«Να προσθέσω και εγώ ένα μικρό λιθαράκι στο μεγάλο οικοδόμημα που λέγεται Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου»

Ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Σύρου με την παράταξη “Πνοή Δημιουργίας Νοτίου Αιγαίου” Ανδρέας Παγώνης μιλά στο cyclades24

0

«Να προσθέσω και εγώ ένα μικρό λιθαράκι στο μεγάλο οικοδόμημα που λέγεται Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου»

Το “βάπτισμα του πυρός” στην τοπική αυτοδιοίκηση αποφάσισε να πάρει στις εκλογές της 26ης Μαΐου ο Ανδρέας Παγώνης, θέτοντας υποψηφιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Σύρου με τον συνδυασμό “Πνοή Δημιουργίας Νοτίου Αιγαίου” με επικεφαλής τον Χαράλαμπο Κόκκινο.

Ο κ. Παγώνης μίλησε στο cyclades24 για αυτή του την απόφαση, τονίζοντας πως θεωρεί ότι είναι καθήκον για κάθε πολίτη και ειδικότερα των νέων να είναι ενεργός. Η εμπειρία του στον χώρο του εθελοντισμού θεωρεί πως είναι το καλύτερο εχέγγυο ώστε να προσθέσει και αυτός ένα μικρό λιθαράκι στο οικοδόμημα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Παράλληλα, συνέστησε στους ψηφοφόρους να επιλέξουν άτομα και όχι συνδυασμούς, τονίζοντας πως σε όλες τις παρατάξεις υπάρξουν ικανά και άξια στελέχη με διάθεση προσφοράς.

Τέλος, για το “πολεμικό κλίμα” που χαρακτηρίζει την προεκλογική περίοδο όσον αφορά στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ανέφερε πως οι πολίτες έχουν κουραστεί από τις αντιπαραθέσεις και πρέπει οι τόνοι να πέσουν το γρηγορότερο δυνατό ώστε όλοι να επικεντρωθούν στην αναπτυξιακή πορεία της Περιφέρειας.

  1. Αρχικά θα θέλαμε ένα σχόλιο για την απόφασή σας να θέσετε υποψηφιότητα στις Περιφερειακές εκλογές.

Θεωρώ ότι σε μια χώρα δημοκρατική, είναι καθήκον του κάθε πολίτη να είναι ενεργός. Πιστεύω ότι ο κάθε πολίτης, οφείλει να διαφυλάττει τους θεσμούς της δημοκρατίας και να αγωνίζεται ώστε η Αυτοδιοίκηση ως θεσμός, να μην χάσει την εμπιστοσύνη προς την κοινωνία και να διατηρήσει την άμεση επαφή της με αυτήν και τα καθημερινά προβλήματά της.

Ας μην ξεχνάμε ότι η ανάγκη αυτή πολλαπλασιάζεται την εποχή που ζούμε, καθώς η πολυεπίπεδη κρίση που βιώνουμε όλοι μας, έχει ως απόρροια το να κλυδωνίζονται οι Θεσμοί, να υποσκελίζονται οι Αξίες στον βωμό του συμφέροντος και η Πολιτική να απαξιώνεται στα μάτια των πολιτών.

Η αναμενόμενη και συνεπαγόμενη απομάκρυνση της νέας γενιάς από την ενεργό δράση και την διεκδίκηση της για ένα καλύτερο μέλλον, δεν δίνει περιθώριο σε κανέναν να μείνει άπραγος. Αν όχι τώρα, τότε πότε; Αν όχι εμείς, τότε ποιος; Αν όχι στο πολιτικό στίβο, τότε που;

Κατά την γνώμη μου η μόνη ενδεικνυόμενη δράση είναι η ενεργή συμμετοχή στα κοινά. Αν θέλετε, θεωρώ υγεία το ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός υποψηφίων και ας έχει καυτηριαστεί ποικιλοτρόπως. Σίγουρα δεν κάνουμε όλοι για όλα αλλά αυτό είναι αρμοδιότητα του πολίτη να το επιλέξει, συμμετέχοντας στην κορυφαία στιγμή της Δημοκρατίας. Τις εκλογές.

2. Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν να συμπορευτείτε με τον συνδυασμό «Πνοή Δημιουργίας Νοτίου Αιγαίου»;

Όπως και δήλωσα δημόσια από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας μου, αποφάσισα να στρατευτώ σε έναν συνδυασμό χωρίς κομματικό πρόσημο, ζητώντας από τους συμπολίτες μου, πρώτα από όλα να λάβουν θέση στην εκλογική διαδικασία ψηφίζοντας αβίαστα, αυτό που εκείνοι θα επιλέξουν.

Στο ψηφοδέλτιό μας δεν κυριαρχούν τα κόμματα, άλλα το αίσθημα ευθύνης απέναντι στις προκλήσεις που έρχονται και όλοι ξέρουμε ότι αυτές θα είναι πολλές.

3. Πως κρίνετε το έργο της απερχόμενης Περιφερειακής Αρχής για το Νότιο Αιγαίο γενικότερα, αλλά και την Σύρο ειδικότερα;

Πιστεύω ότι σημασία πλέον για τον πολίτη δεν έχει το να επισημανθούν οι όποιες παραλήψεις και τα “κακώς κείμενα”, καθώς δεν χρειάζεται εμάς για να κρίνει.

Οι ψηφοφόροι, έχουν πλέον άποψη για «τα έργα και τις ημέρες» της σημερινής διοίκησης της Περιφέρειας. Μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματα τους από τα πεπραγμένα της, καθώς αυτά είναι οφθαλμοφανή και μετρήσιμα, ακόμα και με έναν απλό περίπατο στο νησί μας.

Σίγουρα η καλοπροαίρετη κριτική σε αυτούς που  διοικούν θα είναι πάντα εποικοδομητική και έχει ως μόνο αντίκτυπο την πρόοδο, αλλά αυτό επαφίεται, στο κατά πόσο ο δέκτης της κριτικής αυτής, έχει την διάθεση να την χρησιμοποιήσει θετικά.

Αυτό που σίγουρα έχω να επισημάνω είναι ότι η δημαγωγία και ο αυταρχισμός ποτέ δεν έλυσαν προβλήματα, αλλά αντίθετα δημιούργησαν καινούργια. Κατά συνέπεια, ο μόνος τρόπος επίλυσης των προβλημάτων που μας απασχολούν είναι η προώθησή τους μέσα από την δημιουργική πολιτική δράση και την συναίνεση.

4. Η προεκλογική περίοδος για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου χαρακτηρίζεται από αρκετή ένταση, αντεγκλήσεις, ακόμα και «χτυπήματα κάτω από τη μέση» ανάμεσα στους υποψήφιους συνδυασμούς. Το σχόλιο σας πάνω σε αυτό.

Δεν θα ήθελα να μπω σε αυτήν την συζήτηση. Θεωρώ ότι δεν προσφέρει κάτι το να πέσει και άλλο «λάδι στην φωτιά», με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Ειλικρινά σέβομαι την πορεία και την προσωπικότητα του κάθε φαινομενικά πολιτικού αντιπάλου. Και αναφέρω την λέξη φαινομενικά γιατί όλοι μας αγωνιζόμαστε για το καλό της Περιφέρειας μας και ο καθένας καταβάλλει την προσπάθεια του και κρίνεται για τον τρόπο που το κάνει.

Θεωρώ ότι ο πολίτης έχει κουραστεί να παρατηρεί εντάσεις και αντιπαραθέσεις και δεν ενδιαφέρεται πλέον για αυτά. Έχουμε όλοι την ευθύνη να είμαστε παρόντες και αρωγοί στα ζητήματα που αφορούν την Περιφέρεια μας και αυτό θα πρέπει να γίνει από την επόμενη ημέρα.

Όσο πιο γρήγορα πέσουν οι τόνοι και σηκωθούν τα μανίκια όλων τόσο πιο εύκολη θα είναι η πορεία της Περιφέρειας μας προς την ανάπτυξη. Αυτό νομίζω μας αφορά όλους και μόνο με συνεργασία μπορεί να επιτευχθεί.

5. Ο νέος εκλογικός νόμος και η εφαρμογή της απλής αναλογικής φέρνει νέα δεδομένα στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπου είναι πιθανό να χρειαστεί συναίνεση και συνεργασίες για να μπορέσει να λειτουργήσει το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ποια θα είναι η στάση σας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Όντως το νέο νομοθετικό πλαίσιο αλλάζει τα δεδομένα στην Δημόσια Διοίκηση.

Πλέον η κάθε ψήφος στα συμβούλια που θα σχηματιστούν, έχει ακόμα πιο αυξημένη βαρύτητα και δεν δίδεται πλέον περιθώριο σε κανέναν να λειτουργεί με αυστηρούς κανόνες παραταξιακής ή κομματικής πειθαρχίας.

Το σύνολο του περιφερειακού συμβουλίου οφείλει να λειτουργεί με γνώμονα την ενότητα, το κοινό συμφέρον των νησιών μας, ξεπερνώντας τις όποιες ιδεολογικές ή κομματικές διαφορές και αυτό πιστεύω είναι ένα δεδομένο που θα πρέπει να λάβει υπόψη του, ο κάθε ψηφοφόρος, επιλέγοντας ανθρώπους που θα ενώνουν και δεν θα διχάζουν. Θα συνθέτουν και δεν θα διαλύουν. Ανθρώπους που επιδιώκουν τη συνεργασία, τη συναίνεση. Το Νότιο Αιγαίο μας αφορά όλους και οι ευθύνες όλων μας θα είναι πραγματικά ιστορικές.

Η προσωπική μου πορεία έχει αποδείξει ότι έως σήμερα, διατηρώ αυτό το σκεπτικό σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μου. Επίσης είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες του Νότιου Αιγαίου θα έχουν έναν ευχάριστο πονοκέφαλο, σκεπτόμενοι στο ποιον να ψηφίσουν, καθώς τέτοιοι υποψήφιοι υπάρχουν σε όλα τα σχήματα. Το τελευταίο δε πιστεύω ότι είναι ότι πιο αισιόδοξο μπορεί να βγει ως συμπέρασμα από αυτήν την εκλογική αναμέτρηση.

6. Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους πολίτες της Σύρου και του Νοτίου Αιγαίου ενόψει των εκλογών της 26ης Μαΐου;

Θα ξεκινήσω από την προτροπή στο να δώσουν το παρών στην – όπως ανέφερα και παραπάνω – κορυφαία στιγμή της Δημοκρατίας και να μην αφήσουν κανέναν να επιλέξει για εκείνους. Ας μην ξεχνάμε ότι η συμμετοχή στις εκλογές, ασχέτως επιλογής, δηλώνει ψήφο εμπιστοσύνης στη Δημοκρατία.

Να έχουν υπόψη ότι, η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές, δεν συνδέεται απλά με το ότι οι πολίτες ψηφίζουν συνδυασμούς. Θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα κατά την άποψη μου, στο ότι πρωτίστως ψηφίζουν άτομα! Άτομα τα οποία θα εργαστούν από κοινού για το καλό της Περιφέρειας μας και να επιλέξουν αυτούς που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση.

Προσωπικά πιστεύω ότι μέσα από την εμπειρία που απέκτησα αφιερώνοντας ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου στον εθελοντισμό και την προσφορά στον συνάνθρωπο, μου δόθηκαν τα εχέγγυα ώστε να μπορώ πραγματικά να προσφέρω στο κοινωνικό σύνολο και να ζητήσω την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου.

Με την υποψηφιότητα μου, ζητώ να μου δοθεί η ευκαιρία να συνδράμω με όλες τις δυνάμεις μου, ώστε να προσθέσω και εγώ ένα μικρό λιθαράκι στο μεγάλο οικοδόμημα που λέγεται Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Η ψήφος τους θα με τιμήσει ιδιαίτερα.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την φιλοξενία και να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλους ανεξαιρέτως τους υποψηφίους.