“Η νίκη θα είναι της Σύρου που αξίζουμε”

Συνέντευξη της Αντιδημάρχου Πολιτισμού και εκ νέου υποψήφιας με τον συνδυασμό "Η Σύρος που αξίζουμε" Θωμαής Μενδρινού

“Η νίκη θα είναι της Σύρου που αξίζουμε”

Λίγα εικοσιτετράωρα απομένουν για την διεξαγωγή των εκλογών της 26ης Μαΐου, όπου οι δημότες της Σύρου θα κληθούν να επιλέξουν τη νέα Δημοτική Αρχή του νησιού.

Ένα από τα πρόσωπα που ξεχώρισαν στην θητεία που ολοκληρώνεται ήταν η Θωμαή Μενδρινού, ένα νέο και άφθαρτο πρόσωπο που ανέλαβε το πολύ σημαντικό κομμάτι του Πολιτισμού και κατάφερε να ξεχωρίσει με το έργο που παρουσίασε, αποσπώντας τα θετικά σχόλια ακόμα και των “αντιπάλων” της.

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού μίλησε στο cyclades24 για το έργο που υλοποιήθηκε αυτή την πενταετία, τους λόγους που τον οδήγησαν να εμπλακεί στα κοινά, ενώ έστειλε το δικό της μήνυμα στους δημότες της Σύρου και τους λόγους για τους οποίους πρέπει να εμπιστευτούν ξανά την παράταξη “Η Σύρος που αξίζουμε” και τον Γιώργο Μαραγκό.

  1. Θέσατε για πρώτη φορά υποψηφιότητα το 2014 και για πολλούς, ακόμα και από αντίπαλα “στρατόπεδα”, αποτελέσατε την ευχάριστη έκπληξη της θητείας που ολοκληρώνεται. Ένα σχόλιο για την απόφασή σας να ασχοληθείτε με τα κοινά και για τους λόγους που θέσατε εκ νέου υποψηφιότητα.

Με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης, την οποία φέρω αυτά τα 5 χρόνια, δούλεψα σκληρά, με προσωπική θυσία, άκουγα με προσοχή και είχα την δική μου κρίση και πολιτική άποψη, υποστηρίζοντας την πάντα με επιχειρήματα. Αυτό εκτιμήθηκε σχεδόν από όλους, διότι όταν μιλάς με ειλικρίνεια και με σεβασμό, δεν έχουν λόγω να μη στο αναγνωρίσουν.

Η στήριξη του κόσμου μου έδωσε δύναμη να συνεχίσω και να θέσω εκ νέου υποψηφιότητα, η πίστη μου σε αυτή την ομάδα που λέγεται «Η Σύρος που Αξίζουμε» και το έργο της!

  1. Αν και οι πόροι για τον τομέα του Πολιτισμού μειώθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια, καταφέρατε να παρουσιάζετε ένα αξιόλογο πολιτιστικό πρόγραμμα κάθε χρόνο. Δύο λόγια για το έργο που έγινε αυτή την πενταετία και τι περιλαμβάνει ο προγραμματισμός στον τομέα του Πολιτισμού σε περίπτωση που είστε και πάλι Δημοτική Αρχή.

Θωμαή Μενδρινού, αντιδήμαρχος, συνέντευξηΟι πόροι μειώθηκαν γύρω στο 40%. Παρ’ όλα αυτά εμείς, έπειτα από αλλεπάλληλες προσπάθειες, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε ένα πλούσιο και ποιοτικό πολιτιστικό πρόγραμμα με νέα Φεστιβάλ, εξασφαλίσαμε τον έγκαιρο προγραμματισμό με την ανακοίνωση των Φεστιβάλ ένα έτος πριν και τέλος στοχεύσαμε σε μια επιθετική επικοινωνιακή πολιτική με προβολή του νησιού μας σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό ως το «Νησί των Φεστιβάλ»! Αυξήσαμε τα έσοδα στους χώρους Πολιτισμού κατά 30% με τη συνεχή και ορθή λειτουργία τους.

Το Θέατρο Απόλλων ήταν ένας από τους βασικούς μας στόχους. Εξασφαλίσαμε με συνεχείς ενέργειες και παρεμβάσεις αναβάθμισής του το πιστοποιητικό πυροπροστασίας, δημιουργήσαμε και εφαρμόζουμε τον Κανονισμό Λειτουργίας του Θεάτρου που συμβάλλει καθοριστικά στην διαφύλαξή του και στην ορθή λειτουργία του, εξασφαλίσαμε με χορηγίες τον επαναχρωματισμό των εξωτερικών όψεων και κάναμε σημαντικές παρεμβάσεις στον εκσυγχρονισμό του τεχνικού εξοπλισμού, δημιουργήσαμε ένα καλαίσθητο έντυπο σε τρεις γλώσσες και έχουν να γίνουν πολλά ακόμη, όπως ο εξωτερικός του φωτισμός, η δημιουργία εξωτερικού στεγάστρου, όπως παλαιότερα, και άλλες παρεμβάσεις που να αναδεικνύουν και να προφυλάσσουν αυτό τον πολιτιστικό θησαυρό.

Εστιάσαμε σε έναν πολιτισμό με επίκεντρο τον άνθρωπο, με επίκεντρο το παιδί. Στηρίξαμε οικονομικά με εκδηλώσεις κληροδοτήματα, φορείς, εξασφαλίσαμε πρόσβαση σε ΑΜΕΑ σε αρκετούς πολιτιστικούς χώρους και συνεχίζουμε να το κάνουμε, δημιουργήσαμε θεσμούς, όπως το παιδικό εικαστικό εργαστήρι προς όφελος των παιδιών, το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κυκλάδων, αναδεικνύοντας την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου μας, δημιουργήσαμε το χριστουγεννιάτικο πολιτιστικό πρόγραμμα με τις εικόνες του Δημαρχείου μας να ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα, το Συριανό Καρναβάλι απέκτησε ταυτότητα πλέον ως «Γεώργιος Σουρής» με ένα πολιτιστικό πρόγραμμα διάρκειας ενός μήνα και με συμμετοχές ομάδων από όλη την Ελλάδα, στηρίξαμε και αποτελεί προτεραιότητα η ξεχασμένη ιστορική Φιλαρμονική μας, η οποία διανύει την καλύτερη περίοδο λειτουργίας της την τελευταία δεκαετία με 5 υπαλλήλους προσωπικό, όταν η Αρχιμουσικός ήταν πάντα μόνη με συσσωρευμένα προβλήματα, εμπνευστήκαμε επιμεληθήκαμε και καταρτίσαμε ένα καινοτόμο έργο, την ψηφιακή έκθεση Μάρκου Βαμβακάρη, μια σπάνια για τα ελληνικά δεδομένα καινοτομία με εξασφάλιση χρηματοδότησης 200.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ που θα κοσμεί τον λόφο της Άνω Σύρου, αναδείξαμε το Πνευματικό Κέντρο Άνω Σύρου με μια γενναία επισκευή και αλλαγή των κουφωμάτων, τα οποία ήταν σε κακή κατάσταση, δημιουργήσαμε δύο νέους εκθεσιακούς χώρους στο λόφο που παλαιότερα ήταν αποθήκες, συντηρήσαμε και αναδείξαμε την προτομή Φερεκύδη στον Βορνά και πραγματοποιήσαμε εκδηλώσεις σε χώρους που δεν είχαν γίνει ξανά, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Σύρου, όπως στην Απάνω Μεριά, στην Πλατεία Αγ.Αντωνίου, στο θεατράκι και αλλού, στοχεύσαμε σε εκδηλώσεις με σκοπό την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, όπως Παγκόσμια Ημέρα Χορού κτλ., πραγματοποιήσαμε αξιοπρεπώς εκδηλώσεις πανελλαδικής εμβέλειας, όπως η Έκθεση του κ. Κώστα Βαρώτσου, η Έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης, εκδηλώσεις με την Εθνική Λυρική Σκηνή κ.ά.

Όλα αυτά, βέβαια, δε θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς την πολύτιμη συμβολή των υπηρεσιακών στελεχών του Τμήματος Πολιτισμού, τους οποίους ευχαριστώ από καρδιάς. Όταν ανέλαβα, δεν υπήρχε προσωπικό στο Γραφείο Πολιτισμού. Ξεκινήσαμε από το μηδέν, διεκδικήσαμε τη στελέχωσή του και το καταφέραμε.

Στοχεύουμε στην ανάδειξη της Απάνω Μεριάς μέσω της αξιοποίησης των αρχαιολογικών χώρων (Καστρί, Χαλανδριανή), με τη βοήθεια ψηφιακών εφαρμογών, στη δημιουργία νέων κυψελών πολιτισμού, όπως η μόνιμη έκθεση «Μάνος Ελευθερίου» στο πρώην Πάνθεον και ένας υπερσύγχρονος πολιτιστικός χώρος που να τιμά τη μνήμη, το έργο και την προσφορά του, στη θέση του Λατομείου «Καραβέλα», στην αποκατάσταση του Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης, μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, με έμφαση στην ενεργειακή αναβάθμισή και στον εκσυγχρονισμό του, στην αξιοποίηση του κτιρίου της Αικ. Προβελέγγιου, στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με στόχο τη δημιουργία πολιτιστικού χώρου, στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, με ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού και προσέλκυση επισκεπτών υψηλού επιπέδου μέσω στοχευμένων εκδηλώσεων, στην αναβάθμιση και ανάδειξη του Ενυδρείου (αποκατάσταση δεξαμενών, προωθητικό υλικό) και στην αξιοποίησή του ως χώρου ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης σε περιβαλλοντικά θέματα, στην διεκδίκηση της ίδρυσης παραρτήματος του Υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να επιταχύνονται οι αδειοδοτήσεις των καταστημάτων και των ιστορικών κτιρίων κ.α.

  1. Ο συνδυασμός σας πέτυχε μία καθαρή εκλογική νίκη στις προηγούμενες εκλογές, ωστόσο η θητεία σας συνοδεύτηκε από τις αποχωρήσεις αρκετών στελεχών. Τι έχετε να σχολιάσετε πάνω σε αυτό;

Το δύσκολο στις μέρες μας είναι να μένεις ακέραιος, να μην κάνεις πίσω πάρα τις δυσκολίες, να μένεις και να διεκδικείς, να υποστηρίζεις τις απόψεις σου με οποιοδήποτε κόστος, να μένεις να παλέψεις για το καλύτερο.

Αυτή την εντολή έχουμε από τους Συριανούς, πέρα από φιλοδοξίες και ματαιοδοξίες. Ο εύκολος δρόμος είναι η αποχώρηση ο δύσκολος είναι η συνεργασία και η σκληρή δουλειά, όχι με λόγια αλλά με πράξεις.

  1. Απομένουν λίγες μέρες για τη διεξαγωγή των εκλογών. Ένα σχόλιο για την προεκλογική περίοδο.

Ο κόσμος έχει ανάγκη να τεθούν οι θέσεις και οι απόψεις των υποψήφιων Δημάρχων σε ένα τραπέζι διαλόγου μπροστά στους πολίτες ανοιχτά, έχει ανάγκη από μια ουσιαστική και εποικοδομητική αντιπαράθεση απόψεων και όχι από έναν ακατάσχετο μηδενισμό του έργου της Δημοτικής Αρχής, χωρίς προτάσεις και θέσεις σε καίρια ζητήματα του τόπου.

Έχει ανάγκη από νέους ανθρώπους με όραμα, αποφασιστικότητα, υπευθυνότητα, εργατικούς, με πάθος γι’ αυτό που κάνουν, ανθρώπους με επαγγελματισμό. Από αυτούς τους ανθρώπους απαρτίζεται το ψηφοδέλτιο του κ. Γιώργου Μαραγκού.

  1. Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους δημότες της Σύρου; Για ποιους λόγους πρέπει να εμπιστευτούν και πάλι τον συνδυασμό σας;

Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για τη στήριξη τους σε αυτόν τον δύσκολο δρόμο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Χτίσαμε μια ειλικρινή σχέση που με κάνει συνειδησιακά και πολιτικά να νιώθω ικανοποιημένη για το έργο, το οποίο κατέθεσα, και όσο μου δίνουν αυτή την δύναμη οι δημότες θα συνεχίζω να προσφέρω στον τόπο μας!

Ο Συριανός έχει επιλέξει την ικανότερη παράταξη και δεν είναι άλλη από τη «Σύρο που Αξίζουμε», αυτό εισπράττουμε καθημερινά από τον κόσμο. Το αποτέλεσμα της Κυριακής θα επισφραγίσει την προσπάθεια μας για μια καλύτερη Σύρο.

Θα είναι η νίκη της Σύρου που Αξίζουμε, η νίκη του νησιού μας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Στην Σύρο το «Νήσος Μύκονος»