“Ο κόσμος μας εμπιστεύθηκε και δεν τον διαψεύσαμε”

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και υποψήφιος με τον συνδυασμό “Η Σύρος που αξίζουμε” Γιώργος Δούναβης μιλά στο cyclades24

“Ο κόσμος μας εμπιστεύθηκε και δεν τον διαψεύσαμε”

Στις εκλογές του 2014 ήταν το πρώτο αναπληρωματικό μέλος στην εκλογική περιφέρεια της Ερμούπολης, ωστόσο δύο χρόνια μετά βρέθηκε να κατέχει την θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου-Ερμούπολης.

Ο λόγος για τον Γιώργο Δούναβη, έναν εκ των στενότερων συνεργατών του Δημάρχου Γιώργου Μαραγκού, ο οποίος θα είναι εκ νέου υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές με τον συνδυασμό “Η Σύρος που αξίζουμε”.

Ο κ. Δούναβης παραχώρησε συνέντευξη στο cyclades24, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο έργο που υλοποίησε η Δημοτική Αρχή, στην δική του αυτοδιοικητική πορεία από το 2014 μέχρι σήμερα, αλλά και στο πρόγραμμα που έχει ο συνδυασμός του εφόσον είναι και πάλι Δημοτική Αρχή.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στους λόγους που τον οδήγησαν να είναι ξανά υποψήφιος, ενώ έστειλε το δικό του μήνυμα στους δημότες και τους λόγους για τους οποίους πρέπει να “ανανεώσουν” την εμπιστοσύνη τους στον συνδυασμό “Η Σύρος που αξίζουμε”.

1. Αρχικά ένα σχόλιο για την απόφασή σας να είστε εκ νέου υποψήφιος στις Δημοτικές εκλογές.

Η απόφασή μου να είμαι εκ νέου υποψήφιος στο πλευρό του Γιώργου Μαραγκού έχει ληφθεί εδώ και αρκετό καιρό. Δεν ήταν μόνο η εμπειρία αυτής της θητείας μου, από τις θέσεις που υπηρέτησα μέχρι σήμερα, η οποία με ώθησε να θέσω εκ νέου υποψηφιότητα.

Ήταν η άριστη σχέση και συνεργασία που είχα τόσο με το Δήμαρχο, όσο και με τους υπόλοιπους συναδέλφους και συνεργάτες, αιρετούς ή μη. Ήταν το πλούσιο έργο που έχουμε παράγει την τελευταία πενταετία. Ήταν οι προτροπές των συμπολιτών μας να συνεχίσω να προσφέρω και την επόμενη δημοτική περίοδο. Ήταν πολλά…

Το κυριότερο όλων, όμως, ήταν το όραμα που έχουμε για το μέλλον του νησιού μας και η όρεξη που εξακολουθεί να μας διακατέχει για να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη και ευημερία της Σύρου και των κατοίκων της, παρά τις δυσκολίες ή τα εμπόδια που εμφανίζονται συχνά στην πορεία μας.

2. Στις προηγούμενες εκλογές δεν είχατε εκλεγεί για λίγες ψήφους, ωστόσο στην πορεία όχι μόνο μπήκατε στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά αναλάβατε την νευραλγική θέση του Πρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Θεωρείτε ότι ανταπεξήλθατε στον δύσκολο αυτό ρόλο που σας ανατέθηκε;

Πράγματι, στις δημοτικές εκλογές του 2014 που συμμετείχα για πρώτη φορά ως υποψήφιος σε δημοτικές εκλογές, δεν είχα εκλεγεί για λίγες ψήφους και είχα καταλάβει τη θέση του πρώτου αναπληρωματικού στην εκλογική περιφέρεια της Ερμούπολης.

Όμως, ο Δήμαρχος με τίμησε με την πρότασή του και το Δημοτικό Συμβούλιο με την ψήφο του ώστε να αναλάβω τη θέση του προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τις πρώτες μέρες της θητείας μας τον Σεπτέμβριο του 2014, μία θέση που κατείχα για περίπου 1,5 χρόνο.

Τον Μάιο του 2015 κλήθηκα να καταλάβω τη θέση παραιτηθέντος δημοτικού συμβούλου και περίπου 10 μήνες αργότερα, το Μάρτιο του 2016, προτάθηκα από τη δημοτική μου παράταξη και εξελέγην στη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Είναι όντως μία θέση όχι μόνο νευραλγική αλλά και εξαιρετικά υπεύθυνη, καθώς ο Πρόεδρος προΐσταται όλων των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και έχει ποικιλόμορφα καθήκοντα που πολλές φορές δεν γίνονται αντιληπτά από τον απλό κόσμο που απλά παρακολουθεί τις συνεδριάσεις.

Έχω ξαναπεί ότι τα καθήκοντα του Προέδρου δεν περιορίζονται μόνο κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων. Είναι πολύ πιο δύσκολα και περίπλοκα τις υπόλοιπες μέρες.

Ο Πρόεδρος έχει την ύψιστη ευθύνη τήρησης της νομιμότητας, πρέπει να είναι αντικειμενικός και δίκαιος, να είναι ευέλικτος, αλλά κυρίως πρέπει να εμπνέει εμπιστοσύνη στους δημοτικούς συμβούλους, να τους ενημερώνει για όλες τις πτυχές των θεμάτων που συζητούνται και να αποτρέπει την οποιαδήποτε παρέκκλιση από τη νόμιμη διαδικασία που ακολουθείται κάθε φορά, παρά το γεγονός ότι το Δημοτικό Συμβούλιο αποτελεί το ανώτερο πολιτικό και αποφασιστικό όργανο ενός Δήμου.

Μέσα σε αυτή την πορεία των 3,5 περίπου ετών που βρίσκομαι στη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, πιστεύω ότι έχω ανταπεξέλθει επιτυχώς στα καθήκοντά μου. Ασφαλώς έχω κάνει και λάθη. Λάθη από τα οποία πήρα μαθήματα και τα οποία με έκαναν περισσότερο προσεκτικό και αποτελεσματικό.

Όμως, ποτέ μα ποτέ δεν σκέφτηκα να παρεκκλίνω από τις αρχές και τα πιστεύω μου. Πιστεύω ότι ήμουν δίκαιος και δημοκρατικός και θεωρώ ότι τυγχάνω της αποδοχής όλων των συναδέλφων μου, τους οποίους θα ήθελα, με την ευκαιρία που μου δίνεται, να ευχαριστήσω για τη συνεργασία που είχαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μας.

3. Ποιοι είναι οι κυριότεροι άξονες του προγράμματος σας, εφόσον οι πολίτες της Σύρου σας επιλέξουν και πάλι ως Δημοτική Αρχή;

Εδώ και περίπου 2 μήνες, οι βασικοί άξονες του προγράμματός μας για την επόμενη δημοτική περίοδο 2019-2023 έχουν δημοσιευθεί και επικοινωνηθεί με κάθε τρόπο.

Ως βασικοί άξονες μπορούν να χαρακτηριστούν τα μικρά ή μεγάλα έργα υποδομής που έχουμε ξεκινήσει ή που έχουμε οραματιστεί και σχεδιάσει, η αύξηση του τουρισμού, η περεταίρω βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, η τόνωση της επιχειρηματικότητας με δημιουργία επενδύσεων που θα προσφέρουν οικονομικό αντικείμενο και θέσεις εργασίας, η προστασία του περιβάλλοντος, η παιδεία και η στήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η ενίσχυση των πολιτιστικών και αθλητικών υποδομών και εκδηλώσεων.

Όλα αυτά έχουν έναν και μοναδικό στόχο. Την οικονομική ανάπτυξη της Σύρου και την πρόοδο και ευημερία των κατοίκων της. Θα μπορούσα να μιλάω πολλές ώρες, αναλύοντας κάθε άξονα ξεχωριστά, αλλά αυτό θα ήταν ιδιαίτερα κουραστικό.

Ο κόσμος έχει βαρεθεί να ακούει θεωρίες και λόγια. Ο κόσμος θέλει πράξεις και έργα, κάτι που έχουμε δείξει εμπράκτως εδώ και 5 χρόνια και ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει.

4. Ο νέος εκλογικός νόμος με την απλή αναλογική φέρνει νέα δεδομένα στην τοπική αυτοδιοίκηση, καθιστώντας τη λήψη αποφάσεων υπόθεση όλου του Σώματος. Θεωρείτε ότι οι παρατάξεις και οι υποψήφιοι για τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στις απαιτούμενες συνεργασίες-συμπράξεις εφόσον αυτό χρειαστεί;

Ο νέος εκλογικός νόμος στην ουσία θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές και στην πράξη θα εφαρμοστεί μετά την έναρξη της νέας δημοτικής περιόδου 2019-2023.

Η λήψη αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ούτως ή άλλως υπόθεση όλου του Σώματος και οι παρατάξεις το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά. Δεν μπορώ να γνωρίζω για τους υπόλοιπους συνδυασμούς, αλλά ο δικός μας συνδυασμός, «H Σύρος που Αξίζουμε», ήταν και είναι πάντοτε έτοιμος να συνεργαστεί με οποιονδήποτε, με γνώμονα το καλό του νησιού μας.

Όντας ενεργό στέλεχος της παρούσας Δημοτικής Αρχής, είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι υπήρξαν αρκετές φορές που επιδιώξαμε τη συνεργασία με τις άλλες παρατάξεις κατά την τρέχουσα θητεία μας, για θέματα μείζονος σημασίας.

Κι εγώ προσωπικά, ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, έπαιξα πολλές φορές το ρόλο του συνδέσμου ή του γεφυροποιού μεταξύ των παρατάξεων. Επομένως, δεν περιμέναμε να ψηφιστεί ο Κλεισθένης για να σκεφτούμε την πιθανότητα συνεργασιών ή συμπράξεων. Το έχουμε ήδη κάνει πράξη προ πολλού.

Όταν βασικός γνώμονάς σου είναι η ανάπτυξη και η πρόοδος του τόπου σου, δεν χωρούν εκπτώσεις ή υπαναχωρήσεις. Όσον αφορά στους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω εάν είναι όλοι έτοιμοι για πιθανές συνεργασίες.

Πιστεύω όμως ότι θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένοι και να έχουν πάντοτε στο μυαλό τους ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν αποτελεί πεδίο διασκέδασης ή παιχνιδιού. Δεν θα είναι όλα τα θέματα που θα κληθούν να χειριστούν απλά ή εύκολα. Στα δύσκολα φαίνονται οι σοβαροί και στιβαροί χαρακτήρες.

Δεν σας κρύβω ότι αρκετές φορές σε αυτήν τη θητεία μας με κατέλαβαν αισθήματα θλίψης βλέποντας δημοτικούς συμβούλους από τη μειοψηφία να αποφεύγουν να συμμετέχουν σε θέματα δύσκολα ή μείζονος σημασίας, ή να αποχωρούν πριν από τις ψηφοφορίες, χωρίς να εκφράζουν οποιαδήποτε άποψη ή στάση, μένοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ανέκφραστοι και αμέτοχοι.

Δείχνει σοβαρότητα και υπευθυνότητα αυτό; Αναρωτιέμαι, δηλαδή, πώς μπορούμε να περιμένουμε διάθεση συνεργασίας από τέτοιους ανθρώπους; Πώς μπορούμε να περιμένουμε διάθεση συνεργασίας από ανθρώπους που φοβούνται να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν;

Όλοι κρινόμαστε καθημερινά για τη στάση ζωής και τη συμπεριφορά μας, ιδιαίτερα εμείς οι δημοτικοί σύμβουλοι, και αυτό το βλέπουν και το αντιλαμβάνονται οι δημότες μας.

5. Για ποιους λόγους προτείνετε στους δημότες να επιλέξουν και πάλι τον δικό σας συνδυασμό;

Ένας συνδυασμός δεν μπορεί να κριθεί μόνο μέσα από μία θητεία. Πόσο μάλλον ένας συνδυασμός όπως «η Σύρος που Αξίζουμε», η οποία αποτελείτο κυρίως από νέους και «αυτοδιοικητικά άπειρους» ανθρώπους που όμως «έπεσαν με τα μούτρα» στη δουλειά και δεν σήκωσαν ποτέ το κεφάλι από το 2014 μέχρι σήμερα.

Χρειαστήκαμε αρκετό χρόνο μέχρι να βρούμε σωστό βηματισμό, μέσα από τη γραφειοκρατία και την πολυδαίδαλη νομοθεσία. Παρόλα αυτά, το έργο που έχουμε κάνει είναι εμφανές όχι μόνο στους δημότες μας, αλλά και εκτός Σύρου.

Πολλά από τα επιτεύγματά μας συζητιούνται σε όλη την Ελλάδα. Η Σύρος ακούγεται παντού. Υπάρχουν αρκετά σχέδια που δεν καταφέραμε ή δεν προλάβαμε να υλοποιήσουμε. Όπως υπάρχουν και πολλά άλλα που έχουμε σχεδιάσει για το μέλλον. Πρέπει, λοιπόν, να υπάρξει μια συνέχεια.

Ο κόσμος μας εμπιστεύθηκε το 2014 και δεν τον διαψεύσαμε, παρά τις δυσκολίες ή τα εμπόδια που κατά καιρούς αντιμετωπίζαμε. Όμως, έχουμε αποδείξει επανειλημμένα ότι τα δύσκολα δεν τα φοβόμαστε. Γι’ αυτό άλλωστε επιλέξαμε το δύσκολο δρόμο των έργων.

Ο συνδυασμός μας παρουσιάζει μια ανανέωση προσώπων περίπου κατά τα 2/3. Και είναι όλα πρόσωπα αξιόλογα, με γνώσεις, ηθική, δυναμικότητα και ενέργεια. Πρόσωπα που είδαν τα αποτελέσματα που έχουμε φέρει στη μέχρι σήμερα θητεία μας και θέλησαν να μας πλαισιώσουν, καθώς μας εμπιστεύονται και επιθυμούν να συνεισφέρουν στην πρόοδο του νησιού μας.

Γι’ αυτό πρέπει οι δημότες μας να επιλέξουν και πάλι «τη Σύρο που Αξίζουμε» στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Και να είναι βέβαιοι ότι ούτε τώρα θα τους διαψεύσουμε!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Φοίνικας Σύρου: Έρχονται νέες... βόμβες με Πρωτοψάλτη και Πετρέα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here