Μια πεζοπορία γνωριμίας με τα φυτά της Άνδρου (ΦΩΤΟ)

Μια πεζοπορία γνωριμίας με τα φυτά της Άνδρου, με πρωτοβουλία των ομάδων του LIFE Andros Park και των εθελοντών του Andros Routes

0

Μια πεζοπορία γνωριμίας με τα φυτά της Άνδρου (ΦΩΤΟ)

Πολλά και ενδιαφέροντα εντόπισαν οι περιπατητές που συμμετείχαν στην εξόρμηση για παρατήρηση αυτοφυών φυτών της Άνδρου, που διοργανώθηκε στην περιοχή της Άρνης και των Ρεμάτων από τις ομάδες του LIFE Andros Park και εθελοντών του Andros Routes, το Σάββατο, 11 Μαΐου.

Συνολικά, συμμετείχαν 41 περιπατητές, με τον μικρότερο να είναι μόλις 2 ετών, μόνιμοι και εποχιακοί κάτοικοι από όλες τις γωνιές του νησιού. Αν και κάπως κουραστική η διαδρομή, ο υπέροχος καιρός, το πηγαίο ενδιαφέρον όσων συμμετείχαν και τα ενδιαφέροντα ευρήματα, αποζημίωσαν όσους αποφάσισαν να αφιερώσουν το πρωινό του Σαββάτου στη γνωριμία με τη φύση της Άνδρου.

Τη ξενάγηση έκαναν οι Δρ. Παναγιώτης Τρίγκας και Δρ. Ηλίας Πολέμης από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τα δύο προγράμματα LIFE που υλοποιούνται στο νησί (LIFE Andros Park, LIFE Terracescape), καθώς και την εθελοντική προσπάθεια Andros Routes που τα τελευταία χρόνια έχει διανοίξει, σηματοδοτήσει και συντηρεί ένα δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών 180km σε όλο το νησί.

Η ξενάγηση ξεκίνησε από το γεφυράκι των Ρεμάτων από όπου και η ομάδα ανηφόρισε παρόχθια κατά μήκος της σηματοδοτημένης διαδρομής 13, σε ένα από τα δάση σκλήθρων που απαντώνται στην Άνδρο. Εκεί ενημερώθηκε για την ιδιαιτερότητα και τη σημασία των δασών σκλήθρων της Άνδρου, των νοτιότερων της Ευρώπης, καθώς και για τις βροχοπτώσεις του 2016 που οδήγησαν στην καταστροφή μέρους τους.

Επίσης, επισημάνθηκε η σημασία της συμβίωσής τους με τα μανιτάρια για τη διατήρηση του δάσους. Στη συνέχεια ανηφορίζοντας προς την Άρνη, κατά μήκος της σηματοδοτημένης διαδρομής 11, εντοπίστηκαν και παρουσιάστηκαν διάφορα είδη φυτών και μανιταριών. Μετά από ένα διάλειμμα στην εκκλησία της Παναγίας στην Άρνη, μέρος της ομάδας συνέχισε ακολουθώντας τη σηματοδοτημένη κυκλική διαδρομή της Άρνης.

Σχεδόν όλα τα δενδρώδη είδη της παραποτάμιας βλάστησης του νησιού βρέθηκαν κατά μήκος της πεζοπορικής διαδρομής , ενώ κοντά στο χωριό Ρέματα τα σκλήθρα κυριαρχούσαν μαζί με τα πλατάνια. Ανηφορίζοντας προς την Άρνη η ομάδα περπάτησε μέσα σε ένα όμορφο δάσος με βελανιδιές, πουρνάρια, σφενδάμια, κοκκορεβυθιές («τσερουβιές» στην τοπική διάλεκτο) και άλλα χαρακτηριστικά μεσογειακά δέντρα και θάμνους. Όμορφα ανθισμένα αγριολούλουδα, όπως τα Ornithogalum nutans, Campanula spathulata, Legousia speculum-veneris και Hypericum perfoliatum στόλιζαν τα ανοίγματα του δάσους.

Αν και ο σκοπός της εξόρμησης ήταν η παρατήρηση φυτών και η εποχή δεν ευνοεί τα μανιτάρια ήταν ευχάριστο το γεγονός ότι εντοπίστηκαν εκπρόσωποι του βασιλείου των μυκήτων όπως ένα «λαόρχι» (μανιτάρι του γένους Bovista), μια «ίσκα» σε κορμό πουρναριού (Fuscoporia torulosa) και ένα «βρωμομανίταρο» (Clathrus ruber).

Επόμενη εξόρμηση για γνωριμία με τα μανιτάρια της Άνδρου το φθινόπωρο, το οποίο ευχόμαστε να είναι αρκούντως βροχερό!

Σεμινάριο δημιουργικής γραφής «Aegean Arts Circle» στη Χώρα Άνδρου

17 χρόνια συμπληρώνονται φέτος, από μία δημιουργική και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δράση, το «Aegean Arts Circle», που διοργανώνεται από την κυρία Amalia Melis. Πρόκειται για μία ξεχωριστή συνάντηση συγγραφέων από όλο τον κόσμο σε ένα workshop δημιουργικής γραφής στην Άνδρο.

Στην ομάδα του workshop συμμετέχουν εννέα (9) συγγραφείς και εκπαιδεύτριά τους θα είναι, όπως και πέρυσι, η κυρία Kathryn “Kitsi” Watterson, βραβευμένη δημοσιογράφος και συγγραφέας εννέα (9) βιβλίων, εκ των οποίων τα τρία έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα των πλέον αξιοσημείωτων των «New York Times».

Τα προηγούμενα χρόνια το εργαστήριο γραφής γινόταν στο Γαύριο, φέτος, όμως, φιλοξενείται στο ξενοδοχείο «Anemomiloi Andros» στη Χώρα Άνδρου και διαρκεί δέκα ημέρες, από αύριο, Πέμπτη, 23 Μαΐου έως το Σάββατο, 1η Ιουνίου.

Να σημειωθεί ότι το Σάββατο, 25 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ανοιχτή για το κοινό, που θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου της συγγραφέως κυρίας Watterson και να συζητήσει μαζί της. Επίσης, θα προσφερθεί κέρασμα με κρασί, από τη διεύθυνση του ξενοδοχείου.

Στην ανοιχτή για το κοινό βραδιά, είναι καλεσμένοι και εκπρόσωποι του Δήμου Άνδρου, ο οποίος συγχαίρει και υποστηρίζει αυτήν τη δράση, που προάγει τις τέχνες, τον πολιτισμό και τον εναλλακτικό τουρισμό.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης: [email protected] ή να καλέσετε στο 6977464754

http://aegeanartscircle.blogspot.gr