“Κίνητρό μου είναι η ολοκλήρωση της αναπτυξιακής πορείας του τόπου μας”

Συνέντευξη του Αντιδημάρχου και εκ νέου υποψηφίου με τον συνδυασμό “Η Σύρος που αξίζουμε” Δομένικου Σαγκινέτου στο cyclades24

“Κίνητρό μου είναι η ολοκλήρωση της αναπτυξιακής πορείας του τόπου μας”

Ένα από τα πλέον έμπειρα στελέχη στην τοπική αυτοδιοίκηση της Σύρου, ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών Δομένικος Σαγκινέτος, θέτει εκ νέου υποψηφιότητα στις προσεχείς εκλογές με τον συνδυασμό “Η Σύρος που αξίζουμε”.

Ο κ. Σαγκινέτος μίλησε στο cyclades24 για την πορεία του στα κοινά της Σύρου και αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να είναι και πάλι υποψήφιος, αφήνοντας να εννοηθεί πως αυτή θα είναι η τελευταία φορά.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο έργο που υλοποιήθηκε στους τομείς ευθύνης του, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο κομμάτι του τουρισμού και δίνοντας τις δικές του απαντήσεις στην κριτική που ασκήθηκε για την τουριστική πολιτική του Δήμου και την λειτουργία της Τουριστικής Επιτροπής.

1. Μετά από πολλά χρόνια ενασχόλησης με τα κοινά, τόσο στον πρώην Δήμο Άνω Σύρου όσο και στον ενιαίο Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, τι είναι αυτό που σας έδωσε κίνητρο να είστε και πάλι υποψήφιος;

Πράγματι η ενασχόλησή μου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού ξεκινάει από το 1983. Ο κόσμος με έχει τιμήσει με την ψήφο του για 4 τετραετίες και πιστεύω ότι το ίδιο θα γίνει για μια ακόμη φορά για να ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος.

Κίνητρό μου είναι η ολοκλήρωση της αναπτυξιακής πορείας του τόπου μας σε όλους τους τομείς.

Είμαι γέννημα θρέμμα αυτού του τόπου και έζησα όλες τις μαύρες μέρες που πέρασε αυτό το νησί μετά τον πόλεμο και άκουσα από τους μεγαλύτερους πως πέρασαν και οι παλαιότεροι πριν τον πόλεμο.

Αυτό το νησί πέρασε τρεις περιόδους ανάπτυξης και πολύ περισσότερες κρίσεις.

Σε όλες τις περιόδους ανάπτυξης όλοι θυμούνται τους Δημάρχους, οι οποίοι ήταν και οι πρωτεργάτες αυτής της ανάπτυξης.

1η περίοδος ανάπτυξης: Το Διαμετακομιστικό Εμπόριο ή Ιστιοφόρος Ναυτιλία,

2η περίοδος: Η Βιομηχανοποίηση. Ατμοπλοϊκή Ναυτιλία, Ναυλοασφαλιστικές Εταιρείες, ΝΕΩΡΙΟΝ.

3η περίοδος: Κλωστοϋφαντουργία, ΝΕΩΡΙΟΝ και γεωργία.

Για δύο σχεδόν αιώνες αυτά κράτησαν τη Σύρα ζωντανή για να είναι ένα νησί των 25.000 κατοίκων και όχι των 5.000 κατοίκων. Στα τέλη του 20ου αιώνα άρχισαν να δημιουργούνται και αρκετές τουριστικές μονάδες, οι οποίες έδωσαν εποχικές θέσεις εργασίας.

Χάρη στην πρώην βιομηχανία του νησιού υπάρχουν αυτή την στιγμή γύρω στους 8.000 συνταξιούχους. Το μεγαλύτερο εργατικό δυναμικό του νησιού είναι δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι.

Για να μείνουν τα παιδιά μας στο νησί πρέπει να γίνουν επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, γιατί μόνο με την εργασία παράγεται πλούτος και όχι με τα επιδόματα ανεργίας.

Δουλειά κάθε Δημάρχου δεν είναι μόνο η διοικητική λειτουργία του Δήμου, η διαχείριση των πόρων και η παρουσία του σε θρησκευτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις.

Αλλά πως θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για να μείνουν οι νέοι, τα παιδιά μας, στον τόπο μας. Αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα κάθε Δημάρχου και επιθυμία κάθε δημότη κατά την προσωπική μου άποψη.

Αυτό έκαναν στο νησί μας όσοι Δήμαρχοι έγραψαν Ιστορία.

Σας θυμίζω ότι ο Δ. Βαφειαδάκης στο τέλος του 19ου αιώνα δάνεισε σε 20 επιχειρηματίες για να δημιουργηθούν εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας και όχι μόνο, δημιουργώντας 2.000 θέσεις εργασίας.

2. Στην θητεία που ολοκληρώνεται κληθήκατε να διαχειριστείτε νευραλγικές θέσεις, καθώς διατελέσατε Πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ, Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών και Πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής. Ένα σχόλιο για το έργο που έγινε σε αυτούς τους τομείς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίσατε.

Σε ό,τι αφορά τη θητεία μου στην ΔΕΥΑ Σύρου δεχόμουν μια συνεχή επίθεση για το κόκκινο νερό, πρόβλημα το οποίο βρήκαμε και το αντιμετωπίσαμε με την αντικατάσταση μεγάλου μέρους του δικτύου. Έγιναν επισκευές και μεμβρανοποίηση των δεξαμενών, επαναλειτουργία της πηγής Νικολίτσας Άνω Σύρου, επισκευή αντλιοστασίων και στεγανοποίησή τους, τοποθέτηση ιστού για την δημιουργία Αιολικού Πάρκου, ολοκλήρωση Δικτύου Ύδρευσης Βάρης – Μέγα Γιαλού, αντικατάσταση μεγάλων τμημάτων των δικτύων (σιδερένια με πλαστικά) στα χωριά και Άνω Σύρο.

Σε ό,τι με αφορά ως Αντιδήμαρχο Διοικητικών Υπηρεσιών, πιστεύω ότι έχω μια άριστη συνεργασία με τους υπαλλήλους του Δήμου και εδώ οφείλω να τους ευχαριστήσω για τον ζήλο προς την εργασία τους για την εξυπηρέτηση των δημοτών και των συναδέλφων τους.

3. Για τον τομέα του τουρισμού, δεχθήκατε σαν Δημοτική Αρχή έντονη κριτική για σπατάλη μεγάλων χρηματικών ποσών σε δράσεις με αμφίβολα αποτελέσματα (τουριστικό portal, web marketing κλπ.), αλλά και για κακή λειτουργία της Τουριστικής Επιτροπής. Τι απαντάτε σε αυτά;

Όσον αφορά την τουριστική επιτροπή πιστεύω ότι τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης φαίνονται, τόσο στον Μαθητικό Τουρισμό, όσο το Πάσχα και τα πρώτα μηνύματα του καλοκαιριού.

Όχι μόνο από εμένα, αλλά και από αρκετά μέλη της Τουριστικής Επιτροπής και αρκετούς συνεργάτες μου, αλλά και από αρκετούς σωστούς επαγγελματίες.

Η διαφήμιση του νησιού θα συνεχίσει να γίνεται με διάφορους τρόπους, συμμετοχή σε εκθέσεις, επισκέψεις δημοσιογράφων στο νησί, portal & web marketing, ηλεκτρονικό τύπο.

Πάντοτε με τη συνεργασία και υπόδειξη από εδώ και εμπρός του Ειδικού Συνεργάτη του Τουρισμού.

4. Τουρισμός, Νεώριο, Πανεπιστήμιο, Δημόσια Διοίκηση. Χωράνε όλα αυτά τα “καρπούζια” σε μία μασχάλη; Αντέχει η Σύρος την παρουσία και την ανάπτυξη όλων των παραπάνω μαζί;

Τελειώνοντας, πιστεύω ότι μπορούν και πρέπει να συνυπάρχουν όλα αυτά για να παραμείνει σταθερός ο πληθυσμός στο νησί μας.

Βέβαια σεβόμενος ο ένας τον άλλο και διατηρώντας τη νομιμότητα.

Εξάλλου “τα δικαιώματα του ενός αρχίζουν εκεί που τελειώνουν τα δικαιώματα του άλλου”.

Σας ευχαριστώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here