Μαρία Καζαντζάκη: “Είμαστε η μόνη, ικανή και αξιόπιστη λύση για τον τόπο”

Αισιόδοξη για το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής εμφανίζεται η υποψήφια δήμαρχος Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και επικεφαλής του συνδυασμού «Πρώτα η Σύρος», Μαρία Καζαντζάκη, η οποία θεωρεί ότι η παράταξή της θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των δημοτών και θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στις επαναληπτικές εκλογές στις 2 Ιουνίου.

Σε συνέντευξή της στο cyclades24, η κ. Καζαντζάκη πιστεύει ότι οι συριανοί δημότες, μέσω της εκλογικής αναμέτρησης, θα επιδιώξουν την αλλαγή που δικαιούται το νησί, τονίζοντας παράλληλα, ότι το πρόγραμμα του συνδυασμού της είναι το πλέον ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο.

Επίσης, ασκεί έντονη κριτική προς τη σημερινή δημοτική αρχή για τον απολογισμό της τρέχουσας θητείας, ενώ κατηγορεί τις παρατάξεις του Γιώργου Μαραγκού και του Νίκου Λειβαδάρα ότι κινούνται στην προεκλογική περίοδο βασιζόμενοι σε παλαιοκομματικές τακτικές, χωρίς να σέβονται τους δημότες και το εκλογικό σώμα.

Λίγες ημέρες πριν την διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών της 26ης Μαΐου ποια είναι η δική σας αίσθηση για το εκλογικό αποτέλεσμα με βάση τα μηνύματα που λαμβάνετε από τους δημότες;

«Τα μηνύματα που λαμβάνουμε ως δημοτική παράταξη από τους δημότες της Σύρου είναι για εμάς άκρως ενθαρρυντικά. Ο κόσμος της Σύρου είναι έτοιμος να επιδιώξει και να πετύχει την αλλαγή που δικαιούται και πρέπει να επέλθει.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή, εκλέχθηκε με την ελπίδα να φέρει νέα πνοή στον τόπο μας, αφού ο κόσμος είχε πλέον κουραστεί από τα πολλά χρόνια στασιμότητας, συνεπεία της διοίκησης από τα ίδια πρόσωπα. Απέτυχε όμως και ανέπτυξε αλαζονικές συμπεριφορές, συμπλέγματα εξάρτησης από την εξουσία και τελικά, μετά από το πρώτο κιόλας χρονικό διάστημα της εγκατάστασής της νυν δημοτικής αρχής στην εξουσία, έγινε ένα με το κατεστημένο και άσκησε διοίκηση με πελατειακές σχέσεις, ρουσφέτια και τακτικές υποταγής του κόσμου.

Αυτό δημιούργησε κλίμα φόβου στην τοπική κοινωνία και έτσι σήμερα, παρότι ο κόσμος έχει κουραστεί και επιδιώκει την αλλαγή, φοβάται να εκδηλώσει δημόσια την πρόθεσή του, μη τυχόν και τύχει της εκδικητικής συμπεριφοράς της Δημοτικής Αρχής.

Γιατί ο συριανός δημότης να εμπιστευθεί την παράταξη «Πρώτα η Σύρος»;

«Αν εξετάσει κανείς το πρόγραμμα της Δημοτικής μας παράταξης, το οποίο είναι απολύτως ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο, θα διαπιστώσει ότι είμαστε η μοναδική παράταξη που δεν υπόσχεται πράγματα τα οποία δεν μπορεί να υλοποιήσει, μόνο κι μόνο για να υφαρπάξει την ψήφο των Συριανών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Fast Ferries: Πολύωρη σύσκεψη στη Σύρο για την ακτοπλοϊκή σύνδεσή της με Πειραιά και Ραφήνα

Εμείς κοιτάμε τους συνδημότες μας στα μάτια και μιλάμε με ειλικρίνεια, είμαστε ανεξάρτητοι και ακηδεμόνευτοι, έχουμε όραμα, θέληση αλλά και τη γνώση να βοηθήσουμε τον τόπο μας να πάει μπροστά. Αυτή τη στιγμή, είμαστε η μόνη ικανή και αξιόπιστη λύση για τον τόπο, είμαστε αυτοί που θέλουμε και μπορούμε να φέρουμε μια νέα εποχή στη Σύρο.

Οι δημότες της Σύρου μπορούν να είναι βέβαιοι ότι αυτά που υποσχεθήκαμε θα τα πράξουμε και ότι δεν θα τους γεμίσουμε με πολιτικές «φούσκες», όπως οι άλλες παρατάξεις»

Επιγραμματικά, ποιοι είναι οι βασικοί άξονες του συνδυασμού σας ενόψει της νέας δημοτικής θητείας;

«Το μοντέλο της διοίκησης που θα ασκήσουμε εμείς βασίζεται στην ισόρροπη ανάπτυξη και στην ορθή και συνετή διαχείριση του δημοσίου χρήματος και του χρήματος των δημοτών.

Ξεκινώντας από τα χωριά μας , προσπαθούμε με σημαντικά έργα να τα καταστήσουμε ελκυστικά και φιλικά στο δημότη και τον τουρίστα, ενώ παράλληλα επιδιώκουμε την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, της βιομηχανίας και του δευτερογενούς τομέα, τους οποίους συνδέουμε με τον τουρισμό.

Κύριο μέλημά μας η καθημερινότητα των δημοτών, η ενίσχυση των δομών εκπαίδευσης και αθλητισμού και η ενίσχυση των δράσεων και των δομών της κοινωνικής μέριμνας.

Η δημιουργία ενός σύγχρονου και λειτουργικού Δήμου, φιλικού στο Δημότη και η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, θα επιτρέψουν στο Δήμο μας να κάνει άλματα και βέβαια επιδιώκουμε την ανάπτυξη του πολιτιστικού μας προϊόντος και τη σύνδεσή του με την τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας.

Επικρατεί η άποψη ότι ο συνδυασμός σας θα είναι ρυθμιστής του εκλογικού αποτελέσματος κι ότι οι βασικοί διεκδικητές του Δήμου θα είναι ο Γιώργος Μαραγκός και ο Νίκος Λειβαδάρας. Ποια είναι η δική σας απάντηση;

«Αυτή την άποψη προσπαθούν να την καλλιεργήσουν εντέχνως οι παρατάξεις του κου Μαραγκού και του κου Λειβαδάρα, προκειμένου να καθιερώσουν τους εαυτούς τους ως «φαβορί» των εκλογών και με τον τρόπο αυτόν να παρασύρουν μέρος του εκλογικού σώματος. Αποδεικνύεται όμως ότι δεν σέβονται τους δημότες της Σύρου και νομίζουν ότι μπορούν να τους κάνουν να πιστέψουν ό,τι εκείνοι θέλουν, αξιοποιώντας τεχνάσματα που τους έχουν μάθει τα κόμματα που υπηρετούν και στα οποία είναι υποτακτικοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Με επιτυχία η 13η γενική συνέλευση της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κυκλάδων

Οι τακτικές τους θυμίζουν έντονα παλαιοκομματικές τακτικές της δεκαετίας του ’80, τότε που έπρεπε να είσαι γραμμένος στις «κλαδικές» για να έχεις υποστήριξη και να οφείλεις υποταγή στο κόμμα που σε στήριξε.

Αυτές όμως οι εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, ο κόσμος πλέον αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει και μολονότι δεν εκδηλώνεται, την ώρα της κάλπης θα κάνει τη σωστή επιλογή και θα στηρίξει τον μοναδικό πραγματικά ανεξάρτητο συνδυασμό, δηλαδή το συνδυασμό μας «Πρώτα η Σύρος». Ας περιμένουμε λοιπόν την απόφαση των Συριανών και ας τους σεβαστούμε».

Πόσο θα επηρεάσει αρνητικά το συνδυασμό σας και το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα για σας, το γεγονός ότι δεν καταρτίσατε ψηφοδέλτιο στις Κοινότητες του νησιού;

« Ο Νομοθέτης επέλεξε πολύ σοφά να διαχωρίσει τις τοπικές κοινότητες από το Δημοτικό Συμβούλιο, επιτρέποντας την κατάρτιση αυτόνομων συνδυασμών για τα τοπικά συμβούλια.

Μέχρι σήμερα, τα τοπικά συμβούλια τύχαιναν της απαξίωσης της εκάστοτε Δημοτικής αρχής, αφού αυτά δεν είχαν αποφασιστικό ρόλο, αλλά ούτε και αυτόνομους οικονομικούς πόρους.

Όλοι ξέρουν ότι, οι εκάστοτε Δήμαρχοι και υποψήφιοι Δήμαρχοι, στελέχωναν τα τοπικά συμβούλια με άτομα τα οποία αντιμετώπιζαν ως «κουβαλητές ψήφων», έτσι ώστε να επωφεληθούν από τη συμμετοχή τους και μετά κυριολεκτικά να τους πετάξουν σε ένα συμβούλιο με μηδέν αρμοδιότητες, τοποθετώντας έναν Πρόεδρο ο οποίος όφειλε υποταγή στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο προκειμένου να παρακαλέσει και να πετύχει, πάλι με ρουσφετολογική τακτική, να υλοποιήσει ένα έργο στο χωριό του.

Η δική μας πεποίθηση είναι ότι τα τοπικά συμβούλια πρέπει να απαρτίζονται από ανθρώπους που έχουν ανιδιοτελή διάθεση για προσφορά στο χωριό τους και πρέπει να δρουν αυτόνομα και πραγματικά ανεξάρτητα από το δημοτικού συμβούλιο, να μην οφείλουν υποταγή σε κανέναν αντιδήμαρχο ή Δήμαρχο και να μην αντιμετωπίζονται ως οι υποψήφιοι δεύτερης και τρίτης επιλογής.

Επομένως, όποιοι και αν εκλεγούν να στελεχώσουν τα τοπικά συμβούλια, με εμάς θα συνεργαστούν άψογα, ανεξάρτητα από ποια παράταξη προέρχονται, γιατί είμαστε αυτοί που πραγματικά αγαπάμε τον τόπο μας και τον βάζουμε πάνω από παραταξιακές ταυτότητες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Τέλος η ταλαιπωρία για τους ασθενείς της Αμοργού!

Σε περίπτωση που υπάρξει επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση, χωρίς ωστόσο ο συνδυασμός σας να πάρει το εισιτήριο ώστε να λάβει μέρος σε αυτήν, ποια είναι η στάση που θα κρατήσετε εσείς και οι συνεργάτες σας;

«Από τις αντιδράσεις του κόσμου μέχρι σήμερα, είμαστε βέβαιοι ότι θα λάβουμε μέρος και στην αναμέτρηση της δεύτερης Κυριακής, οπότε οι Συριανοί θα δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα προς τις παραταξιακές, κομματικές και ρουσφετολογικές συντεχνίες.

Αυτό που με βεβαιότητα μπορώ να καταθέσω είναι ότι σε κάθε περίπτωση, ο δικός μας δημοτικός συνδυασμός δεν θα αποκλίνει ούτε κατά το ελάχιστο από τις βασικές του Αρχές, δεν θα προβεί σε ανίερες συμφωνίες, σε πολιτικά «παντρέματα» που τα βλέπουμε ήδη να γίνονται και ο κόσμος τα καταδικάζει.

Εμείς δεν διψάμε για εξουσία και για βολέματα, εμείς θα πράξουμε μόνο ό,τι απαιτείται για το καλό του νησιού μας».

Έτσι όπως είναι διαμορφωμένη η κατάσταση σήμερα τόσο στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, όσο και στο νησί γενικότερα, ποιες θα πρέπει να είναι οι άμεσες προτεραιότητες της επόμενης δημοτικής αρχής;

«Στο Δήμο μας λείπει κατά κύριο λόγο ο σοβαρός, υπεύθυνος και αποτελεσματικός σχεδιασμός και προγραμματισμός. Τα τελευταία χρόνια, η Σύρος κινείται κυριολεκτικά στον αυτόματο, με μια Δημοτική Αρχή που πραγματοποιεί αποσπασματικές ενέργειες, όποτε τύχει, χωρίς σχέδιο και όραμα για τον τόπο μας.

Η ανάπτυξη δεν έρχεται με χαμογελαστές φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με μέτρημα της επιδοκιμασίας, δηλαδή των «like» κάτω από αυτές. Η εποχή μας χρειάζεται αγώνες, δυναμισμό, στόχευση και αξιοκρατία.

Πρώτα από όλα θα πρέπει να εστιάσουμε στην καθημερινότητα των δημοτών, η οποία έχει καταντήσει αβάσταχτη, από τις μέχρι σήμερα τακτικές της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής. Οφείλουμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του Δημότη, να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για την εκπαίδευση και τον αθλητισμό, να φροντίσουμε τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και να παρέχουμε ίσες ευκαιρίες σε όλους.

Αν σχεδιάσουμε σωστά και εγκαίρως, τότε μπορούμε να αναζητήσουμε, να διεκδικήσουμε και να λάβουμε τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις για να υλοποιήσουμε τα έργα που χρειάζεται ο τόπος μας».