“Οι πολίτες να επιλέξουν πρόσωπα με ανοιχτά μυαλά και νοοτροπίες”

Να αφήσει την “ασφάλεια της κριτικής του καναπέ” και να κριθεί από τους συμπολίτες του για το αν αξίζει να έχει θέση στα κοινά της Σύρου αποφάσισε για δεύτερη φορά ο Νίκος Νομικός.

Ο υποψήφιος με τον συνδυασμό “Η Σύρος που αξίζουμε” του Δημάρχου Γιώργου Μαραγκού μίλησε στο cyclades24 για τους λόγους που τον οδήγησαν να θέσει υποψηφιότητα, καθώς και για το νέο εκλογικό νόμο και τα διαφορετικά δεδομένα που φέρνει στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Παράλληλα, ο κ. Νομικός αναφέρθηκε στην αναπτυξιακή προοπτική που πρέπει να έχει η Σύρος τα επόμενα χρόνια και κατέθεσε τις δικές του σκέψεις για ένα από τα φλέγοντα ζητήματα του νησιού τα τελευταία χρόνια, την αξιοποίηση του στρατοπέδου σε συνάρτηση με το Πανεπιστήμιο.

1. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που θα είστε υποψήφιος με την παράταξη “Η Σύρος που αξίζουμε”. Ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδήγησαν να θέσετε εκ νέου υποψηφιότητα;

Με τον Γιώργο Μαραγκό μας συνδέει μια μακρά φιλία και εκτίμηση όταν το 2012 μου είχε κάνει την τιμή να βρίσκομαι ανάμεσα στα ιδρυτικά στελέχη του συνδυασμού “Η Σύρος που αξίζουμε”. Η ανάγκη για αλλαγή στη Διοίκηση του Δήμου τότε και η αποτελμάτωση του, ήταν εκ του ουκ άνευ.

Η πρώτη δημοτική θητεία σημαδεύτηκε από σημαντικές αντιξοότητες όπως η αποκορύφωση της οικονομικής κρίσης, το κλείσιμο των τραπεζών, οι περιορισμένοι πόροι στα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων κ.α.

Παρά τις δυσκολίες η Σύρος αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στην απορρόφηση κονδυλίων, για να τρέξουν σημαντικά αναπτυξιακά έργα που βάζουν σήμερα πολύ γερά θεμέλια, ώστε η ανάπτυξη του νησιού την επόμενη μέρα να είναι ισόρροπη και ακόμη πιο δυναμική σε πολλούς τομείς.

Η νέα εποχή και τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία απαιτούν μια τεχνοκρατική διοίκηση την οποία άσκησε με αναμφίβολη επιτυχία ο Γιώργος Μαραγκός και ως εκ τούτου δεν υπήρξε δίλημμα για μένα να θέσω εκ νέου υποψηφιότητα.

Έτσι, για δεύτερη φορά τολμώ να αφήσω την ασφάλεια της κριτικής του καναπέ, να αρθρώσω άποψη και λόγο για τα τεκταινόμενα και να κριθώ από τους συμπολίτες μου αν αξίζω να έχω θέση στα κοινά του τόπου μας.

2. Ο νέος εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά ενδέχεται να οδηγήσει σε συνθήκες πρωτόγνωρες για την αυτοδιοίκηση (Η δημοτική αρχή να μην έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία, τοπικά συμβούλια να έχουν πρόεδρο άλλης παράταξης κλπ.). Θεωρείτε ότι ένα τέτοιο μοντέλο θα μπορέσει να λειτουργήσει και γενικά, αλλά και ειδικά για τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης;

Αναμφίβολα το νέο νομοθετικό πλαίσιο εισάγει μια νέα πολιτική κουλτούρα στην αυτοδιοίκηση, η οποία είναι έξω από τις συνήθεις πολιτικές πρακτικές του σήμερα.

Υπό τις νέες συνθήκες αν δεν επιτευχθεί η απαραίτητη πλειοψηφία σε συμβούλους από την παράταξη που θα πάρει το χρίσμα της Δημοτικής Αρχής, θα απαιτηθούν συναινέσεις, προκειμένου να προχωρήσουν έργα και πολιτικές που κρίνονται απαραίτητες.

Υπό αυτές τις συνθήκες παραταξιακές σκοπιμότητες και αντιπολιτευτικές λογικές ατεκμηρίωτες, θα βαραίνουν όλους όσοι τις συμμερίζονται και τις εφαρμόζουν. Το ΟΧΙ του κάθε συμβούλου αποκτά βαρύτητα και θα πρέπει να επιχειρηματολογείται στο εξής, αφού θα αντιτίθεται στην αναπτυξιακή προοπτική του τόπου.

Επομένως είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό να γίνει κατανοητό από τους συμπολίτες μας, που θα κληθούν να επιλέξουν προσεκτικά τα πρόσωπα που θα βρεθούν στα κοινά, να χαρακτηρίζονται από ανοιχτά μυαλά και νοοτροπίες ώστε να μπορούν να αντιλαμβάνονται την σπουδαιότητα και τη σκοπιμότητα της εκάστοτε πρότασης και να μην ακολουθούν στείρες αντιπολιτευτικές λογικές που θα θέτουν προσχώματα όχι στον Δήμαρχο αλλά στο τόπο.

3. Σε ποιους τομείς θεωρείτε ότι πρέπει να στοχεύσει ο αναπτυξιακός σχεδιασμός για την Σύρο τα προσεχή χρόνια;

Η ανάπτυξη ενός τόπου για να είναι στέρεη, πραγματική και μακροχρόνια δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατη. Όπως θα διαπιστώσατε και από την τρέχουσα δημοτική θητεία έργα έγιναν σε διάφορους τομείς, μερικοί εκ των οποίων αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Για παράδειγμα έργα υποστηρικτικά στη ποιότητα ζωής των πολιτών με ταυτόχρονη τουριστική ανάπτυξη, όπως το αποχετευτικό Βάρης – Μέγα Γιαλού, που από τη μια ανακουφίζει την καθημερινότητα των μόνιμων κατοίκων και από την άλλη βοηθά στην τουριστική ανάπτυξη αυτών των περιοχών, καθώς οι ξενοδοχειακές μονάδες δεν θα αναγκάζονται να αδειάζουν πλέον τους βόθρους τους μεσούσης της σεζόν, ούτε θα ρυπαίνουν τη θάλασσα και τον υδροφόρο ορίζοντα.

Η επέκταση του αεροδρομίου κινείται σε αντίστοιχη λογική. Επίσης η ενίσχυση και η βελτίωση των δημοτικών υπηρεσιών είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τους μόνιμους κατοίκους και τις συναλλαγές τους με το Δήμο όσο και για τον ίδιο το φορέα προκειμένου να μετουσιώσει και να ασκήσει με επιτυχία τις πολιτικές του.

Επομένως, ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της Σύρου θεωρώ ότι πρέπει να είναι ισόρροπος και ισοβαρής σε τομείς και σε περιοχές προκειμένου να είναι επιτυχημένος.

4. Το ζήτημα της παραχώρησης του στρατοπέδου δείχνει να έχει μείνει στάσιμο, ενώ πληθαίνουν οι φωνές για την δημιουργία εγκαταστάσεων για την εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου στη Σύρο. Ποια είναι η άποψή σας για το συγκεκριμένο ζήτημα;

Αυτό πραγματικά είναι ένα δύσκολο θέμα. Αναμφίβολα η στήριξη του Παν/μιου είναι επιβεβλημένη, τα οφέλη στη τοπική κοινωνία είναι πολλά και γνωστά, για αυτό και γίνονται οι προσπάθειες από την Δημοτική Αρχή στην εξεύρεση των απαραίτητων και κατάλληλων χώρων ώστε να παραχωρηθούν στο Πανεπιστήμιο για την απρόσκοπτη λειτουργία του.

Το στρατόπεδο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι καλώς ή κακώς διέπεται από ένα μνημόνιο συναντίληψης, που σημαίνει ότι ανήκει στο στρατό και παραχωρείται προς εκμετάλλευση μόνο αν αποδίδει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανάλογα χρηματικά οφέλη.

Αν στο επόμενο χρονικό διάστημα δεν βρεθεί κάποια τέτοια επένδυση και μπορέσει η δημοτική αρχή να αποσπάσει την ελεύθερη και πλήρη παραχώρηση του χώρου τότε θα δούμε τι μπορεί να χωροθετηθεί εκεί.

Για το συγκεκριμένο χώρο έχουν ακουστεί πολλές προτάσεις κάποιες εκ των οποίων έχουν βάση, όπως αυτή που περιγράφεται και θα μπορούσε να δώσει λύση στο θέμα της στέγασης των αιθουσών διδασκαλίας, οι οποίες δεν θα είναι διάσπαρτες στη πόλη, καθώς και της διαμονής των φοιτητών με τη δημιουργία φοιτητικών εστιών.

Μην ξεχνάμε ότι ναι μεν μιλάμε για τη δημιουργία και δεύτερου τμήματος του Πανεπιστημίου, αλλά ξεχνάμε ότι υπάρχει και ο τουριστικός προσανατολισμός με την άνοδο του airbnb που θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε πρόβλημα εξεύρεσης κατοικιών από τους επιπλέον φοιτητές.

Προσωπικά, θα ήθελα να δω σε εκείνον το χώρο μια Πανεπιστημιούπολη και ένα ωραίο μητροπολιτικό πάρκο με χώρους πρασίνου, υπαίθριων εκδηλώσεων, ποδηλατόδρομο, όπου θα μπορούν γονείς και μικρά παιδιά να ποδηλατούν με ασφάλεια, να απολαμβάνουν το πράσινο, να μπορούν να περπατούν και να οργανώνονται εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους σε έναν ανοιχτό χώρο που σήμερα λείπει παντελώς από το νησί.

loading...

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here