Για την Φολέγανδρο που αγαπάμε

Να ευχηθούμε καλή θητεία; Ή μήπως να αισθανθούμε ντροπή και αγανάκτηση; Τι από όλα αυτά αγαπητοί συμπατριώτες μου; Τι απ’ όλα, κύριοι, εσείς όλοι που αποφασίσατε να συμπορευθείτε με ένα συνδυασμό που οι πράξεις, οι ιδέες και τα πιστεύω του, μόνο αγάπη δεν μας άφησαν όλα αυτά τα 25 χρόνια διακυβέρνησης του τόπου!

Ας ξεκινήσουμε με τα λεγόμενα έργα που τόσο πολύ θέλουν διαφημίζουν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και ο Δήμαρχος κ. Βενιός.

Στην αρχή της πορείας είδαμε κάποια έργα τα οποία έγιναν βεβαίως σε συνεργασία με την τότε νομαρχία Κυκλάδων και μετέπειτα περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου! Ασφαλτοστρώσεις και διάνοιξη νέου επαρχιακού δικτύου, υδροδότηση οικισμών, δημιουργία αθλητικού γηπέδου (αν το θεωρούν γήπεδο αυτό το κομμάτι γης, το οποίο κάποιος, που δεν γνωρίζει την χρηστικότητα του χώρου, θα έλεγε πως είναι ένα οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο που το μόνο που το κάνει να ομοιάζει με γήπεδο είναι τα 2 μεταλλικά τέρματα) ένα γήπεδο ποδοσφαίρου λοιπόν, κάποιους χωματόδρομους σε παραλίες, που τι και αν έχουν παρέλθει 15 χρόνια απ’ την διάνοιξη τους, ακόμη χωματόδρομοι παραμένουν, άκρως επικίνδυνοι και ακατάλληλοι! Έναν χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (το οποίο έργο έγινε με κεφάλαια από το ΕΣΠΑ καθώς και την συνδρομή της Περιφέρειας). Το έργο, για το οποίο ο Δήμος είναι αρμόδιος για την καλή λειτουργία του, και παρά την νεότητα των εγκαταστάσεων, είναι παρατημένο στο έλεος του Θεού, οι εγκαταστάσεις του σαπίζουν απ’ τα στοιχεία της φύσης καθώς ο χρόνος περνάει. Η  πλαγιά αυτή ήταν κάποτε ένας μεγάλος ελεύθερος βοσκότοπος, τώρα αν κοιτάξει κανείς θα δει χιλιάδες πλαστικές σακούλες να έχουν γεμίσει κυριολεκτικά το βουνό, προκαλώντας τεράστια και ανυπολόγιστη μόλυνση στον περιβάλλοντα χώρο, στα παρθένα μας βουνά, και στην άγρια ομορφιά του τοπίου, θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο τα ελεύθερα αιγοπρόβατα και την επιβίωση τους εκεί! Μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, που φτάνει μέχρι της παρυφές του κεντρικού λιμανιού του νησιού, το οποίο αποτελεί άλλο ένα επιτυχημένο έργο! Η Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, που κατασκευάστηκε επίσης μέσω χρηματοδότησης ΕΣΠΑ και την αρωγή της Περιφέρειας μας, μένει ένα άδειο κτήριο με μηδενικό ενδιαφέρον από τον Δήμο! Το παρέδωσε άδειο και με κατασκευαστικά λάθη, ας είναι καλά οι εθελοντές κάτοικοι του νησιού, σύλλογοι και φορείς, οι οποίοι με δικά τους χρήματα ανέλαβαν τον εξοπλισμό της καθώς και την αξιοποίηση του υπόγειου χώρου της που είχε μετατραπεί σε αποθήκη! Η Δημοτική βιβλιοθήκη της Χώρας Φολεγάνδρου (δωρεά ιδιώτη τα βιβλία) παραμένει κλειστή και αναξιοποίητη! Ο Βιολογικός καθαρισμός λυμάτων Καραβοστάσι: αυτός από τύχη λειτουργεί ομαλά!

Η Αφαλάτωση Φολεγάνδρου: άλλο ένα έργο που θέλει η παράταξη του κ. Βενιού να υπερηφανεύεται ότι δημιούργησε, δωρεά του ευεργέτη μας εφοπλιστή – πλοιοκτήτη που κατέχει μια από τις κορυφαίες ναυτιλιακές εταιρίες στον κόσμο, Διαμαντή Διαμαντίδη και του κοινωφελούς ιδρύματος του «Προπονητής»! Ένα έργο που παρόλο που παραδόθηκε ολοκληρωμένο και συνδέθηκε στο ήδη υπάρχον δίκτυο υδροδότησης, θα περίμενε κανείς να λειτουργεί και άψογα! Με μια δυναμικότητα παραγωγής 2000 κυβικών νερού ημερησίως, όχι μόνο το νερό δεν «χύνεται και απ’ έξω», να το πούμε και στην ντοπιολαλιά μας, αλλά αντιθέτως είναι μόνιμο φαινόμενο να υπάρχουν διαρκή προβλήματα, είτε να υπολειτουργούν οι μονάδες αφαλάτωσης, είτε να μένουμε εντελώς χωρίς υδροδότηση. Και ενώ θα περίμενε κανείς σε ένα τόσο αναπτυγμένο νησί (σε ένα Δήμο χωρίς χρέη με πλεόνασμα όπως μας λένε!) να υπήρχε μόνιμα ένα δίκτυο υδροδότησης με ικανοποιητική πίεση, εν αντίθεση, υπάρχει πρόγραμμα υδροδότησης (εβδομάδας!), το οποίο καθορίζει διαφορετικές ώρες και ημέρες που θα είναι ανοιχτό το δίκτυο στα δύο χωριά του νησιού, δημιουργώντας και τα ανάλογα προβλήματα φυσικά! Να μιλήσουμε για την ποιότητα του νερού και την φθορά την οποία προκαλεί σε υδραυλικές συσκευές; Ξέρουν καλύτερα οι κάτοικοι του νησιού! Να μιλήσουμε για το πεπαλαιωμένο δίκτυο υδροδότησης χώρας, με τα αλλεπάλληλα προβλήματα; Που κάθε ένα εξάμηνο αποψιλώνουν τις πλάκες στους πεζόδρομους και ανοίγουν χαντάκια, δήθεν για την καλυτέρευση του δικτύου υδροδότησης, αλλά ακόμη συνεχίζουμε εν έτη 2019, στους ιστορικούς πεζοδρόμους της ομορφότερης χώρας τον Κυκλάδων εν όψει θέρους να συναντάμε είτε οχήματα μεταφοράς νερού, είτε διάσπαρτους «βουτηχτές» (μηχανές άντλησης νερού) τους οποίους επιδεικνύουμε στους εκατοντάδες επισκέπτες του νησιού, κάνοντας να ομοιάζει το κέντρο του νησιού, με κέντρο κάποιας τριτοκοσμικής χώρας που είναι σε εμπόλεμη κατάσταση επιβίωσης!

Ακόμη, και κυριότερο όλον το λιμάνι μας, το χιλιοτραγουδισμένο αυτό έργο και ο διακαής πόθος όλων τον κατοίκων του νησιού! Μιλάμε φυσικά για το αλιευτικό καταφύγιο του “Καραβοστάσι” το οποίο «θα» κατασκευασθεί και «θα» ολοκληρωθεί εντός του κεντρικού λιμανιού. Ένα έργο το οποίο ξεκίνησε προ 15ετιας, και λίγους μήνες αργότερα απ’ την εκκίνηση των εργασιών, υστέρα από μια προσφυγή ιδιώτη στην δικαιοσύνη, το έργο σταμάτησε! Ενός ιδιώτη που κατά τον ίδιο είναι θιγόμενος και του οποίου όπως είπατε το σπίτι ήταν αυθαίρετο και έκανε με δόλο την πράξη αυτή εναντίον του νησιού! Και τότε πανηγυρίζατε ότι θα εκδικηθείτε τον ιδιώτη αυτόν! Βγήκατε στο δρόμο με κάποια τετράδια να συλλέγετε υπογραφές απ’ τους κατοίκους για να πάτε κόντρα στην απόφαση της δικαιοσύνης, δεν βγήκατε όμως ποτέ κύριοι εσείς όλοι, δεν είχατε ποτέ τον ανδρισμό να βγείτε να πείτε στον λαό του νησιού την αλήθεια και μόνο την αλήθεια! Παρά ακόμη και 15 χρόνια μετά τον κοροϊδεύετε! Δεν βγήκατε να πείτε πως με δική σας υπαιτιότητα, και με ατέλειες στην τεχνική μελέτη, έφτασε ο συγκεκριμένος ιδιώτης στην ανώτατη βαθμίδα της δικαιοσύνης και κατάφερε να διακόψει το έργο!

Να μιλήσουμε για το δίκτυο αποχέτευσης λυμάτων της Χώρας Φολεγάνδρου; Που πάνε τα χιλιάδες κυβικά βοθρολυμάτων; Που καταλήγουν κύριοι οι τόνοι λυμάτων απ’ τα εκατό ξενοδοχεία και καταστήματα εστίασης του καλοκαιριού; Είναι ντροπή και μόνο να αναφερθούμε! Έργα, έργα, λόγια του αέρα! Μας φέρατε μέχρι επιστημονικούς συμβούλους απ’ την Σύρο με μεγάλες οικονομικές απολαβές, γιατί το έργο του Δήμου ήταν τόσο μεγάλο που χρειαζόσασταν και κλιμάκιο συνεργατών, ούτως ώστε να το φέρετε εις πέρας με επιτυχία! Ας αφήσουμε τα έργα, πετύχατε απόλυτα στο κομμάτι αυτό! Το νησί μας μέσα σε 25 χρόνια διακυβέρνησης σας ομοιάζει με ένα μικρό Dubai και έχουμε και Μister εμίρη του Κατάρ και όλα είναι «υπό έλεγχο»! Εύγε λοιπόν! Θα μπορούσαμε να γράφουμε χιλιάδες επιτυχίες σας ακόμη στο κομμάτι έργα! Αλλά δυστυχώς δεν θα μας χωρέσει η ιστοσελίδα του φιλόξενου αυτού τοπικού τύπου!

Ας περάσουμε όμως στις ημέρες και στα γεγονότα που τόσο πολύ μας έκαναν να είμαστε υπερήφανοι για την παράταξη που εκλέγεται 25 χρόνια τώρα! Ας αρχίσουμε λοιπόν με την ιδεολογία σας και τις αρχές τις οποίες εφαρμόζονται απ’ το 1994 που μπήκε στα σκαριά η «Ενωμένη Φολέγανδρος» μέχρι το 2019 που αφού την ενώσατε τώρα ήρθε η ώρα να την αγαπήσετε! Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τις θέσεις και τις αρχές που έχει η παράταξη, τα δημοκρατικά σας ιδεώδη! 25 χρόνια δεν βγήκατε ποτέ να μιλήσετε ανοιχτά στον κόσμο, 25 χρόνια κρύβεστε! 25 χρόνια εμφανίζεστε μόνο προεκλογικά και ξαμολάτε τον κομματικό σας στρατό, από σπίτι σε σπίτι χτυπώντας πόρτα, πόρτα, πιέζοντάς τους ή με υποσχέσεις, ένα βόλεμα κάπου, μια πλατεία, κάποια απαλλαγή από κάποια τυχόν χρέη προς το Δήμο, μια μετάθεση για το παιδί τους στο στρατό! 25 χρόνια δεν σας είδαμε πουθενά κύριοι και κυρίες, 25 χρόνια μόνο σκάνδαλα, απάτες, ψέμα και υποκρισία! Δεν βγήκατε ποτέ σε μια πλατεία, σε ένα καφενείο να μιλήσετε ποτέ! Ποτέ δεν μας είπατε για τις θέσεις σας, ποτέ δεν δεχθήκατε να συνομιλήσετε μαζί μας, δεν βγήκατε ποτέ γιατί δεν έχετε τι να μας πείτε, δεν βγήκατε ποτέ γιατί φοβάστε τον διάλογο, φοβάστε την έκθεση, φοβάστε γιατί έτσι μάθατε να πράττεται πάντα στην ζωή σας! Σκοτεινά, υπόγεια, ύπουλα και άνανδρα! Δεν βγήκατε ποτέ να κάνετε έναν απολογισμό του έργου σας. Γιατί τα μόνα έργα τα οποία κάνατε 25 χρόνια τώρα, είναι απειλές, ρουσφέτια, διώξεις αθώων συμπολιτών μας, σκάνδαλα και οικογενειοκρατία!

Πάμε τώρα στην διάρκεια της εκλογής σας, στα δημοτικά συμβούλια εκεί που σε κάθε συνεδρίαση μας αποδεικνύετε πόσο σέβεστε τους δημοκρατικούς μας θεσμούς και τους κανονισμούς που τα διέπουν. Στα δημοτικά συμβούλια που κατά κυνική ομολογία Δημάρχου απαγορεύεται η είσοδος σε πολίτες στο Δημοτικό συμβούλιο! Τι να θυμηθούμε κύριοι από εσάς!

Τις επιθέσεις προς τους πολίτες του νησιού; Τους εκβιασμούς; Την παραπομπή όλων όσων διαφωνούν μαζί σας στις ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους; Στα νυκτερινά τηλέφωνα από στελέχη σας και τον ίδιο τον Δήμαρχο όταν μάθαιναν ότι κάποιος ετοιμάζεται να εκφραστεί ανοιχτά για να τον προειδοποιήσετε για το τι πάει να κάνει, και τις συνέπειες που θα υποστεί αν τολμήσει! Να μιλήσουμε για το θράσος σας να μιλήσουμε για την απραξία σας; Να μιλήσουμε για την παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος από σύσσωμη την δημοτική σας παράταξη; Πάμε τώρα στον ιθύνων νου τον φυσικό και ηθικό αυτουργό τον οδηγό αυτής της ιδέας απ’ το 1994 έως σήμερα και τέως Δήμαρχο από τον προσεχή Σεπτέμβριο. Τον κύριο Ελευθέριο Βενιό Δήμαρχο Φολεγάνδρου.

Πότε είδαμε κάπου τον Κύριο Δήμαρχο σε κάποιο μαγαζί πέρα από κάποια υπόγεια στέκια του που λένε μυστικά τα βράδια; Πότε τον είδαμε σε μια έκθεση τουριστικού ενδιαφέροντος; Πότε τον είδαμε σε μια τηλεοπτική εκπομπή; Πότε τον είδαμε σε μια εκδήλωση του νησιού; Πότε βγήκε έστω και μια φορά στην ζωή του σε ένα βήμα; Όχι να μας μιλήσει για το έργο του, όχι να μας μιλήσει για όσα κατηγορείται κατά συρροή απ’ την δικαιοσύνη, να μας μιλήσει έστω σε μια προεκλογική ομιλία! Αλλά δεν έχει βγει ποτέ να απευθύνει έστω έναν χαιρετισμό σε μια εκδήλωση του Δήμου, στα πανηγύρια του καλοκαιριού, στο μαγαζί του γιατί αυτός εκεί κάνει κουμάντο όπως αρέσκεται να λέει. Εξαφανισμένος από παντού κοιμάται την ημέρα ξυπνάει τα βράδια!

Ένα μελόδραμα θα έλεγε κανείς η ζωή του! Τι να πρωτοθυμηθεί κάνεις; Να πούμε για τις σωματικές επιθέσεις του εναντίον δικηγόρων, δημοτικών συμβούλων υπό την επήρεια μέθης; Απειλές κατά γυναικών;  Ύβρεις και πεζοδρομιακές συμπεριφορές! Να πούμε για τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε από το κατάστημα του ταχυδρομικού ταμιευτηρίου που ήταν επί σειρά ετών υπάλληλος και εκκρεμεί η παραπομπή του στην δικαιοσύνη;

Να πούμε για την κάλυψη επιχειρηματιών από τις ελεγκτικές υπηρεσίες και τα χρέη προς τον Δήμο; Το βάπτισμα και την πλήρη ασυδοσία τους με τις πλάτες του πάντα! Να πούμε πόσοι ευνοήθηκαν των χρεών προς τον Δήμο με απώτερο σκοπό την στήριξη του στις εκλογές; Να πούμε για την κάλυψη συγκεκριμένου επιχειρηματία, ο οποίος έχει κερδίσει την εκμίσθωση του κτηρίου της παλιάς Κοινότητας Χώρας, και οι οφειλές του ξεπερνούν τις 400 χιλιάδες ευρώ προς τον Δήμο Φολεγάνδρου, αλλά απολαμβάνει την απόλυτη στήριξη σας και ουδεμία ενεργεία έχει γίνει από εσάς προκειμένου να καταβάλει τα οφειλόμενα;

Σημειωτέον, στερήσατε σε παρακείμενο κατάστημα την μισθωμένη πλατεία με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να κλείσει το κατάστημα. Τι γίνεται εκεί κύριε Δήμαρχε; Γνωρίζετε; Εμείς πάντως Όχι! Ο κόσμος σάς κατηγορεί για συνέργεια, θα βγείτε να τον διαψεύσετε; Ή τελικά λέει αλήθεια; Να πούμε για το σκανδαλώδες ποίημα σας, όταν απ’ την ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού πέθανε μια ασθενής λίγο πριν έρθει το ελικόπτερο ύστερα από 5,5 ώρες καθυστέρησης, όταν βγήκατε εσείς και η κυρία Αντιδήμαρχος στα δελτία των 8 κι ενώ ήταν πρώτο θέμα της επικαιρότητας, για να μας πείτε ότι οδηγείτε εσείς το ασθενοφόρο, γιατί δεν υπάρχει οδηγός! Θυμάστε μήπως τότε που υποσχεθήκατε την θέση του οδηγού σε κάποιον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο; Ακόμη μήπως γνωρίζετε που πάνε τα λεφτά απ’ την θέση του Οδηγού ασθενοφόρου; Να πούμε για τις επιθέσεις σας σε ανθρώπους και τις διώξεις που δέχθηκαν γιατί αποτόλμησαν να διαφωνήσουν μαζί σας; Να πούμε ότι, σε συνδυασμό με τις ελεγκτικές υπηρεσίες, κλείσατε το κατάστημα υγειονομικής χρήσης του τότε πολιτικού σας αντιπάλου Χρήστου Βενιανάκη; Να πούμε για τις διώξεις και τις αναφορές που κάνατε ακόμη και σε άτομα των σωμάτων ασφαλείας, επειδή δεν είχαν τις πρέπουσες κατά εσάς παρέες στο νησί; Να πούμε για την δίωξη και την οικονομική ζημιά που είχε υποστεί συγκεκριμένος επιχειρηματίας ο οποίος τόλμησε να εκφραστεί ανοιχτά εναντίον σας, ο οποίος δυστυχώς δεν είναι πια μαζί μας; Σας βλέπει από ψηλά όμως! Να πούμε για τις δολιοφθορές που έχει υποστεί η επιχείρηση ιδιοκτησίας της οικογένειας μου; Όταν βγήκε ο επί σειρά ετών στενός σας συνεργάτης και έχοντας διατελέσει αντιδήμαρχος και αντιπρόεδρος σε αρκετές θητείες στο πλευρό σας, και ομολόγησε με περισσό θράσος εντός της αίθουσας του Δημοτικού συμβουλίου ότι πήγε ο ίδιος με ένα γκασμά και έσπασε κάποιες πλάκες απ’ τον περιβάλλοντα χώρο της επιχείρησης; Αρχή και τέλος δεν έχουν τα σκάνδαλα στα 25 χρόνια της θητείας σας! Βίος και πολιτεία, δολοπλοκία, απειλές, φόβος και τρομοκράτηση σε όποιον θέλησε να εκφραστεί ανοιχτά εναντίον σας! Εκατοντάδες περιστατικά που μόνο οργή και ντροπή προκαλούν. Αμετανόητος, δίχως ίχνος μεταμέλειας για αυτό που έχετε προκαλέσει και προκαλείτε κύριε Δήμαρχε! Η μνήμη μας φαντάζει πολύ μικρή για να μπορέσει να χωρέσει τα όσα καταστροφικά έχετε κάνει για το Νησί και τους κατοίκους του νησιού! Δεν είναι όμως μόνο τα 25 αυτά χρόνια που είστε στα πράγματα και το ξέρετε και ο ίδιος ότι η υπόθεση πάει πολύ πιο πίσω χρονικά. Να σας θυμίσουμε κύριε Δήμαρχε, ότι η Δικτατορία η οποία στα τρία χρόνια απέσυρε τις διώξεις και το στρατιωτικό νόμο, στα εξήμισι παρέδωσε την εξουσία! Ήταν παρούσα σε όλα τα κοσμικά γεγονότα και έκανε έργα! Αυτά όλα κύριε Δήμαρχε φαντάζουν πολύ λίγα όμως! Γιατί το μεγαλύτερο σας έγκλημα είναι ότι ο αδερφός να σκοτώνει αδερφό αποτέλεσε και αποτελεί για χρόνια την βασική σας αρχή, αποτελεί θα έλεγε κανείς το μαγικό ραβδί!

Βάλατε οικογένειες να διχαστούν, προκαλέσατε εμφύλιο πόλεμο μεταξύ 600 κατοίκων, διαίρει και βασίλευε κύριε Δήμαρχε! Το πετύχατε και αυτό, και αυτό είναι το μεγάλο σας έργο! Κάποτε μου είχατε πει σε μια λογομαχία που είχαμε γιατί σας αποκαλώ Καντάφι, και με απειλήσατε το θυμάστε; Λοιπόν σας λέω κύριε Δήμαρχε, πως υψηλόβαθμο στέλεχος της κομματικής σας παράταξης και τέως υπουργός όταν του περιέγραφα τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο νησί, γύρισε και μου είπε αυτά δεν τα κάνει ούτε ο Μαδούρο! Τι άλλο θέλετε να ακούσετε κύριε Δήμαρχε για το απολυταρχικό καθεστώς που εφαρμόζετε; Ότι εκλεγμένο στέλεχος της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με τον συνδυασμό “Μπροστά στο Νότιο Αιγαίο” μου είχε εξομολογηθεί ότι πάω και στα 23 νησιά των Κυκλάδων, αλλά στην Φολεγάνδρο αποφεύγω γιατί θα με πιάσουν οι μισοί να μου λένε εναντίον της Δημοτικής Αρχής; Ή μήπως σε τηλεοπτική εκπομπή μεγάλου καναλιού, που απευθυνόμενος ο παρουσιαστής σε κάτοικο του νησιού του είπε: εσείς εδώ πέρα δεν θέλετε εμένα να κάνω τουριστικό αφιέρωμα, αλλά τον Τριανταφυλλόπουλο μαζί με έναν εισαγγελέα!

Αυτός είστε κύριε Δήμαρχε, δεν βρίσκω χαρακτηρισμούς να περιγράψω την κατάσταση σας. Γιατί είστε πολιτικά ένα τίποτα, ένας πολιτικός απατεώνας, ένας αδίστακτος και επικίνδυνος άνθρωπος. Ένας άνθρωπος, ο οποίος έχει καταστρέψει κυριολεκτικά τα πάντα. Κύριε Δήμαρχε μπορεί να είστε ένας πολύ ευφυής άνθρωπος, μπορεί με τον τρόπο σας να καταφέρνετε να γλιστράτε απ’ τα δόντια της ελληνικής δικαιοσύνης, μπορεί να έχετε δημιουργήσει έναν στρατό «γενίτσαρων» και πρόθυμων ρουφιάνων, οι οποίοι ανά πάσα ώρα στιγμή σας καλούν στο τηλέφωνο να σας ενημερώσουν για ότι τελείται (χωρίς την άδεια σας), μπορεί να έχετε επιλέξει πολύ κατώτερους σας όπως παλιότερα είχατε δηλώσει, για να μπορείτε να ελέγχετε απόλυτα την παράταξη σας, και τα έχετε καταφέρει άριστα δεν το αμφισβητεί κανένας αυτό, όμως κύριε Δήμαρχε αλήθεια καθίσατε να σκεφτείτε αν όλα αυτά που κάνετε συνάδουν με τα χρηστά ήθη μας; Καθίσατε ποτέ να σκεφτείτε αν έστω και κατά ελάχιστο έχετε βλάψει πότε αυτόν τον  τόπο; Τον τόπο που γεννηθήκατε, τον τόπο καταγωγής μας, τον τόπο που μοιραζόμαστε και ζούμε εδώ, να σας θυμίσω κύριε Δήμαρχε πως η οικογένεια μου με την οικογένειά σας είναι κοντινοί συγγενείς, και πως με την μητέρα μου πηγαίνατε μαζί στο σχολείο. Αν δεν τα γνωρίζετε να σας τα κάνω γνωστά, αν δεν τα θυμάστε να σας τα υπενθυμίσω! Καθίσατε να σκεφτείτε αν έχετε κάνει ποτέ κακό σε ανθρώπους; Γιατί κύριε Δήμαρχε; γιατί αυτή η εμμονή σας; Τι σας γεμίζει στο να κυνηγάτε τους ανθρώπους του νησιού μας; Τι σημαίνει κύριε Δήμαρχε το όνομα του συνδυασμού σας «Ενωμένη Φολέγανδρος»; Εμείς δεν είδαμε καμία «Ενωμένη Φολέγανδρο», δεν είδαμε καμία αγαπημένη Φολέγανδρο. Βλέπουμε μια διχασμένη Φολέγανδρο, και με τούς συμπατριώτες μας ορμώμενος από εσάς να κάνουν συνεχώς καταγγελίες σε όσους δεν πρόσκεινται ή διαφωνούν με τις απόψεις σας! Τις απόψεις της δικής σας παράταξής! Ποιος μπορεί να ξεχάσει τότε που είχε βγει στην επιφάνεια ότι το τηλέφωνο που κάνει ένα μεγάλο μέρος των καταγγελιών προς τις ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους, ήταν τηλέφωνο μέσα από κάποιο γραφείο του Δήμου, και τότε δώσατε γραμμή στους ανθρώπους σας, να λένε το εξής αμίμητο ότι μπήκαν πολίτες στα γραφεία του Δήμου και έπαιρναν εν άγνοια σας τηλέφωνο σε υπηρεσίες για να καταγγείλουν συμπολίτες μας! Είστε ψεύτης και υποκριτής, αλλά πολύ φοβάμαι ότι είστε ένα ξεπερασμένο μοντέλο ηθοποιού με έμφαση την υποκριτική! Τι άλλο να θυμηθεί κανείς από εσάς κύριε Δήμαρχε; Ότι όσες κοινωνικές εκδηλώσεις γάμους βαπτίσεις κτλ, αλλά και δημόσιες συναθροίσεις ή ένα πανηγύρι σε ένα κατάστημα εστίασης, δεν γίνονταν από πρόσωπα φιλικά προσκείμενα σε εσάς, είτε δεν δίνατε το παρόν εσείς και τα στελέχη σας, είτε προσπαθήσατε με διάφορους τρόπους να εμποδίσετε να τελεστούν. Να πούμε ακόμη ότι την προστάτιδα του νησιού την εικόνα της Παναγίας μας, όταν στο μοναδικό κατά την Ελλάδα έθιμο, και τόσο ξεχωριστό, την περιφέρουμε από σπίτι σε σπίτι, στο δικό σας αλλά και κάποιων στελεχών σας τις οικίες, παρατηρείται το φαινόμενο να επιλέγονται αυτοί που θα κρατούν την ιερή εικόνα και η πομπή όταν θα μπουν στο σπίτι σας να αποτελείται από πρόσωπα φιλικά προσκείμενα σε εσάς και τον συνδυασμό σας; Ουσιαστικά απαγορεύετε σε κάποια άτομα,  η είσοδος. Ούτε αυτό δεν σέβεστε. Εσείς ο ίδιος βγήκατε πάλι, από αυτό εδώ το βήμα, όταν είχε γίνει μείζον θέμα η παρέμβαση σας για να σταματήσει το έθιμο με τα πυροτεχνήματα στο κάστρο. Και βγήκατε να μας δηλώσετε ότι έθιμο δεν είναι τα εκρηκτικά στο κάστρο του νησιού, και ότι επρόκειτο για μια κακή παρένθεση που έρχεται να προστεθεί τα τελευταία χρόνια! Αλλά έθιμο είναι η περιφορά της εικόνας της Παναγίας από σπίτι σε σπίτι. Και να πούμε για αυτή την κακή παρένθεση, μια κακή παρένθεση όμως κύριε Δήμαρχε που ο κόσμος αγάπησε, έγινε θεσμός για 20 και πλέον χρόνια, με τις ευλογίες σας γινόταν τόσα χρόνια, με την αρωγή σας γινόταν. Και μάλιστα την διοργάνωση επί σειρά ετών την είχε αναλάβει άτομο του στενού σας περιβάλλοντος και νυν δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη σας, τότε που περνάγατε μας εμψυχώνατε και μας προτρέπατε να ρίξουμε και περισσότερα κάθε χρόνο! Να σας τα θυμίσω αν δεν έχετε καλή μνήμ ! Όσον αφορά στο πρόσωπο μου και τις πολιτικές διώξεις που έχω υποστεί από εσάς να σας διευκρινίσω κάποια πράγματα, η καταγωγή μου είναι απ’ τα απάτητα περήφανα βουνά του «Πετούση». Μεγάλωσα μέσα σε ένα σκληρό και αγροτικό περιβάλλον απ’ την πρώιμη κιόλας παιδική ηλικία μου, με αρχές που έλαβα από τους υπερήφανους γονείς μου αλλά και παππούδες μου! Από μικρό παιδάκι μου άρεσε το δίκαιο, μαχόμουν ενάντια στο άδικο, υπερασπιζόμενος πάντα τους ασθενέστερους, έμαθα να είμαι ανεξάρτητος και αδέσμευτος, έμαθα να λέω την αλήθεια και όχι ευχολόγια με πλάγιους τρόπους , έμαθα να μάχομαι για την πίστη και την πατρίδα, έτσι κάνω και με την ιδιαίτερη πατρίδα μου την Φολέγανδρο! Και αυτό θα συνεχίσω να κάνω! Ό,τι και να κάνετε λοιπόν δεν πρόκειται να με σταματήσετε να λέγω την αλήθεια, να σας ξεσκεπάζω στα βρόμικα σχέδια που επιβουλεύεστε ! Γιατί οι ιδέες μου είναι σαν τα καρφιά όσο πιο πολύ τα χτυπάς τόσο πιο βαθιά μπαίνουν. Είσαι πολύ λίγος κ. Δήμαρχε, λίγος και φθηνός, ποτέ δεν επέλεξα το λίγο και το φθηνό! Σύμφωνα με το Σύνταγμα, και όπως ίσχυε και στην Αθηναϊκή Δημοκρατία, “πρώτος πολίτης” αποκαλείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και έχει επικρατήσει έτσι να αποκαλείται και ο αρχηγός του κάθε τόπου. Κύριε Δήμαρχε μπορεί άτυπα να λέγεστε έτσι, όμως θέλω να επισημάνω κάτι εδώ κυρίες και κύριοι, είστε ότι χειρότερο έχει περάσει απ’ την τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν ξέρω αν είστε ο χειρότερος δήμαρχος απ’ το 1833 που ιδρύθηκε το Ελληνικό κράτος, πάντως είστε σίγουρα ο χειρότερος που πέρασε στην ιστορία αυτού του τόπου! Και ακόμη κάτι, πότε δεν είναι αργά να καθίσετε να κάνετε την αυτοκριτική σας, να ζητήσετε μια δημόσια συγνώμη για όσα δεινά έχει υποστεί ο τόπος και οι άνθρωποι του από τις εμμονές σας. Μην ξεχνάτε ότι μπορεί την Δικαιοσύνη μέχρι ώρας μπορεί να καταφέρνετε να την ξεγελάτε, αλλά υπάρχει ένα δικαστήριο το οποίο θα το περάσουμε όλοι όταν έρθει η ώρα να αφήσουμε αυτόν τον κόσμο: ενώπιον του φοβερού βήματος. Σε αυτό το δικαστήριο δεν υπάρχουν ούτε αναβολές, ούτε μπορείς να κανείς προσφυγή στο εφετείο! Σε αυτό το δικαστήριο ο μόνο και αδέκαστος κριτής είναι ο θεός.

Θα κλείσω λοιπόν με λίγα λόγια για την νέα δημοτική Αρχή. Όσον αφορά την νέα δημοτική Αρχή, το και καλά νέο το οποίο είναι ένα σταγονίδιο του παλιού, περιμένουμε να δούμε πράξεις! Κυρία Παπαδοπούλου, κυρία Δήμαρχε, δεν θα σας πω συγχαρητήρια ούτε Άξια και άλλα τινά! Τρέφω μεγάλο σεβασμό προς την οικογένεια σας και το γνωρίζετε, αλλά είστε ηθικός συνεργός όλα αυτά τα χρόνια που διατελέσατε αντιδήμαρχος στο πλευρό του κυρίου Βενιού, και ήταν μέντορας σας ο κύριος Βενιός που πίστα ακολουθήσατε όλα αυτά τα χρόνια! Θα πούμε ότι κάνατε λάθος, θα πούμε ότι σας ασκήθηκαν πιέσεις! Όλοι σε αυτήν την ζωή κάνουμε λάθη, ας είναι και μεγάλα. Όμως μέχρι ώρας δεν βλέπουμε καμία διάθεση για μεταμέλεια, καμία διάθεση για αλλαγές, αποφασίσατε πάλι να έρθετε στα πράγματα με το παλιό και φθαρμένο Δημοτικό Συμβούλιο! Με τους ιδίους ανθρώπους του στενού πυρήνα του τέως Δημάρχου κυρίου Βενιού. Δεν θα πούμε περισσότερα, θα πούμε ότι λάβατε μια ρητή εντολή απ’ το 70% σχεδόν των ψηφοφόρων του Νησιού! Σας καλούμε και σας προκαλούμε εδώ και τώρα σήμερα κιόλας να μας απαντήσετε επισήμως. Να βγείτε και να μας πείτε ότι δεν έχετε καμία σχέση με το παλιό!

Σας καλούμε εδώ και τώρα να μας υποσχεθείτε ότι θα αποκαταστήσετε όλες τις αδικίες εις βάρος του τόπου και των ανθρώπων του! Σας καλούμε εδώ και τώρα να ζητήσετε μια συγνώμη για όλα αυτά που έγιναν όσο ήσασταν Αντιδήμαρχος! Και τότε κυρία Παπαδοπούλου, επειδή έχει γίνει πολύς ντόρος για το ό,τι έγινε Δήμαρχος μια γυναίκα και μάλιστα απ’ την Άνω Μεριά, επειδή στην εποχή μας οι γυναίκες απέδειξαν ότι μπορούν πολλά πράγματα, και επειδή η Άνω Μεριά είναι η δεύτερη μου πατρίδα, σας δηλώνω λοιπόν ότι θα σταθώ στο πλάι σας, σας δηλώνω ότι θα στηρίξω με πάθος κάθε καλό που θα επιχειρηθεί στο νησί! Διαφορετικά λοιπόν αν συνεχίσετε το ίδιο καταστροφικό έργο, με ευθύνη για τον τόπο και την ιστορία του, θα σταθώ απέναντι σας! Γιατί κ. Παπαδοπούλου, λυπάμαι αλλά μέχρι τώρα δεν αγαπάμε την ίδια Φολέγανδρο!

Πολιτευτής Ν. Κυκλάδων

Χρήστος Ε. Λύδης

loading...

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here