“Το πάθος και η αγάπη για το νησί μας βοήθησαν να πετύχουμε πολλά”

Συνέντευξη στο cyclades24 παραχώρησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείο και εκ νέου υποψήφιος με τον συνδυασμό "Η Σύρος που αξίζουμε" Δημήτρης Κοσμάς

“Το πάθος και η αγάπη για το νησί μας βοήθησαν να πετύχουμε πολλά”

Συνέντευξη στο cyclades24 παραχώρησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείο και εκ νέου υποψήφιος με τον συνδυασμό “Η Σύρος που αξίζουμε” Δημήτρης Κοσμάς.

Ο κ. Κοσμάς αναφέρθηκε στους λόγους που τον οδήγησαν να θέσει υποψηφιότητα το 2014, αλλά και τώρα, μίλησε για το έργο που υλοποιήθηκε στο Λιμενικό Ταμείο αυτά τα χρόνια και το “μεγάλο στοίχημα” του master plan του λιμένα Ερμούπολης.

Παράλληλα, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το νέο εκλογικό νόμο, χαρακτηρίζοντας μεν δίκαιο το σύστημα της απλής αναλογικής, αλλά τονίζοντας ότι εφαρμόστηκε χωρίς τον απαιτούμενο διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και την αυτοδιοίκηση.

1. Αποφασίσατε να είστε εκ νέου υποψήφιος με τον συνδυασμό “Η Σύρος που αξίζουμε”. Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση;

Ξεκινώντας αυτό το ταξίδι της εμπλοκής μου στον πολιτικό στίβο το 2014 με τον συνδυασμό «Η Σύρος που Αξίζουμε», γνώριζα ότι θα έπρεπε να δώσω μάχες για την ανάπτυξη και την βελτίωση των συνθηκών που επικρατούσαν μέχρι τότε στο νησί μας.

Οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες δεν ήταν καθόλου εύκολες, για την επίτευξη των στόχων που είχαμε βάλει σαν παράταξη. Το πάθος όμως, η αγάπη για το νησί μας και η δυναμικότητα που υπήρχε μέσα μας, μας βοήθησαν να πετύχουμε πολλά από αυτά που είχαμε οραματιστεί, πολλά από αυτά που βοήθησαν στην σταδιακή ανάπτυξη της οικονομίας και της καθημερινότητας του πολίτη.

Τα αποτελέσματα ορατά. Θεωρώ υποχρέωσή μου όλη αυτή η προσπάθεια, όλα αυτά τα όνειρα που ξεκίνησαν το 2014, να συνεχιστούν με περισσότερη εμπειρία, δυναμικότητα και αγάπη και την επόμενη τετραετία.

Εμπιστεύομαι την παράταξή μου, εμπιστεύομαι τον επικεφαλής αυτής Γιώργο Μαραγκό και είμαι έτοιμος μαζί με τους ανθρώπους που πορεύτηκα στην απελθούσα τετραετία, να υλοποιήσουμε ακόμη περισσότερα έργα, πάντα προς όφελος της ανάπτυξης του νησιού, της βελτίωσης της καθημερινότητας του πολίτη.

2. Θέσατε για πρώτη φορά υποψηφιότητα το 2014, εκλεχτήκατε και πέσατε απευθείας στα… βαθιά, αναλαμβάνοντας την προεδρία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, στο οποίο υπάγονται και άλλα νησιά. Πείτε μας δύο λόγια για το έργο που υλοποιήθηκε αυτή την πενταετία, τις δυσκολίες που υπήρξαν και τυχόν λάθη-παραλείψεις που θεωρείτε ότι έγιναν.

Όντως για μένα ήταν μεγάλο στοίχημα η ανάληψη της προεδρίας του Λιμενικού Ταμείου. Αλλά τα δύσκολα στοιχήματα για να κερδηθούν θέλουν αγώνα, επιμονή, υπομονή και πίστη. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό, γιατί συνεργάστηκα με εξαιρετικούς ανθρώπους, έτοιμους να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για να προχωρήσουμε μπροστά, να προχωρήσουμε με καινοτόμα έργα.

Φυσικά και έγιναν λάθη. Λογικό είναι όταν εργάζεσαι εντατικά να σημειωθούν παραλείψεις. Άλλωστε αλάνθαστος είναι αυτός που δεν κάνει τίποτα.

Οργανωμένα και πάντα με προτεραιότητες, υλοποιήθηκαν πολλά έργα, έργα λιμενικά, έργα που έδωσαν πνοή στη λειτουργία των λιμένων και των τεσσάρων νησιών που εκπροσωπεί το Λιμενικό Ταμείο. Έργα που εξυπηρετούν την καθημερινότητα του πολίτη, βελτιώνοντας σημαντικά το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων και στα τέσσερα νησιά.

Οι δυσκολίες, οι μεγαλύτερες δυσκολίες είναι αυτές της γραφειοκρατίας. Το τέρας που όσο καλή διάθεση και αν έχεις να λύσεις το πρόβλημα, οι χρονικές γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι απαράδεκτα εξοντωτικές.

Άλλες φορές έχουμε τους κριτές και επικριτές που έχουν αναλάβει από μόνοι τους να ελέγχουν (!!!) τα έργα, να αμφισβητούν και να δημιουργούν κωλύματα στην εξέλιξή τους, καθυστερώντας την υλοποίησή τους και την ωφελιμότητα που τυχόν έχουν προς τον πολίτη.

Παρ΄ όλα αυτά προχωρήσαμε και υλοποιήσαμε έργα μικρά και μεγάλα, πάντα προς όφελος της κοινωνίας των τεσσάρων νησιών.

3. Το μεγάλο σας “στοίχημα” είναι το master plan του λιμανιού, για το οποίο το τελευταίο διάστημα δέχεστε έντονη κριτική για κωλυσιεργία και λάθη. Τι απαντάτε σε αυτό και σε τι φάση βρίσκονται οι διαδικασίες για το master plan;

Όπως το είπατε, «μεγάλο στοίχημα» η έγκριση του master plan του λιμένα της Ερμούπολης. Θεωρώ ότι είναι το πλέον αναπτυξιακό πρόγραμμα που τρέχει αυτή τη στιγμή για το νησί μας.  Ο σχεδιασμός της μεταφοράς του λιμένα από τη σημερινή θέση στη θέση Λαδόπουλου, θα ωφελήσει και θα λύσει προβλήματα που τα τελευταία χρόνια ταλανίζουν και μένουν άλυτα.

Μιλάω για την επίλυση του κυκλοφοριακού, τους χώρους στάθμευσης, την κρουαζιέρα και τον ιστιοπλοϊκό τουρισμό και άλλα πολλά που αν υλοποιηθούν θα εκτινάξουν το νησί μας σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της έγκρισης του master plan, αφού έχουμε συμμορφωθεί πλήρως με τις υποδείξεις των αρμόδιων υπουργείων και ευελπιστώ στο αμέσως επόμενο, άμεσο χρονικό διάστημα να είμαστε το πρώτο λιμάνι στο Αιγαίο που θα έχει εγκεκριμένο λειτουργικό σχεδιασμό.

4. Ο νέος εκλογικός νόμος και η εφαρμογή της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση θεωρείτε πως είναι προς όφελός της ή θα δημιουργήσει προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των Δήμων;

Προσωπική μου άποψη είναι ότι υπό τον μανδύα ενός δικαιότερου εκλογικού συστήματος, κρύβεται η αποδόμηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την λογική της σημερινής κυβέρνησης του «ότι δεν ελέγχουμε, το απαξιώνουμε».

Η απλή αναλογική είναι δίκαιο αναλογικό σύστημα, χρήσιμο για την πρόοδο κάθε τόπου. Όμως μόνο με διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και την Αυτοδιοίκηση θα μπορούσε να διαμορφωθεί εκλογικός νόμος που δεν θα προσέβαλε την αρχή της Λαϊκής κυριαρχίας, θα εξασφάλιζε ομαλή πολιτική ζωή και θα ήταν σύμφωνος με τις Δημοκρατικές αρχές.

Ο νόμος δεν απαντά στο αίτημα για ισχυρή Ευρωπαϊκή Αυτοδιοίκηση, ούτε διδάσκεται από την Ευρωπαϊκή εμπειρία. Αντίθετα οδηγεί σε ακυβερνησία, συναλλαγή και απαξίωση του θεσμού.

Η έλλειψη πλαφόν εισόδου, ακόμα και στην β΄ κατανομή που εισάγει ο νέος νόμος σε όσους συνδυασμούς δεν έλαβαν καν το εκλογικό μέτρο, θα δώσει θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο σε κάθε γραφικό ακόμα και ακραίο στοιχείο.

Γιατί να μην εκλέγεται ο Δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή; Τι να την κάνει ένας Δήμαρχος την επικράτηση με 50 συν 1 τη δεύτερη Κυριακή όταν οι Δημοτικοί του Σύμβουλοι θα έχουν εκλεγεί την πρώτη Κυριακή αναλογικά και θα αποτελούν μειοψηφία; Η κουλτούρα των συγκλίσεων που επικαλούνται οι κυβερνητικοί φωστήρες, δεν επιβάλλεται με νόμο. Καλλιεργείται στην κοινωνία και διδάσκεται στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Έντιμες προγραμματικές συγκλίσεις γίνονται μόνο πριν από τις εκλογές και ανακοινώνονται στο εκλογικό σώμα. Φοβάμαι ότι μετά την πρώτη Κυριακή μόνο συναλλαγή, εκβιασμοί, παζάρια και εν γένει διαπλοκή μπορεί να προκύψει.

5. Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους δημότες της Σύρου ενόψει των εκλογών της 26ης Μαΐου;

Οι εκλογές της 26ης Μαΐου για το νησί μας είναι οι σοβαρότερες των τελευταίων χρόνων. Πρέπει με νηφαλιότητα, σωστή σκέψη να αποφασίσουν οι Δημότες, αν θέλουν το πισωγύρισμα στους παλιούς, αραχνιασμένους και θιασώτες ενός περασμένου και πεθαμένου παρελθόντος ή την συνέχεια της ανάπτυξης, των έργων και της ανάταξης του τόπου μας.

Η παράταξη που προχώρησε μπροστά, που πέρασε το νησί στην επόμενη ημέρα πριν 5 χρόνια, η παράταξη που θα οδηγήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη τη Σύρο, είναι η παράταξη «Η Σύρος που Αξίζουμε».

Το νησί μας χρειάζεται Δήμαρχο με Αποφασιστικότητα, Τόλμη, Διεκδικητικότητα και προ πάντων Αποτελεσματικότητα. Και αυτόν τον Δήμαρχο τον έχουμε. Είναι ο σημερινός Δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος είναι ικανός με τους συνεργάτες του να συνεχίσει την ανάπτυξη, την εξωστρέφεια και την δημιουργία, προσφέροντας ένα ελπιδοφόρο μέλλον στους κατοίκους της Σύρου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here