιοποιώντας στο σύνολο όλες τις δράσεις που τρέχει η πολιτεία προς όφελος των κοινωνικά αδύναμων.

Η εμπειρία και η τεχνογνωσία που έχουμε αποκτήσει μας δίνει την σιγουριά της απορρόφησης όλων των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων που θα καλούμαστε σαν υπηρεσία να εκτελέσουμε προς όφελος της κοινωνίας.

Πέρα όμως από όλα αυτά θα ήθελα να ευχηθώ μέσα από την καρδιά μου την επόμενη τετραετία να επισκεφθούν την υπηρεσία πολύ λιγότερα άτομα όχι γιατί δεν θα μπορούμε να τους εξυπηρετήσουμε, αλλά διότι όλοι αυτοί θα έχουν πλέον βρει κάποια θέση εργασίας και θα μπορούν να επιβιώνουν χωρίς την αρωγή της κοινωνικής υπηρεσίας.

4. Ο νέος εκλογικός νόμος με την εφαρμογή της απλής αναλογικής φέρνει καινούρια δεδομένα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αν ο συνδυασμός σας είναι ο νικητής των εκλογών, προτίθεστε να προχωρήσετε στις όποιες συνεργασίες-συμπράξεις κριθούν αναγκαίες για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου;

Η συναίνεση και η συνεργασία, είτε μέσα στις κοινωνίες είτε στο επιχειρείν, έχει δείξει σε παγκόσμιο επίπεδο ότι είναι ότι καλύτερο στις δημοκρατικές κοινωνίες.

Αν κοιτάξετε τα άτομα που απαρτίζουν το συνδυασμό του Γιώργου Μαραγκού όλοι είναι νέα άτομα με όραμα και όρεξη για δουλειά. Αυτό που πιστεύω εγώ και είναι κάτι το οποίο δεν έχει αποτύχει ποτέ, είναι χαμηλοί τόνοι, ευγένεια, αξιοπρέπεια και το τρίπτυχο δουλειά, δουλειά, δουλειά!

Πιστεύω στον Γιώργο Μαραγκό και τους συνεργάτες του, μπορούμε να προσφέρουμε ο καθένας από την μεριά του το καλύτερο για αυτόν τον τόπο, για τα παιδιά μας, για του συμπολίτες μας, για όλους μας.

5. Απομένουν λίγες μέρες πριν οι πολίτες προσέλθουν στις κάλπες, ποιο μήνυμα θα θέλατε να τους στείλετε ενόψει των εκλογών;

Πρέπει να μας εμπιστευθεί ο κόσμος, αν ήταν μέσα σε μία τετραετία να αλλάζαμε την κοινωνία πιστέψτε με θα το είχαμε κάνει. Όλοι θέλουμε αυτός ο τόπος να βρει τον βηματισμό του και την ταυτότητα του. Εμείς έχουμε την δυνατότητα να το κάνουμε, το μόνο που ζητάμε από τον κόσμο είναι να μας εμπιστευθεί.

Το νερό έχει μπει στο αυλάκι και δεν γυρνάει πίσω αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Σας ευχαριστώ.